Eurovision Song Contest 2024: Τι θα δούμε στον Μεγάλο Τελικό;
Written by Χριστόφορος Χατζόπουλος on 11/05/2024
Ήρθε επιτέλους αυτή η ημέρα. Ο 68ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού (Eurovision Song Contest) που λαμβάνει χώρα φέτος στο Μάλμε της Σουηδίας, έφτασε στον Μεγάλο Τελικό. Μετά από τον 1ο ημιτελικό που διεξήχθη στις 7 Μαΐου, και τον 2ο ημιτελικό στις 9 Μαΐου, απόψε θα δούμε το ποιος-α θα διαδεχθεί φέτος την περσινή νικήτρια Loreen, που επικράτησε με το Tattoo την προηγούμενη χρονιά στο Λίβερπουλ (Ηνωμένο Βασίλειο). Φυσικά ο διαγωνισμός υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) και του Σουηδικού Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα (SVT). Όπως είδαμε και στους 2 ημιτελικούς, έτσι κι απόψε, θα δούμε αρκετούς από τους αγαπημένους «interval acts». Δηλαδή τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν παλαιότερα στην Eurovision, και είχαν σημαντικές διακρίσεις, μαζί και την περσινή νικήτρια, όπως γίνεται παραδοσιακά σε κάθε τελικό. Η διοργανώτρια Σουηδία μαζί με τις Big 5 (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, & Ηνωμένο Βασίλειο), και τις υπόλοιπες 19 χώρες που προκρίθηκαν από τους 2 ημιτελικούς, ρίχνονται στην αποψινή μάχη για τη νίκη. Πάμε να δούμε αναλυτικά πως έχουν απόψε τα πράγματα στο Malmö Arena.
Εξέλιξη τελευταίας στιγμής
Αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο ότι προκρίθηκαν 19 χώρες από τους 2 ημιτελικούς, ενώ υπό κανονικές συνθήκες προκρίνονται 20. Πράγματι προκρίθηκαν 20 χώρες από τους ημιτελικούς, ωστόσο τι έγινε; Ο φετινός εκπρόσωπος της Ολλανδίας Joost Klein, ο οποίος προκρίθηκε με άνεση από τον 2ο ημιτελικό με το Europapa, ενεπλάκη σ’ ένα περιστατικό. Σύμφωνα με τελευταία νέα, η σουηδική αστυνομία διερεύνησε την καταγγελία μίας γυναίκας μέλους του συνεργείου παραγωγής, υποστηρίζοντας ότι την επιτέθηκε ο καλλιτέχνης μετά την εμφάνισή του στον Ημιτελικό της Πέμπτης. Αυτό ανέφερε σε επίσημη δήλωση η EBU, ανακοινώνοντας τον αποκλεισμό τόσο της Ολλανδίας, όσο και του Joost Klein από τον αποψινό τελικό. Στην συνέχεια της ανακοίνωσης η EBU ξεκαθάρισε ότι αυτό το περιστατικό δεν αφορούσε κανέναν άλλο καλλιτέχνη ή μέλος της αποστολής άλλης χώρας, φέρνοντας σε αντίθεση ορισμένες εικασίες που δημιούργησαν διάφορα μέσα, μετά από την απουσία του καλλιτέχνη στην απογευματινή πρόβα της Παρασκευής, πριν το Jury Rehearsal. Η ατμόσφαιρα πάντως είναι ιδιαίτερα τεταμένη μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις.
Interval acts του Μεγάλου Τελικού
Και στον αποψινό τελικό θα έχουμε Interval Acts, όπως είδαμε και φέτος στους 2 ημιτελικούς. Στη διάρκεια του αποψινού τελικού θα εμφανιστεί γι’ άλλη μία φορά η νικήτρια εκπρόσωπος της Σουηδίας το 1999 Charlotte Perrelli, αφού εμφανίστηκε και στον 2ο ημιτελικό. Επίσης θα εμφανιστεί η Carola Maria Häggkvist, η οποία εκπροσώπησε τη Σουηδία 3 φορές στο παρελθόν: Το 1983 με το Främling (ξένος στα ελληνικά) (3η θέση), το 1991 με το Fångad av en stormvind (Πιάστηκα από έναν ανεμοστρόβιλο στα ελληνικά) (1η θέση), και το 2006 με το Invincible (5η θέση). Τέλος θα εμφανιστεί και η Conchita Wurst, η νικήτρια του 2014 με το Rise Like A Phoenix, εκπροσωπώντας την Αυστρία.
Η επανένωση των Alcazar για τον αποψινό Τελικό
Μια πολύ ευχάριστη έκπληξη θα μας περιμένει απόψε στον Τελικό, καθώς θα επανενωθεί ένα από τα αγαπημένα music groups του παρελθόντος, που ακούει στο όνομα Alcazar. Να αναφέρουμε εν τάχει ότι οι Alcazar δημιουργήθηκαν το 1998 με ιδρυτικά μέλη τον Andreas Lundstedt, την Tess Merkel και την Annika «Annikafiore» Kjærgaard. Πολύ γνωστοί για τις μεγάλες επιτυχίες τους επιτυχίες Shine One & Crying At The Discoteque. Παρά τη μεγάλη αγάπη τους, δεν κατάφεραν να βρεθούν στην σκηνή της Eurovision, καθώς οι ίδιοι έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές στο Melodifestivalen, χωρίς να κερδίσουν το πολυπόθητο βραβείο, το οποίο είναι η τελική εκπροσώπηση της χώρας. Απόψε θα πραγματοποιήσουν ένα από τα μεγάλα όνειρά τους, έστω και μ’ αυτό το τρόπο.
Η «παραδοσιακή» Interval Act που θα παραδώσει και το βραβείο
Ωραία όλα τα Interval Acts, αλλά και η παράδοση είναι παράδοση. Η 41χρόνη πλέον Loreen (η αλλιώς Lorine Zineb Nora Talhaoui), η οποία με την περσινή της επικράτηση με το Tattoo στο Λίβερπουλ, έγινε μόλις η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια στην ιστορία του θεσμού που σημειώνει 2 νίκες, καθώς κέρδισε και το 2012 με το Euphoria στο Μπακού. Ενώ ταυτόχρονα ισοφάρισε και τον Johnny Logan στους καλλιτέχνες, από τον οποίο υπολείπεται μόνο 1 “εξτρά” νίκη. Μια νίκη την οποία την πήρε το 1992 ως μουσικοσυνθέτης ο Johnny Logan. Πέρα από το Tattoo και ενδεχομένως ή το Euphoria, ή το Is It Love που κυκλοφόρησε πέρσι, η Loreen θα παρουσιάσει και το ολοκαίνουργιο single της με τίτλο Forever, το οποίο κυκλοφόρησε εχθές τη Παρασκευή 10 Μαΐου.
Οι συμμετοχές του τελικού
1. Marcus & Martinus – Unforgettable (Σουηδία)
Οι δίδυμοι Marcus & Martinus ηλικίας 22 ετών, επιλέχθηκαν να είναι οι φετινοί εκπρόσωποι της διοργανώτριας Σουηδίας με το Unforgettable, μέσω του Melodifestivalen 2024. Το τραγούδι τους είναι αρκετά χορευτικό, και πολύ ραδιοφωνικό. Στα προγνωστικά φαίνονται κάπως μέτριοι, αν και βρίσκονται κοντά στη 10άδα, ωστόσο με την ενέργεια που θα εκπέμψουν επί σκηνής, ευελπιστούν να προσφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα στη Σουηδία, και πολλά χαμόγελα στο κοινό. Ως διοργανώτρια χώρα είναι ήδη στον τελικό, ωστόσο κληρώθηκε να εμφανιστεί πρώτη.
2. Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria (Ουκρανία)
Η 32χρονη Aliona Olehivna Savranenko (aka Alyona Alyona) και η 28χρονη Yana Oleksandrivna Shemaieva (aka Jerry Heil), επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Ουκρανία στο Μάλμε με το Teresa & Maria, μέσω του διαγωνισμού Vidbir 2024 υπό την αιγίδα του Suspline και το STB. Πολύ όμορφο alternative pop τραγούδι, το οποίο θυμίζει κάποιες από τις προηγούμενες συμμετοχές της Ουκρανίας στην Eurovision. Στα προγνωστικά παρουσιάζει παρόμοια εικόνα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, καθώς βρίσκεται στην 6η θέση. Προκρίθηκε με σχετική άνεση από τον 1ο ημιτελικό. Ενώ η Ουκρανία κληρώθηκε να εμφανιστεί 2η.
