1

Σπιτικά dampfnudle ( Γερμανικά ψωμάκια )

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 70 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 25-30 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 180 )
( Μερίδες: 12 )
800 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 ml γάλα χλιαρό
2 φακελάκια μαγιά
1 αυγό
150 γραμ. ζάχαρη
200 γραμ. βούτυρο, λιωμένο
1 κουτ. γλ. αλάτι
50 ml νερό

Υλικά ( για το τηγάνι )
150 ml νερό
3-4 κουτ. σουπ. λάδι
Λίγο αλάτι
Ζάχαρη άχνη ( για το πασπάλισμα )

Εκτέλεση ( για την ζύμη )
1) Σε μία λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι με ένα κόσκινο.

2) Σε μία κούπα ρίχνετε την μαγιά και το νερό.

3) Ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά.

4) Αφήνετε την μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 1/2 ώρα.

5) Στην λεκάνη με το κοσκινισμένο αλεύρι κάνετε μία λακούβα.

6) Μόλις περάσει η 1/2 ώρα και ενεργοποιηθεί η μαγιά την ρίχνετε στην λεκάνη με το αλεύρι.

7) Συνεχίζετε ρίχνοντας ένα-ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το γάλα που το προσθέτετε λίγο-λίγο.

8) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι.

9) Μόλις ανακατεύσετε καλά όλα τα υλικά σας και δημιουργηθεί ένα εύπλαστο ζυμάρι σκεπάζετε την ζύμη σας
με μία πετσέτα ή βάζετε το ζυμάρι σας στον φούρνο για 30 λεπτά στους 100 βαθμούς και το αφήνετε να
φουσκώσει.

10) Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά και φουσκώσει το ζυμάρι σας το βγάζετε από τον φούρνο.

11) Αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας και ακουμπάτε το ζυμάρι σας.

12) Χωρίζετε την ζύμη σας σε μπολάκια περίπου 100 γραμ. το καθένα.

13) Πλάθετε τα ζυμαράκια σας σε στρογγυλά μπαλάκια.

14) Στρώνετε μία λαδόκολλα σε ένα ταψί.

15) Ακουμπάτε τα ζυμαράκια σας στο ταψί.

16) Σκεπάζετε τα ζυμαράκια σας με μία λαδόκολλα ή ένα πανί και τα αφήνετε να φουσκώσουν για 30 λεπτά
ακόμη.

17) Όταν περάσουν τα 30 λεπτά και φουσκώσουν τα ψωμάκια σας σε μία κατσαρόλα βάζετε νερό, αλάτι και
λίγο λάδι και τα ακουμπάτε επάνω στην φωτιά.
( Στο χείλος της κατσαρόλας βάζετε μία ανοξείδωτη λεκάνη και ακουμπάτε μέσα τα ψωμάκια ).

18) Αφήνετε να βράσει το νερό και να ψηθούν τα ψωμάκια σας.
( Τα ψωμάκια θα ψηθούν με τον ατμό για 20 λεπτά ).

19) Μόλις βράσει το νερό και ψηθούν τα ψωμάκια σας ( περίπου 20 λεπτά ) κατεβάζετε από την φωτιά και
σερβίρετε.
( Εάν θέλετε τα ψωμάκια σας να γίνουν λεπτά από πάνω και να πάρουν ένα ωραίο χρώμα από κάτω τα
γυρίζετε και από την άλλη πλευρά ).

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε μία σάλτσα βανίλιας και να την περιχύσετε επάνω στα ψωμάκια σας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα ψωμάκια σας με μαρμελάδα της αρεσκείας σας ή γλυκό του
κουταλιού.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή ψηφίδες σοκολάτας ή σουσάμι.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα ψωμάκια σας με ζάχαρη άχνη.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης