Τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ως διασκευές – Μέρος ΙΙ

Written by on 01/04/2024

image_print

Η ιστορία στη μουσική, έχει δείξει ότι πέρα από τα «original tracks», γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και τα «covers», και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να γνωρίζουν ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι τα «originals». Στο προηγούμενο άρθρο, αναφέραμε κάποια από τα πολύ χαρακτηριστικά τραγούδια, τα οποία γνώρισαν μεγάλη επιτυχία με μεταγενέστερη εκτέλεση, και ήδη παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον. Οπότε ας πάμε να δούμε κι άλλα τραγούδια, τα οποία γνώρισαν αυτή την επιτυχία.

Natalie Imbruglia – Torn (από Ednaswap)

Η ιστορία αυτού του τραγουδιού, ξεκινά από το 1991, όταν το έγραψαν οι Scott Cutler and Anne Preven με τον παραγωγό Phil Thornalley, και προοριζόταν ως solo single για την Preven. Το ερμήνευσαν κιόλας σε live τους με τη μπάντα τους Ednaswap, ωστόσο αυτό δεν κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. Κυκλοφόρησε όμως επίσημα για πρώτη φορά το 1993 από την Δανή τραγουδίστρια Lis Sørensen, ερμηνεύοντάς το στην μητρική γλώσσα ως Brændt, και μάλιστα έγινε μεγάλη επιτυχία στη Δανία. Το 1995 όμως, οι Ednaswap το ηχογράφησαν το τραγούδι που γράψανε το 1991, και το κυκλοφόρησαν σαν κανονική στούντιο εκτέλεση, συμπεριλαμβάνοντάς το στο ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ τους. Το 1996 η Αμερικανο-Νορβηγίδα Trine Rein, το κυκλοφόρησε με τη δική της ερμηνεία, και το συμπεριέλαβε στο 2ο της άλμπουμ Beneath My Skin. Έφτασε μέχρι και το No. 10 στα charts της Νορβηγίας. Και το 1997 η Αυστραλή Natalie Imbruglia έδωσε τη δική της εκτέλεση στο Torn, σε συνεργασία με τον Phil Thornalley. Συμπεριλήφθηκε στο ντεμπούτο της άλμπουμ Left On The Middle, και ήταν αυτή που γνώρισε τη μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. No. 1 σε Καναδά, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, και ΗΠΑ, και πολλά πλασαρίσματα σε charts απ’ όλο το κόσμο σε υψηλές θέσεις. Στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων βρέθηκε μέχρι και το No. 4. Επίσης πούλησε πάνω από 4 εκατομμύρια φυσικά αντίτυπα παγκοσμίως.

2. Sinéad O’Connor – Nothing Compares 2 U (από Prince)

Το 1984, ο αείμνηστος Prince το έγραψε και το ηχογράφησε σε δικό του demo, το οποίο έμεινε στο συρτάρι για αρκετά χρόνια, μέχρι να βγει στη κυκλοφορία το 2018. Το 1985 το παραχώρησε στη μπάντα του The Family, για το ντεμπούτο ομώνυμο άλμπουμ. Το 1990 ο Prince το έδωσε στη σπουδαία Ιρλανδή ερμηνεύτρια, και αείμνηστη πλέον Sinéad O’Connor για το 2ο της άλμπουμ I Do Not Want What I Haven’t Got. Η δικιά της ερμηνεία στο Nothing Compares 2 U, ήταν αυτή που κέρδισε το ευρύ κοινό, κατακτώντας τη κορυφή σε 22 charts απ’ όλο τον κόσμο. Ενώ μέχρι και σήμερα ακούγεται στο ραδιόφωνο, και ιδιαίτερα μετά από το θάνατό της στις 26 Ιουλίου του 2023. Επίσης πούλησε και 3.5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

3. Lenny Kravitz – American Woman (από Guess Who)

Το 1970 οι Guess Who το κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά, για το ομώνυμο άλμπουμ. Το τραγούδι γνώρισε μια πρώιμη επιτυχία, με πλασαρίσματα σε 9 charts, όπου κατέκτησαν τη κορυφή σε 3 από αυτά. Μάλιστα πούλησαν και πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα. Το 1999 ο Lenny Kravitz διασκεύασε το American Woman, και χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack της ταινίας Austin Powers: The Spy Who Shagged Me. Μπορεί να μην κατέκτησε καμιά κορυφή, αλλά είχε πλασαρίσματα σε περισσότερα charts (18), ενώ του χάρισε και βραβείο Grammy στη κατηγορία “Best Male Rock Vocal Performance” το 2000.

