Όταν ο οίκος μόδας “Dior”, εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα.
Written by Κική Παυλίδου on 23/12/2020
Κάθε αναζητητής του ωραίου δεν θα παραλείψει να ρίξει μια ματιά στην αισθητική της αρχαίας Ελλάδας. Η ιστορία μας καθηλώνει και φτάνει σε επίπεδα ιερότητας σε όλους τους τομείς. Είτε μιλάμε για πνευματικό, κοινωνικό, στρατιωτικό ,πολιτικό ή και μυθικό τομέα, η αρχαία Ελλάδα συντηρεί τα πρωτεία της. Την εντοπίζουμε σε κάθε μορφή τέχνης, σε κάθε μορφή επιστήμης. Για κάθε μελετητή της αρχαίας Ελλάδας, ανοίγεται ένας θαυμαστός κόσμος γεμάτος σοφία και επιβλητική αρχιτεκτονική.
Έτσι, άνθρωποι που θαυμάζουν το ωραίο σε όλες τις μορφές του ,θα εμπνευστούν από την αρχαία ελληνική ωραιότητα, η οποία συναντήθηκε επίσης και με τον χώρο της μόδας.


Συγκριμένα, ο πασίγνωστος οίκος μόδας ,”Christian Dior” ,το 1992, για τις ανάγκες της έκθεσης “Dior : From Paris To The World” , η οποία είχε φιλοξενηθεί στο μουσείο Τέχνης στο Denver, δημιούργησε ένα φόρεμα που είχε αρχαιοελληνικό χαρακτήρα. Το παρουσίασε στην κολεξιόν Summer-Spring.


Η έμπνευση για την δημιουργία του φορέματος πηγάζει από τους κίονες, δηλαδή ορθά υποστυλώματα , κυκλικής διατομής, που ήταν κυρίως μονολιθικά ή αποτελούμενα από τμήματα λίθου σε σχήμα κυλινδρικών τυμπάνων. Ως επί το πλείστον οι κίονες είχαν σκοπό να συγκρατούν την οροφή μέσα σε ένα κτίριο.
Το εν λόγω φόρεμα, το οποίο ονομάστηκε Palladium, είναι βασισμένο στους κίονες ιωνικού ρυθμού και σχεδιάστηκε από τον Gianfranco Ferre.
Ο Gianfranco Ferre ήταν Ιταλός σχεδιαστής μόδας γνωστός και ως “αρχιτέκτονας της μόδας“, εξ’ αίτιας της αγάπης και της προσοχής του στις αρχιτεκτονικές εξαίσιες λεπτομέρειες, τις οποίες μετέφερε και στα σχέδια του.


Πράγματι, το χρυσό κέντημα στην προτομή του φορέματος αντιγράφει την παραδοσιακή ιωνική αρχιτεκτονική. Τα μανίκια είναι μια συγκεχυμένη αλλά σχολαστική απομίμηση των κυλίνδρων και το κατά μήκος μεταξωτό, λευκό ύφασμα μιμείται εξ ολοκλήρου την ιωνική αυτή στήλη.


Το φόρεμα Palladium, είναι φτιαγμένο από μετάξι και επικαλύπτει τις ευαισθησίες της αυτοκρατορικής μόδας, αλλά και την αρχαία ελληνική τέχνη ,ενώ η έλλειψη κορσέ πρεσβεύει ένα πιο νεοκλασικό κίνημα.
Υπάρχουν και μερικά άλλα φορέματα στη συλλογή που χρησιμοποιούσαν τις ίδιες τεχνικές και υλικά, αλλά το φόρεμα Palladium ήταν η πιο ζωντανή αναπαράσταση της ελληνικής αρχιτεκτονικής.


Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως ο Naoko Takeuchi , ο Ιάπωνας δημιουργός manga, εμπνεύστηκε από το επιβλητικό αυτό φόρεμα και σχεδίασε ένα παρόμοιο για τον φανταστικό χαρακτήρα “Princess Serenity“, που εμφανίζεται στο γνωστό anime, “Sailor Moon“.