3. Isaak – Always On My Mind (Γερμανία)
Ο 29χρονος Isaak Guderian επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γερμανία στο Μάλμε με το Always On The Run, μέσω του Εθνικού Τελικού υπό την αιγίδα της ARD. Ένα όμορφο pop τραγούδι, με τον ίδιο να θυμίζει λίγο από Rag’N’Bone Man και Sam Smith. Ως μέλος των Big 5, ήταν ήδη στον τελικό. Ακόμη και με την εμφάνισή του στον 1ο ημιτελικό, δεν άλλαξε η εικόνα του στα προγνωστικά, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά χαμηλά. Είναι στο χέρι του να τα ανατρέψει απόψε στον τελικό. Κληρώθηκε να εμφανιστεί στην 3η θέση.
4. Tali – Fighter (Λουξεμβούργο)
Η 23χρονη Tali Golergant επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Λουξεμβούργο στο Μάλμε με το Fighter, μέσω του διαγωνισμού Luxembourg Song Contest υπό την αιγίδα του RTL. Ιστορική επιστροφή για το Λουξεμβούργο φέτος στην Eurovision, καθώς επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια (1993). Το τραγούδι είναι αρκετά συμπαθητικό pop, το οποίο μπορεί να παρακινήσει σε ρυθμό το κοινό στο Malmö Arena. Προκρίθηκε από τον 1ο ημιτελικό όπως αναμενόταν, αλλά για τον αποψινό τελικό ας μην ελπίζει πολλά, καθώς είναι στην προτελευταία θέση των προγνωστικών. Επίσης κληρώθηκε να εμφανιστεί στην 4η θέση.
5. Eden Golan – Hurricane (Ισραήλ)
Η 20χρονη Ρωσοϊσραηλινή Eden Golan επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο Μάλμε με το Hurricane, μέσω του διαγωνισμού HaKokhav HaBa υπό την αιγίδα του IPBC/Kan. Σαφώς επηρεασμένο από την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του Ισραήλ, και γενικά στις γύρω περιοχές του. Μια άκρως δυναμική pop μπαλάντα, που συνοδεύεται με την άκρως καθηλωτική φωνή της Eden, και την μοναδική ερμηνεία. Είναι από τα πιο ιδιαίτερα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού. Πέρασε με σχετική άνεση από τον 2ο ημιτελικό. Και μάλιστα ξαφνικά γνώρισε άνοδο στα προγνωστικά, καθώς βρίσκεται στην 2η θέση των προγνωστικών, κοινώς βλέπει νίκη στον ορίζοντα. Θα εμφανιστεί στην 5η θέση μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, από την 6η θέση που αρχικά κληρώθηκε.
6. Silvester Belt – Luktelk (Λιθουανία)
Ο 26χρονος Silvestras Beltė (aka Silvester Belt), επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Λιθουανία στο Μάλμε με το Luktelk, μέσω του διαγωνισμού Eurovizija.LT υπό την αιγίδα του LRT. Το τραγούδι είναι electronic-pop, το οποίο είναι αρκετά ικανό να ξεσηκώσει το κοινό που θα βρεθεί στο Malmö Arena. Προκρίθηκε όπως αναμενόταν από τον 1ο ημιτελικό. Στα προγνωστικά έχει μια σχετικά μέτρια εικόνα, καθώς είναι στην 14η θέση. Από την 7η θέση που κληρώθηκε αρχικά, θα εμφανιστεί στην 6η θέση εμφάνισης.
8. Nebulossa – Zorra (Ισπανία)
Το electropop μουσικό δίδυμο Nebulossa επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ισπανία στο Μάλμε με το Zorra (στρίγγλα), μέσω το διαγωνισμού Benidorm Fest 2024 υπό την αιγίδα του RTVE. Πολύ χορευτικό το τραγούδι, με ισπανικό στίχο. Ως μέλος των Big 5 ήταν ήδη τελικό. Παρά την εμφάνιση στον 2ο ημιτελικό, εξακολουθεί να είναι πολύ αδύναμο στα προγνωστικά. Κληρώθηκε αρχικά στην 9η θέση, αλλά θα εμφανιστεί στην 8η θέση.
9. 5miinust & Puuluup – (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Εσθονία)
Οι 5miinust μαζί με τους Puuluup, επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν την Εσθονία στο Μάλμε με το (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi (Εμείς (σίγουρα) δεν ξέρουμε τίποτα για (αυτά) τα ναρκωτικά), μέσω του διαγωνισμού Eesti Laul 2024 υπό την αιγίδα του ERR. Άκρως από τα πιο ενδιαφέροντα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού, καθώς διαθέτει τον μακρύτερο τίτλο τραγουδιού. Επίσης έχει και ethnic στοιχεία. Παρά τη σχετικά αμφιλεγόμενη εμφάνισή τους στον 2ο ημιτελικό, ιδιαίτερα με τον χορό που ρίχνουν, κατάφεραν και προκρίθηκαν στον αποψινό τελικό. Φυσικά στα προγνωστικά εξακολουθούν να είναι χαμηλά, αλλά δεν αποκλείεται να κάνουν την έκπληξη. Από την 10η θέση που αρχικά κληρώθηκαν, θα εμφανιστούν στην 9η θέση.
9. Bambie Thug – Doomsday Blue (Ιρλανδία)
Το 31χρονο Bambie Ray Robinson (aka Bambie Thug), επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιρλανδία στο Μάλμε με το Doomsday Blue, μέσω του διαγωνισμού Eurosong 2024 υπό την αιγίδα του RTÉ. Είναι ένα τραγούδι με εναλλακτικό είδος, που κινείται προς τη hyperpunk, κι έχει δημιουργήσει πολλές απόψεις από δω κι από κει, με τις περισσότερες να διίστανται. Παρά την σχετικά άνετη πρόκριση από τον 1ο ημιτελικό, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις για την σκηνική εμφάνιση. Στα προγνωστικά πάντως είναι στην 5η θέση. Για να δούμε τι θα κάνει απόψε από την 9η θέση που θα εμφανιστεί, από την 10η που αρχικά κληρώθηκε.
10. Dons – Hollow (Λετονία)
Ο 40χρονος Artūrs Šingirejs (aka Dons) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Λετονία με το Hollow, μέσω του διαγωνισμού Supernova 2024 υπό την αιγίδα του LTV. Άλλη μια μπαλάντα στον φετινό διαγωνισμό, με pop-rock ως προς τη μουσική προσέγγιση. Η συγκεκριμένη συμμετοχή δεν έχει παρουσιάσει το κάτι ενδιαφέρον, αλλά κατάφερε να προκριθεί απροσδόκητα από τον 2ο ημιτελικό με την εξαιρετική ερμηνεία του. Τα προγνωστικά όμως τον δίνουν στην τελευταία εμφάνιση. Επίσης θα εμφανιστεί από την 10η θέση, από την 11η που αρχικά κληρώθηκε.
11. Marina Satti – Zari (Ελλάδα)
Η 37χρονη Μαρίνα Σάττι επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μάλτα με το Ζάρι, από τον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα ΕΡΤ. Απόλυτα ethnic, με μίξη από διάφορα άλλα είδη, και ατελείωτο χορό από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο του τραγουδιού. Σίγουρα προβάλλει την Ελλάδα μέσα στα 3 λεπτά. Μπορεί να είχε μια σχετικά μέτρια εμφάνιση στον 2ο ημιτελικό ως προς τα φωνητικά, ωστόσο δεν την εμπόδισε στο να προκριθεί με μεγάλη άνεση στον τελικό. Το «hype» είναι ήδη υψηλό, το λατρεύουν πάρα πολλοί Eurofans, έχει πολλές πιθανότητες η Μαρίνα να ρίξει δυνατές «ζαριές» στο Μάλμε, με την 8η θέση που βρίσκεται στα προγνωστικά. Θα εμφανιστεί από την 11η θέση, από την 12η που αρχικά κληρώθηκε.
12. Olly Alexander – Dizzy (Ηνωμένο Βασίλειο)
Ο 34χρονος Olly Alexander επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο Μάλμε με το Dizzy, από τον Βρετανικό Ραδιοτηλεοπτικό φορέα BBC. Πολύ γνωστός στο μουσικό κοινό, λόγω της καριέρας του με τους Years & Years, με αρκετές μεγάλες επιτυχίες στη δισκογραφία τους. Το τραγούδι μας γυρνάει περίπου στη δεκαετία του ’80, καθώς φέρνει αρκετές ομοιότητες από τους Erasure, τον Adamski, αλλά κι από τους Pet Shop Boys. Ως μέλος των Big 5, βρίσκεται κατευθείαν τελικό. Τα προγνωστικά αυτή τη στιγμή συνεχίζουν τον βρίσκουν γύρω στη κορυφαία δεκάδα, μετά από την εμφάνισή του στον 1ο ημιτελικό. Επίσης θα εμφανιστεί στην 12η θέση από την 13η που αρχικά κληρώθηκε.
13. Gåte – Ulveham (Νορβηγία)
Οι folk-rockers Gåte επιλέχθηκαν να εκπροσωπήσουν τη Νορβηγία στο Μάλμε με το Ulveham (φούσκα λύκου), μέσω του διαγωνισμού Melodi Grand Prix 2024 υπό την αιγίδα του MGP. Άλλη μία από τις ενδιαφέρουσες συμμετοχές για φέτος, με ιδιαίτερο ντύσιμο των μελών του συγκροτήματος, που ανταποκρίνεται και στο στυλ της μουσικής τους, αλλά και στο τραγούδι με το οποίο εκπροσωπούν τη Νορβηγία. Σίγουρα έχει δημιουργήσει κάποιες αντίθετες απόψεις, αλλά έχει συγκεντρώσει περισσότερο ενδιαφέρον. Προκρίθηκαν όπως αναμενόταν από τον 2ο ημιτελικό, κι έχουν σχετικές ελπίδες να μπουν στη πρώτη 10άδα, καθώς τα προγνωστικά τους δίνουν εκεί κοντά. Θα εμφανιστούν από την 13η θέση, από την 14η που αρχικά κληρώθηκαν.
14. Angelina Mango – La Noia (Ιταλία)
Η 23χρονη Angelina Mango επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στο Μάλμε με το La Noia (πλήξη), μέσω του διαγωνισμού San Remo Festival 2024 υπό την αιγίδα του RAI. Πολύ όμορφο ρυθμικό pop τραγούδι, με ιταλικούς στίχους. Σίγουρα θα παρακινήσει κοινό, και λοιπούς ακροατές σε χορό. Ως μέλος των Big 5 είχε εξασφαλισμένη τη θέση στον τελικό, ωστόσο εμφανίστηκε στον 2ο ημιτελικό. Είναι 7η στα προγνωστικά, και η εμφάνιση στη σκηνή δεν έδωσε το λεγόμενο «winning vibe». Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ιταλία από τότε που επέστρεψε στην Eurovision, έχει μια σίγουρη θέση στην κορυφαία 10άδα, οπότε ευελπιστούμε ότι θα τερματίσει αρκετά ψηλά απόψε. Επίσης θα εμφανιστεί στην 14η θέση, από την 15η θέση που αρχικά κληρώθηκε.
15. Teya Dora – Ramonda (Σερβία)
Η 32χρονη Teodora Pavlovska (aka Teya Dora) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Σερβία στο Μάλμε με το Ramonda, μέσω του διαγωνισμού Pesma za Evroviziju ’24 υπό την αιγίδα του RTS. Μια πολύ όμορφη μπαλάντα, που δυστυχώς δεν πείθει ιδιαίτερα. Προκρίθηκε παρ’ όλα αυτά από τον 1ο ημιτελικό. Όμως βρίσκεται πολύ χαμηλά στα προγνωστικά. Κληρώθηκε αρχικά στην 17η, αλλά θα εμφανιστεί στην 16η θέση.
16. Windows95man – No Rules! (Φιλανδία)
Ο 38χρονος Teemu Keisteri (aka Windows95man), επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Φιλανδία στο Μάλμε με το τραγούδι No Rules, μέσω του διαγωνισμού Uuden Musiikin Kilpailu 2024 υπό την αιγίδα του Yle. Το τραγούδι μας γυρνάει προς τη δεκαετία του ’90, τα χρόνια που κάλπαζε κυρίως η Eurodance. Τόσο το τραγούδι, όσο και γενικά η σκηνική παρουσία δημιούργησε ποικίλο σχολιασμό, με πολλές απόψεις να διίστανται, κυρίως στον 1ο ημιτελικό, όπως και με την Ιρλανδία. Όμως πέρασε στον μεγάλο τελικό, και μπορεί να πει ότι βλέπει δεκάδα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα προγνωστικά. Κληρώθηκε αρχικά στην 17η θέση, αλλά θα εμφανιστεί στην 16η.
