Σπιτική Λευκαδίτικη λαδόπιτα
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 75 λεπτά ) ( Μερίδες: 1 ταψί 22 χ 20 εκ. ) |
550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 200 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική 50 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό 50 γραμ. μέλι 100 γραμ. σουσάμι 100 γραμ. αμύγδαλα λευκά 360 ml νερό 360 ml ελαιόλαδο Κανέλα σε σκόνη & ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη καστανή ( για το σερβίρισμα ) |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω σε μέτρια φωτιά ρίχνετε το νερό, την ζάχαρη και το μέλι.
2) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα κουτάλι ή με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί καλά η 3) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν για περίπου 5 λεπτά. 4) Μόλις περάσουν τα 5 λεπτά αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και το αφήνετε στην άκρη. 5) Ετοιμάζετε την πίτα σας. |
Εκτέλεση ( για την λαδόπιτα ) |
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνετε το ελαιόλαδο.
2) Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι και το σιμιγδάλι εναλλάξ. 3) Με την βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας ανακατεύετε τα υλικά σας συνεχώς έως ότου δημιουργηθεί 4) Μόλις δημιουργηθεί ένας πηκτός χυλός σκούρου χρώματος ρίχνετε σταδιακά το ζεστό σιρόπι. 5) Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφήσει ο χυλός το σιρόπι και να προκύψει ένα 6) Όταν προκύψει ένα ομοιογενές μείγμα σταματάτε το ανακάτεμα. 7) Πασπαλίζετε με σουσάμι ένα ταψί διαστάσεων 27 χ 20 εκ. καλύπτοντας καλά όλη την επιφάνεια. 8) Ρίχνετε το ομογενοποιημένο μείγμα σας μέσα στο ταψί. 9) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας σιλικόνης απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα σας σε όλο το ταψί 10) Τέλος πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα. 11) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού χαράζετε την πίτα σας σε ρόμβους. 12) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 13) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με την πίτα σας. 14) Ψήνετε την πίτα σας στους 180 βαθμούς για περίπου 60 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο 15) Μόλις περάσουν τα 60 λεπτά ψηθεί και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η πίτα σας ανοίγετε την 16) Όταν η πίτα σας είναι έτοιμη ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε το ταψί σας. 17) Ακουμπάτε το ταψί σας σε έναν πάγκο εργασίας και πασπαλίζετε με κανέλα. 18) Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς η πίτα σας και πασπαλίζετε με ζάχαρη κρυσταλλική ή ζάχαρη 19) Σερβίρετε κόβοντας σε ρόμβους. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο μείγμα σας τριμμένους ξηρούς καρπούς ( π.χ φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, καρύδια, σταφίδες κ.α.λ ). 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε την πίτα σας με τριμμένο Ινδοκάρυδο. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας λευκής ή κουβερτούρας λιωμένη σε μπεν μαρί 4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας ψηφίδες σοκολάτας. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην γέμιση σας φρουί γλασέ ή αποξηραμένα φρούτα. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με αλεύρι ολικής. 8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε με μία μπάλα παγωτού. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε με γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι έτοιμο της αρεσκείας σας. 10) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε πάνω την πίτα σας με τριμμένους ξηρούς καρπούς. 11) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην πίτα σας γαρίφαλο τριμμένο ή τζίντζερ. 12) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ή με σιροπιασμένα 13) Εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με έτοιμη σαντιγί φυτική. |
Καλή απόλαυση