1

Σ’ αγαπώ γιατί……

Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία, σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ.

Και αγαπώ, και αγαπώ όλο τον κόσμο γιατί ζεις κι εσύ μαζί.

Αυτός είναι ένας υπέροχος ύμνος στην συντροφική αγάπη. Πανέμορφα λόγια αγάπης και έρωτα. Επέλεξα να δώσω στο άρθρο τον τίτλο από ένα γλυκό τραγούδι που πηγάζει μέσα από τη λαϊκή παράδοση. Η αγάπη της ομορφιάς και η ομορφιά της αγάπης, η αλήθεια της ομορφιάς και η ομορφιά της αλήθειας ήταν πάντα γνωρίσματα του βασικότερου κυττάρου της κοινωνίας, που είναι η οικογένεια. Αν μερικές φορές νιώθουμε ότι κάποια πράγματα σήμερα φαίνεται να αλλάζουν και μάλιστα προς το χειρότερο, οφείλεται στο ότι φύγαμε μακριά από αυτές τις αλήθειες της ζωής τις οποίες κάποτε οι άνθρωποι τις έζησαν με τον πιο δυνατό τρόπο.

Ποιος μπορεί να αφιερωθεί σε έναν άνθρωπο αν δεν φλέγεται από αγάπη και έρωτα γι’ αυτόν; Οι δυο γίνονται ένα και αυτό που καταργεί την απόσταση είναι η αγάπη. Η αγάπη είναι μια κίνηση της καρδιάς, μια κίνηση εκστατική και μια πορεία έξω από τον εαυτό μας. Αγάπη δεν σημαίνει να μένουμε στον εαυτό μας, να κλείνομαστε σε αυτόν. Αγάπη είναι να κινούμαστε και να βγαίνουμε από τον εαυτό μας για να συναντήσουμε τον άλλον.

Αγαπώ σημαίνει συναντώ, συνδέομαι με τον άλλον. Αυτό είναι κάτι που θέλω να τονίσω γιατί πάντα ελοχεύει ένας κίνδυνος, να χρησιμοποιούμε τον άλλον και όχι να τον αγαπάμε, να μην είναι ο άλλος το αντικείμενο της αγάπης μας αλλά το αντικείμενο της χρήσης μας. Τότε είναι που φτωχαίνει ο ίδιος ο εαυτό μας.

Είναι διαφορετικό το «μου αρέσεις» από το «σ’ αγαπώ». Το ένα είναι ένα στοιχείο εγωισμού ενώ το δεύτερο, στοιχείο αλτρουισμού. «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι εσύ», δηλαδή αγαπώ τον άλλο επειδή ο είναι κάτι διαφορετικό από μένα. Αγαπώ τον άλλο γιατί δεν θέλω να τον διαμορφώσω όπως είμαι εγώ, γιατί δεν επιθυμώ να επιβάλλω το δικό μου θέλημα. Όταν νιώθουμε την αληθινή αγάπη θέλουμε να χαρίζουμε στον σύντροφό μας την ομορφιά της ελευθερίας. Βασική προϋπόθεση της αγάπης είναι να δέχομαι τον άλλο για όλα αυτά που συγκροτούν την προσωπικότητά του.

Όταν νιώθουμε έλξη για κάποιον άνθρωπο επειδή μοιάζει με εμάς ή γιατί θα μας υπηρετήσει τότε δεν πρόκειται για αγάπη αλλά για εγωισμό.

Στην αληθινή αγάπη μας έλκει στον άλλο αυτό το «ατόφιο» που είναι και επιθυμούμε να το ζήσουμε. Αυτή είναι η έκπληξη της ζωής και της αγάπης. Η έκπληξη της ομορφιάς, να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο του άλλου. Να πλουτίσουμε μέσα από αυτό και όχι να τον συρρικνώσουμε στον δικό μας ναρκισσισμό. Όταν είμαστε με κάποιον για να τον αλλάξουμε τότε δεν τον αγαπάμε. Ουσιαστικά τον πλησιάζουμε με λάθος τρόπο, προσπαθούμε να τον χειραγωγήσουμε, να τον υποτάξουμε, στερούμε από τον εαυτό μας την έκπληξη από την ομορφιά από ό,τι αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος αυτός. Είναι πολύ σημαντικά όλα αυτά, γιατί πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχουμε ομορφιά στη ζωή μας.

Η ελευθερία και η αγάπη είναι οι βασικές προϋποθέσεις της κάθε σχέσης που οφείλει να είναι αληθινή. Χωρίς αυτές, η αγάπη πάσχει. Όταν δεν ανεχόμαστε αυτή την ελευθερία αλλά αντιθέτως τη χαιρόμαστε, τότε αγαπάμε πραγματικά.

«Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία»… Τι μπορεί να γεννήσει την αγάπη;

Ο στίχος αισθάνομαι ότι δεν αναφέρεται μόνο στην εξωτερική ομορφιά και στα κάλλη του προσώπου. Όταν λέμε ωραίος άνθρωπος δεν εννοούμε εξωτερικά όμορφος, αλλά αναφερόμαστε στην εσωτερική του ομορφιά. Ο έρωτας είναι μια σχέση προσωπικοτήτων. Δεν ερωτεύομαστε ένα ανθρώπινο κορμί, ερωτευόμαστε έναν άνθρωπο για την έλξη που μας ασκεί, για εκείνο το ιδιαίτερο που νιώθουμε μέσα μας και για όλα αυτά που εκφράζει και εκδηλώνει όλη του η παρουσία. «Ωραίος ή ωραία» σημαίνει αυτό το εσωτερικό κάλλος το οποίο αντανακλάται και στην εξωτερική μορφή. Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία εκπέμπουν μια ακτινοβολία της προσωπικότητας τους, όχι με την έννοια του ανθρώπου του ισχυρού, αλλά με αυτό που εκφράζει ο εσωτερικός τους κόσμος.

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ανθρώπους που δεν περιποιούνται ολημερίς κι όμως έχουν μια χάρη, έχουν τόση γλυκύτητα στην έκφραση, στην μορφή και στην συμπεριφορά και όλα αυτά μαζί φανερώνουν την εσωτερική ποιότητα. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει και το αντίθετο, ανθρώπους που όσο κι αν φροντίζουν την εξωτερική τους εμφάνιση, οι μύες του προσώπου τους, το βλέμμα τους, δεν μπορούν να κρύψουν την αγριότητα και το σκοτάδι που κρύβεται μέσα τους. Οπότε η ομορφιά είναι μια σύνθετη έννοια.

Θα έχουμε ακούσει κάποιες φορές να μας έχει πει κάποιος «μ΄αρέσεις εξωτερικά αλλά δεν είμαι ερωτευμένος», που σημαίνει ότι δεν με έλκεις σαν προσωπικότητα. Είναι δηλαδή διαφορετική η σεξουαλική έλξη από την ερωτική έλξη, η οποία εμπεριέχει και αγάπη. Σαφώς και η αγάπη εμπεριέχει ερωτική έλξη.

Στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι ανίκανoι να αγαπήσουν, να ερωτευτούν, να νιώσουν την ομορφιά του άλλου. Ακόμα και όταν αυτή η ομορφιά τους προσφέρεται, είναι ανίκανοι να την εκτιμήσουν και να τη σεβαστούν γιατί υπάρχει ασχήμια μέσα τους και αυτή η ασχήμια δεν επιτρέπει και δεν ανοίγεται στην ανακάλυψη του ωραίου. Για να ανακαλύψει ένας άνθρωπος την ομορφιά ενός άλλου ανθρώπου πρέπει να έχει κάνει τον δικό του εσωτερικό αγώνα. Και ποιος είναι ο αγώνας του καθενός μας; Να φανερώσουμε το πρωτότυπο κάλλος μας, αυτή την ομορφιά την ψυχική που έχουμε όταν είμαστε παιδιά. Αυτή η ομορφιά, η γλυκύτητα, η αθωότητα είναι που κάνει τα μικρά παιδιά να έχουν τόσο γλυκά και όμορφα πρόσωπα. Ο έρωτας έχει ταπεινότητα, με αυτόν τον τρόπο δίνουμε χώρο στον άλλο, δεν προβάλλουμε συνεχώς τον εαυτό μας και ενωνόμαστε για να ζει και ο άλλος άνθρωπος μέσα μας.

Όταν αγαπάμε αληθινά, ανοίγεται στον κόσμο η αληθινή αγάπη, γιατί μέσα σε αυτόν ζει και ο άνθρωπος που αγαπάμε. Γι’ αυτό οι άνθρωποι που ξέρουν να αγαπούν νοιάζονται και για την κοινωνία και είναι και αλτρουιστές. Θέλουν να είναι όμορφος ο κόσμος για αυτούς που αγαπούν. Έτσι από το «εσύ» μπορούμε να φτάσουμε και στο «εμείς», γιατί μόνο μέσα από την αγάπη των προσώπων φτάνουμε στην αγάπη των συνανθρώπων μας.

Αυτή η συντροφική αγάπη είναι το θεμέλιο της οικογένειας. Ο βασικός σκοπός της οικογένειας δεν είναι να κάνουμε μόνο παιδιά να αγαπάμε. Γιατί η οικογένεια χωρίς αγάπη είναι κόλαση για τα παιδιά, αλλά ακόμα και για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά είναι στέρηση της ευτυχίας.

Αληθινή αγάπη είναι όταν ξέρουμε να μοιραζόμαστε χωρίς αντάλλαγμα. O άνθρωπος για να μπορεί να δίνει πρέπει πρώτα να είναι ανοιχτός μέσα του. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε αυτό που δίνει είναι προβληματικό και αρρωστημένο. Ανιδιοτελής, απόλυτη σχέση είναι όταν δεν προβάλλεται η ατομικότητα του καθενός, όταν δεν είμαστε πλέον δύο αλλά ένας άνθρωπος, όταν υπάρχει αμοιβαιότητα του συντροφικού έρωτα που δεν στηρίζεται σε βιολογικές απαιτήσεις και νομικούς διακανονισμούς αλλά στην μεταξύ του ενός και του άλλου πηγαία και ελεύθερη αυτοπροσφορά και αυτοθυσία. Μέσω της αμοιβαίας αναγνώρισης του καθένα, αναπτύσσεται αγάπη και τρυφερότητα που τα χρόνια δεν μπορούν να σβήσουν. Είναι δύσκολη η αγάπη αλλά είναι και το πολυτιμότερο δώρο της ζωής. Στις μέρες μας βιώνουμε την ασχήμια του εγωισμού και είμαστε ανίκανοι να αναγνωρίσουμε να σεβαστούμε και να εμπνευστούμε από την ομορφιά έτσι αποκαλύπτεται η δική μας εσωτερική παραμόρφωση και η ανικανότητα για αγάπη.

Αυτό το τραγούδι ας γίνει μια πρό(σ)κληση να ξαναβρούμε την ομορφιά της αγάπης και την αγάπη της ομορφιάς, να γνωρίσουμε μέσα από την αγάπη τον εαυτό μας και τον άλλον.

Να λέμε στους συντρόφους μας λόγια αγάπης, να τους θυμίζουμε πόσο πολύτιμοι είναι για εμάς, χωρίς να θεωρούμε δεδομένο ότι το ξέρουν.

Αντελίνα Παπαδοπούλου