4. James Arthur – Impossible (από Shontelle)

Το τραγούδι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010, από τη τραγουδίστρια από το Μπαρμπέιντος Shontelle, και συμπεριλήφθηκε στο 2ο της άλμπουμ No Gravity. Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία της singles, καθώς πλασαρίστηκε σε 18 charts απ’ όλο τον κόσμο, με καλύτερο το No. 3 στο UK Hip Hop/R&B. Ενώ πούλησε και 1.5 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2012 όμως ο James Arthur με τη δικιά του καθηλωτική ερμηνεία στο Impossible, ήταν αυτή που του χάρισε αρχικά τη νίκη στο Βρετανικό X-Factor, και τη παγκόσμια αναγνωρισιμότητα στη συνέχεια. Κατέκτησε τη κορυφή σε 8 charts απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Ενώ πλασαρίστηκε και σε άλλα 22, με υψηλές θέσεις στα περισσότερα. Πούλησε επίσης γύρω στα 4 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ σύλλεξε και 4 εκατομμύρια streams από την Ισπανία εκείνη τη χρονιά.

5. Limp Bizkit – Behind Blue Eyes (από The Who)

Το 1970 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τους The Who για το 5ο τους άλμπουμ Who’s Next. Δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς βρέθηκε στο No. 34 του Billboard Hot 100, με ανάλογα πλασαρίσματα και σε άλλα 3 charts. Το 2003 το διασκεύασαν οι Limp Bizkit, και το συμπεριέλαβαν στο 4ο τους άλμπουμ Results May Vary. Η δικιά τους version στο Behind Blue Eyes σαφώς γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία παγκοσμίως, με πλασάρισμα σε 27 charts απ’ όλο τον κόσμο, με 2 εξ’ αυτών στη κορυφή (Τσεχία και Σουηδία). Ενώ πούλησε γύρω στα 1.7 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

6. Guns N’ Roses – Knocking On Heaven’s Door (από Bob Dylan)

Το Knocking On Heaven’s Door, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1973 από τον Bob Dylan, και χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στη ταινία Pat Garrett and Billy the Kid. Γνώρισε σπουδαία επιτυχία εκείνη την εποχή, όπου και πλασαρίστηκε σε 12 charts, με καλύτερο το No. 3 στη Νορβηγία. Το 1975 το διασκεύασε και ο Eric Clapton, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει επιτυχία. Το 1990 οι Guns N’ Roses το διασκεύασαν, αρχικά για τις ανάγκες της ταινίας Days Of Thunder, με πρωταγωνιστή τον Tom Cruise. Αργότερα με μια ελαφριά τροποποίηση στην ηχογραφημένη διασκευή τους, το συμπεριέλαβαν στο 4ο τους αλμπουμ Use Your Illusion II (1992), και ήταν αυτό που γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία. Πλασάρισμα σε περισσότερα charts, με 5 εξ’ αυτών στο No. 1, αλλά και σχεδόν 1 εκατομμύριο σε πωλήσεις αντιτύπων παγκοσμίως.

7. Måneskin – Beggin (από Four Seasons)

Το Beggin κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1967 από τους Four Seasons, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κάποια σπουδαία επιτυχία. Το 1974 το διασκεύασαν οι Ολλανδοί Shocking Blue για το άλμπουμ τους Good Time, χωρίς ωστόσο κι εκείνοι να γνωρίσουν επιτυχία. Το 2007 το τραγούδι επανήλθε στην επιφάνεια, με τον Γάλλο DJ Pilooski, κυκλοφορώντας την καινούργια version, η οποία μάλιστα μπήκε και σε μερικές ραδιοφωνικές playlists. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, οι Νορβηγοί Madcon κυκλοφόρησαν τη δική τους εκτέλεση στο Beggin, σημειώνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως. Το Beggin δια χειρός Madcon γνώρισε μια πρωτόγνωρη επιτυχία, κάνοντας την εμφάνισή του σε 29 charts απ’ όλο τον κόσμο. Κατέκτησε και τη κορυφή σε 6 charts. Ενώ μάλιστα πουλήθηκαν και 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Πολύ ωραία ακούγονται όλα αυτά. Βέβαια ότι κάνανε οι Madcon, οι Måneskin το κάνανε καλύτερα αργότερα. Το 2016 το ερμήνευσαν στον τελικό του Ιταλικού X-Factor, όπου και τερμάτισαν 2οι. Ωστόσο λίγο αργότερα συμπεριέλαβαν τη διασκευή τους στο ντεμπούτο EP album τους με τίτλο Chosen το 2017. Σε πρώτη φάση δεν έκανε και το κάτι σπουδαίο η διασκευή τους. Όμως το 2021 μετά από τη νίκη τους στην Eurovision στο Ρότερνταμ, απέκτησαν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, και η διασκευή τους στο Beggin ήδη έγινε viral στο Tik Tok, κάτι που αργότερα το ώθησε και σε παγκόσμια επιτυχία στη συνέχεια. Έκανε την εμφάνισή του σε 46 charts απ’ όλο τον κόσμο, με τα 10 εξ’ αυτών στο No. 1. Επίσης πούλησε πάνω από 6 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ σύλλεξε και πιστοποιήσεις σε streams από την Ελλάδα που ήταν 2 φορές πλατινένιο με 4 εκατομμύρια streams, αλλά και από τη Σουηδία που ήταν επίσης 2 φορές πλατινένιο με 16 εκατομμύρια streams.

8. Jamelia – Superstar (από Christine Milton)

Τον Ιανουάριο του 2003, η Δανή τραγουδίστρια Christine Milton το κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, και το συμπεριέλαβε στο ντεμπούτο της άλμπουμ Friday που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά (2004). Έγινε No. 1 επιτυχία στη Δανία, ενώ μάλιστα βρέθηκε και στο No. 15 στη Νορβηγία. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, η Βρετανίδα R&B τραγουδίστρια Jamelia το πήρε και το διασκεύασε το Superstar για το 2ο της άλμπουμ Thank You, και ουσιαστικά το απογείωσε. No. 1 σε Αυστραλία, Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, και Πολωνία. No. 2 σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, και Ευρωπαϊκό Top 100. Αλλά και No. 6 στην Ελλάδα, ανάμεσα στα 29 charts που βρέθηκε. Ενώ πούλησε παράλληλα και περίπου 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως.

9. Fugees – Killing Me Softly (από Lori Lieberman)

Το Killing Me Softly πρωτοκυκλοφόρησε το 1972 από την Αμερικανίδα Lori Lieberman. Η επιτυχία του τραγουδιού ήρθε ένα χρόνο μετά, με την ερμηνεία της (επίσης) Αμερικανίδας Roberta Flack, για το ομότιτλο άλμπουμ. Η Roberta Flack έφερε το τραγούδι στο No. 1 του Καναδά (Χ2), της Αυστραλίας , και στο Billboard Hot 100, ανάμεσα στα 14 charts που πλασαρίστηκε. Ενώ πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως. Το 1996 οι Αμερικανοί Fugees, δώσανε μια Hip Hop νότα στο Killing Me Softly, και με τη μοναδική φωνή της Lauryn Hill. Η δικιά τους version βρέθηκε No. 1 στα 29 charts, από τα 36 που πλασαρίστηκαν. Ενώ πούλησε και πάνω από 7 εκατομμύρια φυσικά αντίτυπα παγκοσμίως. Άκρως εντυπωσιακά νούμερα.

10. Nirvana – The Man Who Sold The World (από David Bowie)

Το 1970 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τον αείμνηστο David Bowie, από το τρίτο άλμπουμ, που είχε ως τίτλο το όνομα του τραγουδιού. Παρά το γεγονός ότι είναι από τα σχετικά γνωστά τραγούδια της δισκογραφίας του, το The Man Who Sold The World δεν κατάφερε να γνωρίσει κάποια μεγάλη επιτυχία. Το 1974, η Σκωτσέζα τραγουδίστρια Lulu, έδωσε τη δική της pop-soul νότα της, και το έκανε πιο γνωστό στο ευρύ κοινό, φέρνοντάς το μέχρι και το No. 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1993 οι Nirvana, λόγω της λατρείας που είχαν ο αείμνηστος Kurt Cobain και ο Krist Novoselic στο τραγούδι του David Bowie, θεώρησαν μια πολύ καλή ιδέα να ηχογραφήσουν την live ερμηνεία τους στο The Man Who Sold The World, για τo MTV Unplugged in New York. Αυτή η ιδέα που υλοποίησαν, αργότερα μετατράπηκε σε μεγάλη επιτυχία, καθώς βρέθηκε στο No. 1 στην Πολωνία. Επίσης βρέθηκαν στο No. 2 σε Ισλανδία και Ισπανία, αλλά και No. 5 σε Γαλλία και US Alternative Top 50. Και τέλος πούλησαν πάνω από 600 χιλιάδες αντίτυπα παγκοσμίως.

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης

image_print

[There are no radio stations in the database]