Υλικά
500γρ πατάτες
250γρ λευκομανίταρα, ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
50γρ φυτικό βούτυρο, λιωμένο
2 κ.σ. extra παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
150γρ vegan κίτρινο τυρί, χοντροτριμμένο
Αλάτι
2 πρέζες λεμονοπίπερο
340γρ σπορέλαιο
 
Για το πανάρισμα:
200γρ  ρεβυθάλευρο
200γρ γάλα σόγιας
200γρ  φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
1. Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους μέχρι να μαλακώσουν.
2. Ρίχνουμε αλάτι και συνεχίζουμε άλλα 5΄.
3. Μετά τις βγάζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζουμε και τις βάζουμε σε μια μπασίνα. Προσθέτουμε το βούτυρο, αλατοπιπερώνουμε και τις πολτοποιούμε και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, χωρίς να το ανακατέψουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα.
4. Σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι τα μανιτάρια, λίγο να εξατμιστεί η υγρασία τους.
5. Προσθέτουμε το λάδι και τα σοτάρουμε και μετά προσθέτουμε και την σκελίδα την οποία έχουμε καθαρίσει και πατήσει μ’ ένα μαχαίρι.
6. Κατόπιν, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε και τον μαϊντανό και τραβάμε από την φωτιά.
7. Το μίγμα αυτό το ομογενοποιούμε με την πατάτα και το τυρί στην μπασίνα και το ξαναβάζουμε για άλλη μια ώρα στο ψυγείο.
8. Πλάθουμε μπαλάκια, τα περνάμε από το ρεβυθάλευρο, το γάλα και μετά από τη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε για 3΄ σε πολύ καυτό λάδι και μέχρι τέσσερα κάθε φορά, γυρίζοντας τα να ροδίσουν ομοιόμορφα.
9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Βασίλης Κοκκάλας

Διαβάστε ακόμη:  Γευστική πανδαισία με μπισκότα, ανάλαφρη κρέμα και γλάσο σοκολάτας!!!!
Γεννημένος το 1976 στη Θεσσαλονίκη, με μικρασιατική καταγωγή. Θεολόγος, συγγραφέας, εκδότης (εκδόσεις ΙΧΘΥΣ), μάγειρας και ζαχαροπλάστης.