17. Iolanda – Grito (Πορτογαλία)
Η 29χρονη Iolanda Costa επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Πορτογαλία στο Μάλμε με το Grito (Κραυγή), μέσω του διαγωνισμού Festival da Canção 2024 υπό την αιγίδα του TVI. Ένα τραγούδι που είναι pop-ballad με στίχους στα πορτογαλικά, μπορεί να αγγίξει κατά κάποιο τρόπο συναισθηματικά το κοινό. Προκρίθηκε όπως αναμενόταν από τον 1ο ημιτελικό με μια καθηλωτική εμφάνιση. Τα προγνωστικά όμως τη δίνουν πολύ χαμηλά. Θα εμφανιστεί στην 17η θέση, από την 18η που αρχικά κληρώθηκε.
18. Ladaniva – Jako (Αρμενία)
Το Γαλλο-Αρμένικο μουσικό δίδυμο Ladaniva επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Αρμενία με το Jako, από τον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της Αρμενίας AMPTV. Άλλο ένα ethnic τραγούδι, με τον Αρμένικο στίχο, το οποίο υπόσχεται για μια υπέροχη διασκέδαση στο Malmö Arena. Με μια πολύ όμορφη εμφάνιση στον 2ο ημιτελικό προκρίθηκε όπως αναμενόταν. Τα προγνωστικά δίνουν την Αρμενία να έχει επαφή με τη κορυφαία 10άδα. Από την 19η που κληρώθηκε, θα εμφανιστεί στην 18η θέση.
19. Silia Kapsis – Liar (Κύπρος)
Η 17χρονη Βασιλική Καψή (aka Silia Kapsis), γεννημένη στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος τη Κύπρο στο Μάλμε με το Liar, από τον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της Κύπρου ΡΙΚ. Το τραγούδι εμπεριέχει πολύ χορό, και φέρνει την υπογραφή του Δημήτρη Κοντόπουλου και της Elke Tiel, αλλά και των Guy Groove και Kelly Sweeney στη χορογραφία. Στην άκρως δυναμική έναρξη του 1ου ημιτελικού με πολύ καλή εμφάνιση, κατάφερε και προκρίθηκε με σχετική άνεση. Στα προγνωστικά βέβαια εξακολουθεί να είναι χαμηλά. Κληρώθηκε αρχικά στην 20η θέση, αλλά θα εμφανιστεί από την 19η. Περισσότερα για το τραγούδι και τη Silia Kapsis μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
20. Nemo – The Code (Ελβετία)
Το 23χρονο Nemo Mettler επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελβετία στο Μάλμε με το The Code, από τον Ελβετικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα SRG SSR. Δυναμικό upbeat/hip-hop/pop τραγούδι, το οποίο έχει κερδίσει πολύ μεγάλο μέρος του κοινού της Eurovision. Με μεγάλη άνεση προκρίθηκε από τον 2ο ημιτελικό. Ενώ βλέπει και νίκη στον ορίζοντα, καθώς βρίσκεται στην 3η θέση των προγνωστικών. Από την 21η θέση που κληρώθηκε αρχικά, θα εμφανιστεί στην 20η.
21. Raiven – Veronika (Σλοβενία)
Η 28χρονη Sara Briški Cirman (aka Raiven) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Σλοβενία στο Μάλμε με το Veronika, μέσω του διαγωνισμού Evrovizijska Melodija (EMA) υπό την αιγίδα του RTVSLO. Το τραγούδι παρουσιάζει ένα σχετικό ενδιαφέρον κι ως προς το είδος που κινείται σε electro-opera & pop, αλλά και στη σκηνική παρουσία. Η πρόκριση από τον 1ο ημιτελικό, ήρθε κάπως αναπάντεχα θα πει κανείς, καθώς δεν ήταν από τα φαβορί για να περάσει. Τα προγνωστικά την δείχνουν αρκετά χαμηλά. Επίσης θα εμφανιστεί στην 21η θέση, από την 22η που αρχικά κληρώθηκε.
22. Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim (Κροατία)
Ο 28χρονος Marko Purišić (aka Baby Lasagna) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Κροατία στο Μάλμε με το Rim Tim Tagi Tim, μέσω του διαγωνισμού Dora 2024 υπό την αιγίδα του HRT. Αρκετά ξεσηκωτικό ροκ τραγούδι, το οποίο έχει κερδίσει μεγάλο μέρος των Eurofans. Με πολύ μεγάλη άνεση προκρίθηκε από τον 1ο ημιτελικό, κι ας ανακοινώθηκε 8η από τις παρουσιάστριες. Παραμένει πρώτο φαβορί για τη νίκη, αν και νιώθει μια απειλή από το Ισραήλ, ως προς τα προγνωστικά. Η θέση που θα ξεκινήσει είναι αρκετά ευνοϊκή, καθώς θα εμφανιστεί στην 22η θέση, από την 23η που αρχικά κληρώθηκε.
23. Nutsa Buzaladze – Firefighter (Γεωργία)
Η 27χρονη Nutsa Buzaladze επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γεωργία στο Μάλμε με το Firefighter, από τον Κρατικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα της Γεωργίας GPB. Το τραγούδι είναι άκρως rhythm-dance, με αρκετή φωτιά στη σκηνή, και πολύ δυνατή χορογραφία. Το πολύ όμορφο θέαμα που πρόσφερε στον 2ο ημιτελικό, ήταν ικανό να της δώσει τη πρόκριση για τον αποψινό τελικό. Τα προγνωστικά βέβαια, την δείχνουν σχετικά χαμηλά. Αλλά έχει τα φόντα για να τερματίσει ψηλότερα. Από την 24η που κληρώθηκε, θα εμφανιστεί στην 23η θέση.
24. Slimane – Mon Amour (Γαλλία)
Ο 34χρονος Slimane Nebchi επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στο Μάλμε με το Mon Amour (αγάπη μου), από τον Γαλλικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα France Télévisions. Πολύ δυναμική pop μπαλάντα, με φοβερή ερμηνεία. Ως μέλος των Big 5, είχε έτσι κι αλλιώς εξασφαλισμένη τη θέση στον τελικό, κι ας έκανε μια πολύ όμορφη και συγκλονιστική live εμφάνιση στον 2ο ημιτελικό. Αυτή τη στιγμή φιγουράρει μέσα την κορυφαία 5άδα των προγνωστικών, ωστόσο η Γαλλία όπως αναφέραμε και την Πέμπτη, δεν ανταποκρίνεται πάντα στα προγνωστικά, καθώς μπορεί να τερματίσει χαμηλότερα, όπως έγινε πέρσι. Για να δούμε τι θα κάνει απόψε.
25. Kaleen – We Will Rave (Αυστρία)
Η 29χρονη Marie-Sophie Kreissi (aka Kaleen) επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Αυστρία στο Μάλμε με το We Will Rave, από τον Αυστριακό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα ORF. Ένα άκρως δυναμικό techno/eurodance/upbeat τραγούδι, το οποίο μας γυρνάει στην δεκαετία του ’90. Αρκετά πειστική σκηνική παρουσία στον 2ο ημιτελικό, με σχετικά μέτρια live ερμηνεία. Όμως κατάφερε να προκριθεί με σχετική άνεση στον αποψινό τελικό. Τα προγνωστικά την δείχνουν αυτή τη στιγμή στην 15η θέση. Επίσης είναι η εμφάνιση που θα κλείσει το διαγωνιστικό μέρος του τελικού, με την 25η θέση.
Στον αποψινό τελικό, ψηφίζει το κοινό και οι επιτροπές των συμμετέχουσων χωρών. Από φέτος όμως το κοινό μπορεί να ξεκινήσει να ψηφίζει από την πρώτη κιόλας συμμετοχή που θα εμφανιστεί στη σκηνή. Πολλά θα κριθούν κι από τις τεχνικές πρόβες, και την τελική live εμφάνιση. Από ‘κει και πέρα, αναμένουμε για τα τελικά αποτελέσματα. Καλή τύχη σε όλους!!! Ας κερδίσει η καλύτερη συμμετοχή!!! Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και στην Μαρίνα Σάττι και τη Silia Kapsis!!! Και φυσικά, καλή eurovision-ική βραδιά να έχουμε!!!
Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης