Φταίει η κοινωνία;

Written by on 05/11/2021

image_print

Πόσο βολικό φαντάζει άραγε το να διασκορπίζουμε δεξιά και αριστερά ευθύνες, το να δικάζουμε από τον καναπέ του σπιτιού μας τις κρίσιμες καταστάσεις που διανύουμε, ή το να βαφτίζουμε αντιαισθητικό οτιδήποτε διαφέρει από εμάς;


Φταίει η κοινωνία, τα κοινωνικά ταμπού, τα σημερινά πρότυπα…Αυτές είναι οι κοινότυπες εκφράσεις που συνήθως χρησιμοποιούνται ως απάντηση για τα παραπάνω ερωτήματα.
Αυτό που λησμονούμε είναι πως η κοινωνία απαρτίζεται από εμάς. Εμείς είμαστε η κοινωνία.


Αν συνεχίσουμε τις άσκοπες κατακραυγές προς τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας χωρίς να προβούμε σε πράξεις οι οποίες συμβάλουν στην αλλαγή προς το καλύτερο, θα είναι σαν να φωνάζουμε μέσα σε τοίχους ατσάλινους και αδιαπέραστους.


Η καλύτερη αντιμετώπιση των καυστικών συμπεριφορών είναι η καλοσύνη και η ενσυναίσθηση , ειδάλλως γινόμαστε ίδιοι με όσα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Ξεχνάμε να φερόμαστε στους συνανθρώπους μας όπως θα θέλαμε να μας φερθούν, να βάζουμε τον εαυτό μας στην θέση του άλλου… Μα δεν είναι θλιβερό το γεγονός πως πρέπει να επισημάνουμε τα αυτονόητα;


Μια γενιά δίχως διακρίσεις, χωρίς body shaming, μια γενιά γεμάτη ανθρώπους που θα αποδέχονται την διαφορετικότητα, είτε είναι φυλετική, είτε θρησκευτική, είτε σεξουαλική, κάτι τόσο απλό μοιάζει τόσο ουτοπικό στις μέρες μας. Διότι το να βολευόμαστε στην μετριότητα είναι πιο εύκολο από την ενεργή κινητοποίηση.


Κανείς δεν πήγε μπροστά φορώντας παρωπίδες. Κανείς δεν προχώρησε ευθεία στρεφόμενος προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Με τη δύναμη της θέλησης ο άνθρωπος αλλάζει τον εαυτό του. Με τη δύναμη της αγάπης αλλάζει τους άλλους. Με τη δύναμη της σκέψης αλλάζει τον κόσμο.

-Ταγκόρ, Ινδός λογοτέχνης.
image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist