Σπιτικό τσουρέκι κουλίτς από την Ρωσία

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά + χρόνος αναμονής + χρόνος ψησίματος ) ( Χρόνος ψησίματος: 30-40 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180-190 ) ( Μερίδες: 6 ) |
360 ml φρέσκο γάλα, χλιαρό 150 γραμ. ζάχαρη 1 1/2 πρέζα αλάτι 50 γραμ. μαγιά νωπή ( αραιωμένη με λίγο νερό ή γάλα ) 5 αυγά μεσαίου μεγέθους ( 150 γραμ. ) 180 γραμ. βούτυρο αγελάδος 1000 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι 50-60 γραμ. σταφίδες μαύρες 120 γραμ. φρουί γλασέ 150 γραμ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα, χοντροσπασμένα Φιλέ αμυγδάλου ( για το γαρνίρισμα ) 1 καψουλάκι βανίλιας |
Εκτέλεση |
1) Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα, την βανίλια, τη ζάχαρη και το αλάτι.
2) Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. 3) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε την νωπή μαγιά και λίγο χλιαρό νερό ή γάλα. 4) Ανακατεύετε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και να ομογενοποιηθεί με το νερό ή γάλα. 5) Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά προσθέτετε την αραιωμένη μαγιά και συνεχίζετε το ανακάτεμα. 6) Σε ένα μικρό μπολ σπάτε και χτυπάτε ελαφρώς το αυγό σας με ένα σύρμα χειρός ( αυγοδάρτη ). 7) Ρίχνετε το χτυπημένο αυγό στο μείγμα με την μαγιά. 8) Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί με το μείγμα. 9) Σε ένα γυάλινο μπολάκι ρίχνετε το βούτυρο. 10) Τοποθετείτε το μπολάκι με το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων και το ζεσταίνετε για 30 δεύτερα μέχρι 11) Μόλις περάσουν τα 30 δεύτερα βγάζετε το μπολάκι από τον φούρνο μικροκυμάτων και το ανακατεύετε με 12) Συνεχίζετε προσθέτοντας το λιωμένο βούτυρο και σταδιακά το αλεύρι. 13) Ανακατεύετε ξανά καλά. 14) Δουλεύετε το ζυμάρι σας με τα χέρια. 15) Σκεπάζετε το μπολ σας με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να 16) Σε ένα μπλέντερ ή μίξερ χειρός ρίχνετε τα αμύγδαλα. 17) Ξεκινάτε το μπλέντερ ή μίξερ και χοντροσπάτε τα αμύγδαλα. 18) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη σας προσθέτετε τις σταφίδες, το φρουί γλασέ 19) Ζυμώνετε καλά την ζύμη και την χωρίζετε σε 6 ίσα μέρη. 20) Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο μικρές στρογγυλές φόρμες ( μπόμπα ) ή άδεια κουτιά κονσέρβας. 21) Στρώνετε σε κάθε φόρμα μία λαδόκολλα. 22) Γεμίζετε με την ζύμη σας τα 2/3 κάθε φόρμας και πασπαλίζετε με φιλέ αμυγδάλου. 23) Σκεπάζετε τις φόρμες με μία καθαρή πετσέτα και τις αφήνετε πάλι σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά ή τις 24) Όταν διπλασιαστούν σε όγκο τα ζυμάρια σας τα βγάζετε από τον φούρνο ή βγάζετε την πετσέτα από αυτό. 25) Ρυθμίζετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180-190 βαθμούς στον αέρα. 26) Βάζετε τις φόρμες σας σε ένα μεγάλο ταψί ή λαμαρίνα. 27) Τοποθετείτε το ταψί με τις φόρμες σας στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να 28) Μόλις περάσουν τα 30-40 λεπτά ψηθούν και ροδοκοκκινίσουν τα κουλίτς σας αποσύρετε το ταψί από τον 29) Κάνετε την δοκιμή με το μαχαίρι βυθίζοντας το στον πάτο κάθε τσουρεκιού. 30) Ξεφορμάρετε τα τσουρέκια σας από τις φόρμες και τα αφήνετε να κρυώσουν. 31) Μόλις κρυώσουν σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε ένα γλάσο λευκής ή μαύρης σοκολάτας και να το περιχύσετε πάνω από τα τσουρέκια σας. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το φιλέ αμυγδάλου με τρούφα σοκολάτας ή τριμμένη 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην ζύμη σας κακάο ή ψηφίδες σοκολάτας ή λιωμένη σοκολάτα 4) Μπορείτε εάν θέλετε να λιώσετε μαρμελάδα και να την αλείψετε στα κουλίτς σας. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμο σιρόπι της αρεσκείας σας |
Καλή απόλαυση