Σπιτική Ιταλική καπονάτα

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά )
( Μερίδες: 4 )
1 κιλό φρέσκες ντομάτες
3 χρωματιστές πιπεριές
4 μέτριες μελιτζάνες
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια
2 κλαδάκια σέλερι
1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσαγ. ξίδι ή ( μπαλσάμικο )
Πράσινες και μαύρες ελιές
Λίγη κάπαρη
1 κουτ. γλ. αλάτι
Πιπέρι μαύρο
1 κουτ. σουπ. ζάχαρη
4 κουτ. γλ. κουκουνάρι
Φυλλαράκια βασιλικού ( για το γαρνίρισμα )
Εκτέλεση
1) Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τα κοτσάνια τους.

2) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε τις μελιτζάνες σας σε κυβάκια και τις βάζετε σε μία λεκάνη με
νερό με αλάτι.

3) Πλένετε τις ντομάτες σας.

4) Καθαρίζετε τις ντομάτες σας από τα κοτσάνια.

5) Τρίβετε τις ντομάτες σας σε έναν τρίφτη.

6) Πλένετε και ψιλοκόβετε το σέλερι.

7) Καθαρίζετε και κόβετε σ κυβάκια τα κρεμμύδια σας.

8) Βγάζετε τα κουκούτσια από τις ελιές σας.

9) Πλένετε, καθαρίζετε και βγάζετε τα σπόρια από τις πιπεριές.

10) Κόβετε τις πιπεριές σας σε κυβάκια.

11) Καθαρίζετε τα σκόρδα σας.

12) Σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη ξεπλένετε τις μελιτζάνες σας από το αλάτι.

13) Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ρίχνετε τα κουκουνάρια σας.

14) Σοτάρετε τα κουκουνάρια σας μέχρι να ροδίσουν.

15) Μόλις ροδίσουν τα κουκουνάρια σας τα αποσύρετε από την φωτιά.

16) Ρίχνετε τα κουκουνάρια σας σε ένα μικρό μπολ.

17) Μέσα στο τηγάνι που σοτάρατε τα κουκουνάρια σας ρίχνετε ελαιόλαδο.

18) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει λίγο και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο.

19) Αφήνετε λίγο τα υλικά σας να σοταριστούν και προσθέτετε τις μελιτζάνες.

20) Ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα, σκεπάζετε με ένα καπάκι και μαγειρεύετε τα υλικά σας για
5 λεπτά.

21) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά βγάζετε το καπάκι από την κατσαρόλα και ελέγχετε εάν οι μελιτζάνες
και οι πιπεριές έχουν μαλακώσει.

22) Μόλις μαλακώσουν οι μελιτζάνες και οι πιπεριές σας προσθέτετε τις τριμμένες ντομάτες σας.

23) Συνεχίζετε προσθέτοντας τις ελιές, το ξύδι, το πιπέρι, το αλάτι και την ζάχαρη.

24) Αφήνετε τα υλικά σας να πάρουν μία βράση και να εξατμιστεί το ξίδι.

25) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι και αφήνετε τα υλικά σας να μαγειρευτούν για 15 λεπτά
και να δέσει η σάλτσα.

26) Όταν περάσουν τα 15 λεπτά μαγειρευτούν τα υλικά σας και δέσει η σάλτσα προσθέτετε την
κάπαρη και τα σοταρισμένα κουκουνάρια.

27) Ανακατεύετε ελαφρά με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνετε τα υλικά σας να μαγειρευτούν για άλλα
10 λεπτά.

28) Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και σερβίρετε σε πιάτα.

29) Γαρνίρετε κάθε πιάτα με φυλλαράκια βασιλικού.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πάπρικα καυτερή ή καυτερή πιπεριά ή τσίλι ή μπούκοβο για να
κάνετε το φαγητό σας πικάντικο.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο τηγάνι σας λίγο πριν το τέλος τυριά της
αρεσκείας σας ( π.χ φέτα, γκούντα, έμμενταλ, γραβιέρα, κεφαλοτύρι κ.α.λ ).

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας σας
( π.χ λουκάνικα, σαλάμι αέρος, πάριζα, μορταδέλα, γαλοπούλα κ.α.λ ).

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε το φαγητό σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξίδι με κρασί της αρεσκείας σας.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να ψιλοκόψετε μαϊντανό ή άλλο είδος μυρωδικού και να το προσθέσετε στο
φαγητό σας.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε άλλα είδη λαχανικών ( π.χ κολοκυθάκια, καρότα κ.α.λ ).

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης