Μυκήνες, Πελοπόννησος

Written by on 01/12/2021

image_print

Οι Μυκήνες, αλλιώς Μυκήναι ή Μυκήνη ονομάζεται μια αρχαία πόλη και συγκεκριμένη η Αργολίδα που βρίσκεται κοντά το Τρητό (βουνό).

Από τα πιο ξακουστά λίκνα του ελληνικού πολιτισμού υπήρξαν οι Μυκήνες την 2η χιλιετία π.Χ., ως ισχυρό στρατιωτικό φρούριο. Μάλιστα, έχει αφιερωθεί προς τιμήν της, η ελληνική ιστορική περίοδος από το 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ., ενώ το 1350 π.Χ. έφτασε στο απόγειο της δόξας της. Για πρώτη φορά γίνεται μνεία για την πόλη από τον Όμηρο χαρακτηρίζοντάς την «ευρυάγυιαν, πολύχρυσον».

ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ
Το όνομα «Μυκήνες» δόθηκε, σύμφωνα με τον Παυσανία, από τον Περσέα, διότι εκεί είτε έπεσε ο «μύκης» από το ξίφος του, δηλαδή η θήκη, είτε βρήκε ένα μύκητα, δηλαδή μανιτάρι. Παρόλα αυτά, το οχυρό κτίστηκε από Έλληνες.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Ο διάσημος πλέον σε όλους και όλες Ερρίκος Σλήμαν, έσκαψε την ακρόπολη των Μυκηνών και βρήκε γνωστούς κάθετους λακκοειδείς τάφους και διάφορα αγγεία σπάνιας τέχνης, ενώ ο Χρήστος Τσούντας, τον 19ο αιώνα μετά από πολυετή σκαπάνη εύρηκε το ανάκτορο στην κορυφή της ακρόπολης και πλήθος θαλαμοειδών τάφων στην ευρύτερη περιοχή. Έκτοτε, υπήρξαν αξιόλογοι αρχαιολόγοι που συνέβαλαν στην ανασκαφή και ανακάλυψη της πολιτισμικής κληρονομίας της εποχής εκείνης. Άξιο λόγου είναι ότι ο Ιωάννης Παπαδημητρίου βρήκε τον Ταφικό Κύκλο Β. Το 1950 αποκαταστάθηκε η αρχιτεκτονική μορφή του ανακτορικού συγκροτήματος και της αίθουσας του θρόνου, γνωστή ως Κλυταιμνήστρα. 40 χρόνια μετά η Αρχαιολογική Εταιρεία αναστήλωσε και διέσωσε το συγκρότημα αυτό.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Κατοικούνταν ήδη από την νεολιθική και μέση εποχή χαλκού έως την δωρική κάθοδο (12ος), όπου ξεκίνησε η  παρακμή τους με την καταστροφή του κράτους των Χετταίων, και την απώλεια των αγορών από την πλευρά των Αιγυπτίων με οριστική ήττα όταν δολοφονήθηκε ο Αγαμέμνονας -ο ηγεμόνας των Μυκηναίων- και την εισροή των νέο-κατακτητών Δωριέων. Πλέον, οι παλιοί της κάτοικοι σκορπίστηκαν σε όλη την ελλαδική χώρα. Οι Μυκήνες αντικατέστησαν τον κυκλαδικό πολιτισμό, καθώς έπεται ο μυκηναϊκός.

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Βρίσκεται στα ΝΔ της ακρόπολης, ένα συγκρότημα κτηρίων που φέρει θρησκευτική ταυτότητα, όχι μόνο χάρη στα ευρήματα που επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιούνταν λατρευτικές τελετές, αλλά και από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και ανακαλύπτονται μέχρι σήμερα.

ΣΗΜΕΡΑ
Στη θέση των ένδοξων Μυκηνών υπάρχει το μικρό χωριό Μυκήνες και ερείπια, από τα οποία σωζόμενα είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β, πρώην τμήματα του ανακτόρου.

MYCENEA

Από το 2000 έως και σήμερα, το ΥΠ.ΠΟ και το ταμείο διαχείρισης πιστώσεων για την εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) συνεχίζει το έργο της συντήρησης, στερέωσης και ανάδειξης της ακρόπολης
και των μνημείων του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου των Μυκηνών.

Επιπλέον πληροφορίες
Ιστοσελίδα: https://www.discovergreece.com
Ιστοσελίδα: http://infopeloponnisos.gr

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Group Therapy

16:00 17:59











Current show

Group Therapy

16:00 17:59