Στέλιος Γκαγκάρης (Sugar Factory) στο CityVibes.gr: Εκμεταλλεύομαι τον εγκλεισμό μελετώντας και γράφοντας μουσική

Οι Sugar Factory, είναι ένα instrumental rock συγκρότημα προερχόμενο από το Κιλκίς. Ξεκίνησαν από το 2009, κι αποτελούνται από τον πρωτεργάτη του project Στέλιο Γκαγκάρη (κιθάρα), τον Γρηγόρη Μαυρόπουλο (κιθάρα), τον Sergei Tojmachov (μπάσο), και τον Γιώργο Μυλωνά (τύμπανα). Ο μουσικός συντάκτης και ραδιοφωνικός παραγωγός του CityVibes.gr Χριστόφορος Χατζόπουλος, συνομίλησε με τον πρωτεργάτη του συγκροτήματος, ο οποίος απάντησε σε μερικά από τα ερωτήματά του.

Γεια σου Στέλιο, καλώς ήρθες στο CityVibes.gr.

Καλώς σας βρήκα!

Είσαι από τους μοναδικούς ροκ μουσικούς από το Κιλκίς (αν όχι ο μοναδικός) που έχουν μια αναγνωρισιμότητα στην εγχώρια ροκ σκηνή;

Όχι, και θα διαφωνήσω μαζί σου. Με καταγωγή από το Κιλκίς υπάρχουν τα τελευταία χρόνια πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και groups. Θα αναφέρω ενδεικτικά μερικούς: Phychedelic Trips to Death, Citrus Blossom, Chasing Bone, Transparent Man, Captain Below, Blue Flames, Frankie. Επίσης στο Κιλκίς ζει ο drummer Κώστας Αναστασιάδης, ο οποίος είναι μέντορας για πολλούς από εμάς.

Σε τι φάση σε πετυχαίνουμε αυτό το καιρό;

Ζούμε στην εποχή της πανδημίας οπότε θέλοντας και μη περνάω αρκετές ώρες στο σπίτι, ευτυχώς δημιουργικά. Εκμεταλλεύομαι τον εγκλεισμό μελετώντας και γράφοντας μουσική.

Από ποια ηλικία ξεκίνησες την επαφή σου, και γενικά την ενασχόλησή σου με τη μουσική;

Όταν ήμουν 8 ετών μου αγόρασαν οι γονείς μου την πρώτη μου κιθάρα. Τα υπόλοιπα είναι μεγάλη ιστορία.

Μπορείς να αναφέρεις μερικές από τις επιρροές σου;

Δύσκολα μου βάζεις! Ακούω πολλά διαφορετικά στυλ και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμπνέομαι από πολύ διαφορετικά ακούσματα. John Jorn, Nels Cline, Miles Davis, John Coltrane, Thurston Moore, Johnny Marr, Βill Orcutt, είναι καλλιτέχνες που μ ’ακολουθούν καθημερινά τα τελευταία χρόνια.

Ας πάμε στο συγκρότημά σου που λέγεται Sugar Factory. Ξεκίνησε το 2009, και απαρτίζεται κυρίως από εσένα, κι από άλλα μέλη που βρίσκονται στα υπόλοιπα όργανα. Μπορείς να μας παρουσιάσεις με λίγα λόγια το project σου;

Ξεκινήσαμε το 2009 και το 2011 ηχογραφήσαμε το πρώτο μας άλμπουμ. Mετά από διάφορες αλλαγές καταλήξαμε στην σημερινή και πιστεύω στην καλύτερη μορφή των Sugar Factory έως τώρα. Από το “Home” προέκυψε η ανάγκη να δημιουργήσω με έναν διαφορετικό τρόπο. Σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της σημερινής μας μορφής έπαιξε ο Γρηγόρης Μαυρόπουλος που έπαιξε και συνέθεσε στο “Home”. Ο Sergei Tojmachov ανέλαβε το μπάσο και ένας παλιός γνώριμος από τους Infidelity, o Γιώργος Μυλωνάς τα τύμπανα. Ως κουαρτέτο πλέον περνάμε τη δημιουργικότερη φάση του group και τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης εύχομαι να τα ακούσετε μέσα στο 2021.

Ποιο είναι συγκεκριμένα το είδος που ακολουθούν οι Sugar Factory στο ρεπερτόριο τους;

Υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής, οι ορχηστικές συνθέσεις. Από κει και πέρα ειλικρινά δεν μπορώ (και δεν θέλω) να προσδιορίσω το είδος!

Μέχρι τώρα κυκλοφορήσατε 2 άλμπουμ (Home το 2020, & Big Sky Sessions το 2017), 1 live άλμπουμ (Unlocked Sessions), και κάποια EP’s/singles. Πόσο ευχαριστημένος είσαι εσύ και τα άλλα μέλη για όσα κάνατε μέχρι τώρα;

Σε μία χώρα που η μουσική κακογουστιά, το εφήμερο λαϊκό-ποπ και η καλλιτεχνική κατάντια κάνουν πάρτι, νομίζω τα έχουμε πάει περίφημα.

Είσαι ευχαριστημένος γενικά με την ανταπόκριση του κοινού;

Ναι!

Όλο σας το ρεπερτόριο είναι instrumental. Θα συνεχίσετε έτσι και στο μέλλον; Ή υπάρχει μια πιθανότητα να το γυρίσετε και στο τραγούδι;

Δεν ξέρω τι θα συμβεί στο μέλλον, για την ώρα πάντως συνεχίζουμε instrumental.

Δουλεύετε πάνω σε νέο υλικό;

Έχουμε (περίπου) 2 δίσκους έτοιμους που ελπίζουμε να ηχογραφήσουμε μέσα στο καλοκαίρι και να κυκλοφορήσουν τέλος 2021 αρχές 2022. Έχουμε αναπτύξει μεταξύ μας μια πολύ καλή μουσική σχέση οπότε δημιουργούμε ακατάπαυστα.

Σε συναυλίες, και γενικά σε φεστιβάλ, πραγματοποιήσατε πολλές εμφανίσεις. Επίσης ήσασταν opening act σε ονόματα όπως: God Is An Astronaut, Wovenhand, Piano Magic, Hidden Orcherstra, & The Underground Youth. Τι εμπειρίες έχετε αποκομίσει από εκεί;

Κάθε συναυλία είναι και μία ξεχωριστή εμπειρία. Αντιλαμβάνεσαι πολλά πράγματα σε πολλαπλά επίπεδα. Ακόμη και σε συναυλίες που κάποια γεγονότα σε επηρεάζουν αρνητικά κι αυτά είναι ένα σπουδαίο μάθημα.

Η πανδημία του Covid-19 γενικά έχει αλλάξει τα σχέδια όλων, κι έχει βάλει εμπόδια στον μουσικό χώρο. Πόσο έχουν επηρεαστεί τα σχέδιά σου; Και πότε πιστεύεις ότι θα επανέλθεις κι εσύ και οι συνάδελφοί σου στην live σκηνή;

Τον Μάρτιο του 2020 λίγες ημέρες μετά το πρώτο lockdown θα ήταν η πρώτη μας εμφάνιση ως κουαρτέτο. Αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η συναυλία και όποια άλλα σχέδια είχαμε αναβλήθηκαν. Από το καλοκαίρι και μετά προσαρμοστήκαμε και βρήκαμε τον τρόπο τουλάχιστον να δημιουργούμε αφού (δυστυχώς) δεν μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με το κοινό. Με τα σημερινά δεδομένα και από αυτά που διαβάζω πιστεύω ότι από το καλοκαίρι του 2022 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε συναυλιακά, κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει.

Μέσα στον Μάρτιο, συμμετείχατε στο online live project “Unlocked Sessions” του PerformAnts. Μπορείς να μας περιγράψεις με λίγα λόγια αυτή την εμπειρία που έζησες εσύ και τα άλλα μέλη;

Το PerformAnts είναι ένα καταπληκτικό site που φέρνει σε επαφή μουσικούς, διοργανωτές συναυλιών κλπ. Η πρωτοβουλία των Unlocked Sessions ήταν πραγματικά μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιάσουμε την σημερινή μας εκδοχή των Sugar Factory και νιώθω τυχερός που τελικά συμμετείχαμε. Μόνο θετικά στοιχεία αποκομίσαμε από την διοργάνωση και το WE που μας φιλοξένησε για το live. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.

Παρ’ όλα αυτά, είσαι θετικός στο project των streaming συναυλιών;

Η ιστορία με τις διαδικτυακές συναυλίες δεν είναι κάτι καινούργιο τουλάχιστον στο εξωτερικό. Συμβάλλει θετικά στην προώθηση τις μουσικής των καλλιτεχνών. Πιστεύω όμως πως πρέπει να λειτουργεί παράλληλα με τις live εμφανίσεις, Με λίγα λόγια η ψηφιακή συναυλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει την συναυλιακή εμπειρία.

Στέλιο, σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που μας μοιράστηκες γι’ αυτή την όμορφη συνέντευξη. Κλείνοντας, θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα προς τον κόσμο;

Η πανδημία εκτός από τα προβλήματα που δημιούργησε σε όλους μας, μας δίνει την δυνατότητα να στραφούμε προς τον εαυτό μας και να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα που έχουν αξία στην ζωή μας! Σ’ ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια!

Sugar Factory (Facebook)

Sugar Factory (Instagram)

Sugar Factory (Spotify)

Sugar Factory (Bandcamp)

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης