Σπιτική ρυζοσαλάτα με γαρίδες

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά )
( Μερίδες: 10+ )
14 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες ( χωρίς την ουρά )
2 σακουλάκια ρύζι
1/2 πακέτο φύλλο κανταΐφι
1/2 κονσέρβα καλαμπόκι, βρασμένο
1/2 κονσέρβα καροτάκι, βρασμένο
5 ντοματίνια, κομμένα
2 κουτ. σουπ. κάπαρη
4 πιπεριές Φλωρίνης ( βρασμένες, από την συσκευασία του βάζου )
1 κίτρινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
Κέτσαπ ντομάτας
6 αγγουράκια τουρσί, σε κομματάκια
1 κουπ. τσαγ. λάδι
4 μικρά καλαμάκια για σουβλάκια

Υλικά ( για την σάλτσα )
2 κουτ. σουπ. μέλι
Αλατοπίπερο
1 κουτ. σουπ. ξύδι βαλσάμικο
2 κουτ. σουπ. μουστάρδα
250 γραμ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση ( για την σάλτσα )
1) Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε το ελαιόλαδο.

2) Προσθέτετε μέσα στο ελαιόλαδο 2 κουτ. σουπ. μουστάρδα, 1 κουτ. σουπ. ξύδι, 2 κουτ. σουπ. μέλι &
αλατοπίπερο.

3) Με ένα σύρμα χειρός ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν.

4) Μόλις ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας και προκύψει μία παχύρευστη σος την αφήνετε στην άκρη και
ετοιμάζετε την ρυζοσαλάτα σας.

Εκτέλεση ( για την ρυζοσαλάτα και το τελείωμα αυτής )
1) Σε μία κατσαρολίτσα επάνω στην φωτιά ρίχνετε τις γαρίδες σας.

2) Συνεχίζετε προσθέτοντας νερό, λίγο αλάτι και 1 κουτ. σουπ. λάδι.

3) Βράζετε τις γαρίδες σας μέχρι να μαλακώσουν.

4) Μόλις μαλακώσουν οι γαρίδες σας αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνετε
στην άκρη.

5) Σε μία άλλη μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε νερό, αλάτι & το ρύζι.

6) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

7) Όταν περάσουν τα 10-15 λεπτά και μαλακώσει το ρύζι σας κατεβάζετε την κατσαρόλα από την
φωτιά.

8) Σε έναν νεροχύτη βάζετε 1 σουρωτήρι.

9) Ρίχνετε το βρασμένο ρύζι σας μέσα στο σουρωτήρι και το στραγγίζετε.

10) Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνετε το βρασμένο και σουρωμένο ρύζι.

11) Ψιλοκόβετε τα αγγουράκια τουρσί.

12) Ρίχνετε τα αγγουράκια τουρσί μέσα στο σκεύος με το ρύζι.

13) Πλένετε και ψιλοκόβετε την πιπεριά, την κάπαρη και τα καροτάκια.

14) Ρίχνετε την ψιλοκομμένη πιπεριά, την κάπαρη, το καλαμπόκι και τα καροτάκια μέσα στην
λεκάνη με το ρύζι.

15) Κόβετε σε κομμάτια τις βρασμένες γαρίδες σας και προσθέτετε τις 2 από αυτές στην λεκάνη με
το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά σας.

16) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας.

17) Παίρνετε τις υπόλοιπες γαρίδες σας και τις καρφώνετε στα καλαμάκια για σουβλάκι αφήνοντας
την κάθε γαρίδα στην κορυφή του.

18) Ανοίγετε και απλώνετε ένα μικρό φύλλο κανταΐφι στον πάγκο εργασίας σας.

19) Ξαίνετε καλά με τα χέρια σας το φύλλο ώστε να ανοίξει σε πλάτος.

20) Τοποθετείτε την μία γαρίδα σας επάνω στο ανοιγμένο φύλλο.

21) Περιχύνετε την γαρίδα σας με κέτσαπ ντομάτας.

22) Τυλίγετε σφιχτά την γαρίδα με το κανταΐφι.

23) Σε ένα μεγάλο μπρίκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο.

24) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει.

25) Μόλις κάψει το ελαιόλαδο ρίχνετε την γαρίδα με το κανταΐφι και την τηγανίζετε μέχρι να πάρει
ένα χρυσαφένιο χρώμα.

26) Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπες γαρίδες και φύλλα.

27) Σερβίρετε σε πιάτα την ρυζοσαλάτα σας προσθέτοντας από επάνω τις γαρίδες σας τυλιγμένες
με το κανταΐφι και περιχύνετε με την σάλτσα που είχατε φτιάξει.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσει με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο ή βασιλικό.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην ρυζοσαλάτα σας μανιτάρια σοταρισμένα της αρεσκείας
σας.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο ρύζι σας τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερές πιπεριές ή καυτερή
πάπρικα και να κάνετε την σάλατα σας πικάντικη.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τρούφα μανιταριών.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι με ρύζι Αμερικάνικο.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις γαρίδες με τόνο ή μύδια.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλη λαχανικά της αρεσκείας σας ( π.χ κολοκυθάκια, ντομάτα
κ.α.λ )

8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την σαλάτα σας με μαρούλι.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης