Στο όνομα του ποδοσφαίρου…

Written by on 03/02/2022

image_print

Ένα ακόμη αιματηρό περιστατικό ήρθε να λερώσει τις σελίδες στο κεφάλαιο του αθλητισμού, ή χειρότερα, της ανθρωπότητας, αφού χάθηκε άδικα ένα παιδί, 19 χρόνων στο ανθός της ηλικίας του. Ένα παιδί με μέλλον που δεν πρόλαβε να λάμψει όπως προοριζόταν, σε ένα παρόν που ο οπαδός θεωρεί λογικό να αφαιρέσει τη ζωή ενός αθώου με πρόσχημα τις ποδοσφαιρικές διάφορες.

Μία μάνα περιμένει άδικα το παιδί της να γυρίσει, μία θέση στο πανεπιστήμιο παραμένει κενή, μία ζωή σβήνει πριν καν ξεκινήσει…Και όλα αυτά γιατί; Για το ποδόσφαιρο;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που δεν γνωρίζει σύνορα, δεν γνωρίζει διακρίσεις. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι. Άνθρωποι που μόλις φεύγουμε από τα γήπεδα, επιστρέφουμε στις οικογένειες μας, στις δουλειές μας, στην καθημερινότητα μας.

Το ποδόσφαιρο είναι για πολλούς μια διέξοδος από τις αντιξοότητες που συναντούν , είναι 90 λεπτά διαφυγής από τις έννοιες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Κι όμως κάτι τόσο όμορφο φτάνει στο σημείο να χρησιμοποιείται σαν αφορμή για φονικό.

Ο φίλαθλος, ο οπαδός, θα χαρεί με την ήττα της αντίπαλης ομάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα σέβεται τον αντίπαλο, τον αθλητή, ή τον συνάνθρωπό του που τυχαίνει να φοράει διαφορετική φανέλα από τη δική του. Χωρίς να σημαίνει πως όταν το σκορ δεν συμφωνεί με τις προσδοκίες του θα υποκύψει σε ανάρμοστες συμπεριφορές, οι οποίες συνοδεύουν ακραίες συνέπειες.

Αυτό που λείπει από το λεξιλόγιο πολλών οπαδών στις μέρες μας είναι η ευγενής άμιλλα, τα ηθικά κίνητρα και δυστυχώς…η παιδεία.

Όσοι φροντίζουν να φανατίζουν τα παιδιά τους με οποιαδήποτε ιδεολογία φροντίζουν παράλληλα να τους δημιουργούν ένστικτα βίαια, αναπτύσσοντας το αίσθημα του χουλιγκανισμού, το άκρως αντίθετο δηλαδή από την ευγενή άμιλλα, την ισότητα και τον σεβασμό στο διαφορετικό.

Όταν ο ανταγωνισμός δεν είναι υγιής τότε ξυπνάει ο φανατισμός. Ο φανατισμός στην υπερβολή του είναι πάντα επικίνδυνος και πρέπει να θεωρείται κατακριτέος, όχι να επικροτείται, για να μην χυθεί άλλο αίμα στο όνομα του ποδοσφαίρου.

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59