1

Χωρίς Μέτρο : Ένας εμμονικός καλλιτέχνης

Δεν είναι λίγες οι ταινίες και οι σειρές που παρουσιάζουν την ιστορία ενός καλλιτέχνη που, για ν’ αποκτήσει το μεγαλείο, θυσιάζει μέχρι και τον εαυτό του στον βωμό της τελειότητας.

Μια ταινία σαν κι αυτές είναι και το Whiplash (Χωρίς Μέτρο), σε σκηνοθεσία Damien Chazelle, που βγήκε στη μεγάλη οθόνη το 2014. Πρόκειται για την ιστορία του Andrew (Miles Teller), ενός νεαρού, φιλόδοξου ντράμερ, που θέλει να συμμετάσχει στην τζαζ μπάντα του πιο επιτυχημένου ωδείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Andrew οδηγείται εκεί, κυρίως από τον φόβο του, μήπως γίνει μέτριος, σαν τον πατέρα του, έναν αποτυχημένο συγγραφέα που αργότερα έγινε καθηγητής λυκείου.

Andrew (Miles Teller)

Μόλις φτάσει στο ωδείο, ο Andrew αντιμετωπίζει μια πρόκληση από τον αυστηρό και τελειομανή μαέστρο της μπάντας, τον Terrence Fletcher (J.K. Simmons), ο οποίος του απαιτεί, με τις σκληρές μεθόδους του, να παίξει πιο γρήγορα και σχολαστικά. Το πάθος του Andrew να φτάσει στην τελειότητα γρήγορα μετατρέπεται σε εμμονή, όσο ο αδίστακτος καθηγητής του συνεχίζει να τον πιέζει μέχρι τα όρια της ικανότητας του, αλλά και της λογικής του.

Terrence Fletcher (J.K. Simmons)

Άραγε, υπάρχει μέτρο όταν πρόκειται για την τελειότητα;

Η ταινία Whiplash διαθέτει εξαιρετικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό δίδυμο, τους Teller και Simmons, με τον δεύτερο μάλιστα να κερδίζει την Χρυσή Σφαίρα του Β’ Ανδρικού Ρόλου το 2014. Επιπλέον, μια άριστη σκηνοθετική προσέγγιση από τον Chazelle, συναρπαστικές μελωδίες και ρυθμούς, πολλή ένταση και συγκίνηση. Ένα από τα διαμάντια του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ακολουθεί το τρέιλερ της ταινίας :

Πηγή: https://www.sonyclassics.com/whiplash/

Γράφει η Ελένη Παπαργυρίου