Σπιτική κερασόπιτα

Υλικά ( χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά )
( Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 50-60 λεπτά )
( Μερίδες: 8 κομμάτια )
Υλικά ( για την ζύμη )
250 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
250 γραμ. βούτυρο αγελάδος ( πολύ κρύο ), κομμένο σε μικρά κομμάτια
50 γραμ. ζάχαρη καστανή , κρυσταλλική
50 ml νερό

Υλικά ( για την γέμιση )
800 γραμ. ( καθαρό βάρος ) κεράσια, χωρίς το κουκούτσι ( απύρηνα )
50 γραμ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
30 γραμ. κορν φλάουρ

Λίγη ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά για το πασπάλισμα )

Εκτέλεση ( για την ζύμη )
1) Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.

2) Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τα κομμάτια του βουτύρου.

3) Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά-σιγά το αλεύρι.

4) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να σβολιάσει το μείγμα.

5) Μόλις σβολιάσει το μείγμα προσθέτετε τη ζάχαρη και το νερό.

6) Συνεχίζετε το ανακάτεμα, να ενωθούν και να γίνουν μία ζύμη τα υλικά σας.

7) Μόλις ενωθούν και γίνουν μία ζύμη τα υλικά σας σταματάτε το μίξερ.

8) Βγάζετε την ζύμη από το μίξερ.

9) Μαζεύετε την ζύμη κάνοντας την μία μπάλα.

10) Πιέζετε την μπάλα με τα χέρια σας ώστε να γίνει πιο επίπεδη.

11) Τυλίγετε την ζύμη σας καλά με μία μεμβράνη.

12) Βάζετε την ζύμη σας στο ψυγείο για 1/2 ώρα να ξεκουραστεί.

Εκτέλεση ( για την βάση της πίτας )
1) Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.

2) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα βγάζετε την ζύμη σας από το ψυγείο και την ακουμπάτε σε έναν πάγκο εργασίας.

3) Αλευρώνετε καλά τον πάγκο.

4) Ακουμπάτε τον πλάστη επάνω στην ζύμη, πλάθετε και ανοίγετε ένα λεπτό φύλλο πάχους 5 εκ.

5) Βουτυρώνετε ένα ταψί ή ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ύψος 5 εκ.

6) Τοποθετείτε το φύλλο που ανοίξατε στο ταψί ή στο τσέρκι ώστε να καλύψετε όλα τα πλαϊνά του σκεύους.

7) Κόβετε με ένα μαχαίρι όση ζύμη εξέχει από το σκεύος.

8) Μαζεύετε σε μπάλα όση ζύμη σας περίσσεψε και φτιάχνετε το επάνω φύλλο της ζύμης.

9) Ετοιμάζετε την γέμιση.

Εκτέλεση ( για την γέμιση & το τελείωμα της πίτας )
1) Σε ένα μπολ ανακατεύετε τα κεράσια, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.

2) Αδειάζετε το μείγμα πάνω από την ζύμη.

3) Πιέζετε πολύ καλά με τα χέρια σας το μείγμα.

4) Βάζετε το φύλλο που φτιάξατε επάνω από την γέμιση.

5) Κλείνετε καλά με ένα πιρούνι το φύλλο σας.

6) Ψήνετε την πίτα σας για 50-60 λεπτά στους 170 βαθμούς.

7) Μόλις περάσουν τα 50-60 λεπτά ελέγχετε την πίτα σας εάν έχει ψηθεί και την βγάζετε από τον φούρνο.

8) Αφήνετε να κρυώσει.

9) Μόλις κρυώσει το γλυκό σας το αναποδογυρίζετε σε μία πιατέλα.

10) Πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ( προαιρετικά ).

11) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Αν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο αποπυρηνωτή για τα κεράσια θα χρησιμοποιήσετε μία φουρκέτα ( τσιμπιδάκι )
για να βγάλετε τα κουκούτσια σας χωρίς να κόψετε το κεράσι στην μέση.

2) Μπορείτε εάν θέλετε για να βγάλετε τα κουκούτσια σας να πάρετε ένα μπουκάλι αναψυκτικού, να
ακουμπήσετε τα κεράσια σας στο επάνω μέρος του μπουκαλιού και με την βοήθεια από ένα καλαμάκι για
αναψυκτικά να πιέσετε το κεράσι προς τα κάτω για να φύγει το κουκούτσι.

3) Επίσης μπορείτε να φτιάξετε μία σαντιγί και να διακοσμήσετε το γλυκό σας.

4) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε την πίτα σας με παγωτό.

5) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε στην πίτα σιρόπι της αρεσκείας σας.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης