1

Σπιτική τορτίγια με σπανάκι και πατάτες

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά )
( Μερίδες: 4 )
300 γραμ. σπανάκι ψιλοκομμένο
12 αυγά
1 φλιτζ. τσαγ. ξινόγαλο
1 κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 πατάτες, κομμένες σε λεπτές φέτες
4 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα ( προαιρετικά )
Εκτέλεση
1) Καθαρίζετε και κόβετε σε ροδέλες το κρεμμύδι σας.

2) Καθαρίζετε, πλένετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια σας.

3) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας.

4) Καθαρίζετε και κόβετε σε λεπτές φέτες τις πατάτες σας.

5) Καθαρίζετε και πλένετε καλά σε άφθονο τρεχούμενο νερό το σπανάκι σας.

6) Ψιλοκόβετε το σπανάκι σας.

7) Σπάτε σε 1 μπολ τα αυγά σας και τα χτυπάτε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να διαλυθούν οι
κρόκοι.

8) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας.

9) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

10) Αφήνετε το λάδι σας να κάψει.

11) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο σας ρίχνετε μέσα τις πατάτες σας τοποθετώντας τις σε 1 λεπτή στρώση.
( Να βρίσκονται όλες μέσα στο λάδι ).

12) Τηγανίζετε τις πατάτες σας για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν
τραγανές.
( Εάν χρειάζεται τις γυρνάτε με μία τρυπητή κουτάλα και από την άλλη πλευρά ).

13) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα ή πιάτο.

14) Με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας βγάζετε τις τηγανισμένες πατάτες σας.

15) Ακουμπάτε τις τηγανισμένες πατάτες σας στον δίσκο με το απορροφητικό χαρτί.

16) Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες.

17) Όταν τελειώσετε με τις πατάτες ρίχνετε μέσα στο λάδι σας το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

18) Σοτάρετε το κρεμμύδι σας μέχρι να μαραθεί.

19) Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι σας προσθέτετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το σπανάκι.

20) Σε μία βαθιά λεκάνη ρίχνετε τα σπασμένα αυγά σας και το ξινόγαλα.

21) Αλατοπιπερώνετε.

22) Ρίχνετε το μείγμα που προέκυψε κυκλικά μέσα στο τηγάνι.

23) Περιμένετε 3-4 λεπτά να κάνει κρούστα η τορτίγια από κάτω.

24) Χαμηλώνετε την φωτιά.

25) Όταν ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η τορτίγια σας από την κάτω πλευρά και κάνει
κρούστα με την βοήθεια ενός πιάτου την γυρνάτε από την άλλη πλευρά.

26) Αφήνετε την τορτίγια σας να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να κάνει κρούστα και από την άλλη
πλευρά.

27) Μόλις κάνει κρούστα και από την άλλη πλευρά με την βοήθεια μιας κουτάλας την αποσύρετε από
την φωτιά.

28) Ακουμπάτε την τορτίγια σας σε μία πιατέλα, κόβετε σε μερίδες και σερβίρετε.

29) Πασπαλίζετε ( προαιρετικά ) με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με άλλα χορταρικά της αρεσκείας σας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή
πάπρικα ή καυτερή πιπεριά για να κάνετε την τορτίγια σας πικάντικη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα με τα αυγά σας τυριά της αρεσκείας σας.
( π.χ γκούντα ή έμμενταλ ή φέτα ή ροκφόρ ή κασέρι ή γραβιέρα κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα με τα αυγά σας αλλαντικά της αρεσκείας σας.
( π.χ ζαμπόν, λουκάνικα, πάριζα, σαλάμι αέρος, καπνιστή γαλοπούλα κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας ψιλοκομμένες ντομάτες.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε τις τορτίγιες σας με μαυροσούσαμο ή σουσάμι όταν την
σερβίρετε.

8) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε τις τορτίγιες σας με ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το σπανάκι με κιμά ή λουκάνικα ή κοτόπουλο.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης