Σπιτικός παστουρμάς
Υλικά ( χρόνος ετοιμασίας: 25 ημέρες ) |
2 κιλά κόντρα φιλέτα μοσχαρίσια
Υλικά ( για την άρμη ) Υλικά ( για την σάλτσα τσιμένι ) |
Εκτέλεση ( για την άρμη ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χημικό νίτρο, το φύλλο δάφνης και τους σπόρους κέδρου ή μπαχάρι. 2) Βράζετε τα υλικά σας για περίπου 10 λεπτά. 3) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά και βράσουν τα υλικά σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά 4) Πλένετε καλά το κρέας σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 5) Τοποθετείτε το πλυμένο κρέας σας μέσα στην κατσαρόλα με την άρμη. 6) Αφήνετε το κρέας σας μέσα στην άρμη για περίπου 2-3 ημέρες. 7) Όταν περάσουν οι 2-3 ημέρες σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη ρίχνετε το κρέας σας και το 8) Τυλίγετε το κρέας σας σε ένα τουλπάνι ή τούλι και ακουμπάτε επάνω του για 24 ώρες ένα βαρύ σε 9) Μόλις περάσουν οι 24 ώρες δένετε τον παστουρμά σας με έναν σπάγκο και τον κρεμάτε σε ένα 10) Αφήνετε τον παστουρμά σας δεμένο και κρεμασμένο για 1-2 ημέρες. 11) Όταν περάσουν οι 1-2 ημέρες και ξεραθεί ο παστουρμάς σας ετοιμάζετε την σάλτσα τσιμένι. |
Εκτέλεση ( για την σάλτσα τσιμένι και το τελείωμα του παστουρμά ) |
1) Καθαρίζετε και τρίβετε το σκόρδο σας.
2) Σε ένα μπολ ρίχνετε τους σπόρους μάραθου, το κόκκινο γλυκό πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο σκόρδο, 3) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία μαλακιά πάστα. 4) Ξεκρεμάτε τον παστουρμά σας από το δροσερό μέρος και το ρίχνετε μέσα στην λεκάνη με την 5) Αλείφετε καλά με μία σπάτουλα τον παστουρμά σας με την σάλτσα προσέχοντας να καλύψει καλά 6) Κρεμάτε τον παστουρμά σας σε ξηρό δροσερό μέρος. 7) Αφήνετε τον παστουρμά σας να στεγνώσει καλά για 10-15 ημέρες. 8) Μόλις περάσουν οι 10-15 ημέρες και ξεραθεί καλά ο παστουρμάς με την βοήθεια ενός μαχαιριού το 9) Σερβίρετε τον παστουρμά σας κομμένο σε λεπτές φέτες κρύο ή ελαφρά ζεσταμένο. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Εναλλακτικά μπορείτε να αντικαταστήσετε την άρμη με χοντρό αλάτι αφήνοντας το να σταθεί μέσα σε μία λεκάνη για 1-2 ημέρες. 2) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο τσιμένι σας μπούκοβο ή τσίλι ή καυτερές πιπεριές ή 3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τον παστουρμά σας με ροδέλες κρεμμυδιού. 4) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να στύψετε σε έναν λεμονοστύφτη ένα πορτοκάλι και να ρίξετε τον χυμό 5) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε μία σάλτσα πέστο με βασιλικό και λάδι και να αλείψετε τον |
Καλή απόλαυση