Χριστουγεννιάτικο Κοτόπουλο γεμιστό!!!

Ένα υπέροχο γεμιστό κοτόπουλο που ευφραίνει ουρανίσκους ! Γεμιστό με κιμά, συκωτάκια πουλερικών , καβουρντισμένο κουκουνάρι, μαύρες σταφίδες, γλυκά κάστανα και μοναδικά αρώματα μπαχαρικών! Προτείνετε ανεπιφύλακτα για όσους δεν προτιμούν την γαλοπούλα!

Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο
250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
150 γρ. συκωτάκια πουλερικών
1/2 ποτηράκι μαυροδάφνη
5 κ.σ σταφίδες μαύρες
1 ποτηράκι κονιάκ
10-15 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
2-3 κ.σ κουκουνάρι καβουρντισμένο
από 1/2 κ.γ κανέλα , γαρίφαλο , μπαχάρι , πάπρικα γλυκιά
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
1/2 φλ. ψιλοκκομένο μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1κ.σ φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τα συκωτάκια πουλερικών , τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο , αλάτι και πιπέρι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 5 λεπτά από τη μία και άλλα 5 λεπτά από την άλλη πλευρά.

Σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι βάζουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι , μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά, ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να τσιγαριστεί και σβήνουμε με μαυροδάφνη.

Το αφήνουμε να πάρει μια βράση μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και κατεβάζουμε από την φωτιά . Προσθέτουμε τα ψητά συκωτάκια , τα κάστανα , το κουκουνάρι , τις σταφίδες και τα μπαχαρικά . Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά : φρέσκα κρεμμυδάκια , θυμάρι και μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο. Ραντίζουμε όλο το εσωτερικό του με το κονιάκ (ή το αλείφουμε) και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά του με την γέμιση και την ράβουμε με χοντρή βελόνα και φυτικό σπάγκο ή οδοντογλυφίδες . Με σπάγκο δένουμε και τα πόδια του για να το σταθεροποιήσουμε και να μην διαλυθεί στο ψήσιμο.

Το λαδώνουμε , το αλατοπιπερώνουμε κι εξωτερικά και το κλείνουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε γάστρα ή βαθύ ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 2 ώρες και στους 170 βαθμούς για 1 ώρα ακόμα. Ύστερα , αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αλείφουμε με τα υγρά του ταψιού όλη την επιφάνεια του κοτόπουλου . Ψήνουμε για 15-20 λεπτά ακόμα να ροδοκοκκινίσει.

Αν περισσέψει γέμιση , την κλείνουμε σε λαδόκολλα και την βάζουμε στη γάστρα δίπλα στο κοτόπουλο. Την ψήνουμε το τελευταίο μισάωρο πριν ανοίξουμε το κοτόπουλο .

Συνοδεύουμε με κόκκινο κρασί !

Καλή απόλαυση!!!

Μαρία Γιαννούλη