1

Σπιτικά τηγανιτά μύδια σε κουρκούτι μπύρας με σκορδαλιά

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά )
( Μερίδες: 4-5 )
500 γραμ. μυδόψιχα
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάκι μπύρα
1 κουτ. σουπ. μπέικιν πάουντερ
Αλάτι & πιπέρι
1 κουτ. γλ. γλυκιά πάπρικα
Ελαιόλαδο ( για το τηγάνισμα )

Υλικά ( για την σκορδαλιά )
6 πατάτες
3-4 σκελίδες σκόρδου
1 κουτ. σουπ. αλάτι
3 κουτ. σουπ. κόκκινο ξίδι
Χυμός από 1/2 λεμόνι
2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Εκτέλεση ( για τα μύδια )
1) Σε ένα σουρωτήρι μέσα στον νεροχύτη σε άφθονο τρεχούμενο νερό ξεπλένετε καλά την μυδόψιχα.

2) Αλατίζετε ελαφρά.

3) Αφήνετε την μυδόψιχα σας μέσα στο σουρωτήρι να αποβάλλει – στραγγίξει τα περιττά υγρά του.

4) Σε ένα κόσκινο μέσα σε μία λεκάνη ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν, και την πάπρικα.

5) Κοσκινίζετε τα υλικά σας.

6) Μέσα στα κοσκινισμένα υλικά σας ρίχνετε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το λάδι και τα μύδια.

7) Με την βοήθεια ενός κουταλιού ανακατεύετε καλά τα υλικά σας μέχρι να προκύψει ένας πηκτός
χυλός.

8) Μόλις προκύψει ένας πηκτός χυλός σταματάτε το ανακάτεμα.

9) Σε μία βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα ρίχνετε λάδι.

10) Ανάβετε την φριτέζα ή το μάτι της κουζίνας ανάλογα τι σκεύος έχετε επιλέξει και αφήνετε το λάδι
σας να κάψει.

11) Όταν κάψει το λάδι σας βουτάτε ένα-ένα τα μύδια στον χυλό.

12) Απλώνετε καλά τον χυλό στα μύδια σας μέχρι να καλύψει ο χυλός όλη την επιφάνεια από τα μύδια.

13) Μόλις κάψει το λάδι σας ρίχνετε το μύδι που έχετε καλύψει με τον χυλό και το τηγανίζετε.

14) Κάνετε την ίδια διαδικασία με τα μύδια σας μέχρι να γεμίσει το τηγάνι ή η φριτέζα.

15) Αφήνετε τα μύδια σας μέσα στο λάδι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

16) Όταν πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα μύδια σας με την βοήθεια μίας λαβίδας ή ενός πιρουνιού
τα γυρνάτε από την άλλη μεριά.

17) Αφήνετε και από την άλλη μεριά να πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα.

18) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε μία πιατέλα.

19) Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και από την άλλη πλευρά με την βοήθεια μίας τρυπητής
κουτάλας τα αποσύρετε από σκεύος και τα ακουμπάτε στην πιατέλα με το απορροφητικό χαρτί.

20) Αφήνετε τα μύδια σας στο απορροφητικό χαρτί να αποβάλλουν τα περιττά λίπη.

21) Κάνετε την ίδια διαδικασία με όλα τα μύδια και με όλο το κουρκούτι.

22) Ετοιμάζετε την σκορδαλιά σας και τελειώνετε το φαγητό σας.

Εκτέλεση ( για την σκορδαλιά και το τελείωμα του φαγητού σας )
1) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού καθαρίζετε τις πατάτες σας από την φλούδα τους και τις κόβετε
σε 4 κομμάτια.

2) Σε μία κατσαρόλα με νερό επάνω στην φωτιά ρίχνετε τις καθαρισμένες πατάτες σας.

3) Προσθέτετε μέσα στις καθαρισμένες πατάτες σας λίγο ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.

4) Αφήνετε τις πατάτες σας επάνω στην φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 20-25 λεπτά.

5) Καθαρίζετε 3-4 σκελίδες σκόρδο.

6) Κόβετε στην μέση το λεμόνι σας και το στύβετε σε έναν λεμονοστύφτη κρατώντας τον χυμό του.

7) Μόλις περάσουν τα 20-25 λεπτά και μαλακώσουν οι πατάτες σας αποσύρετε την κατσαρόλα από την
φωτιά.

8) Μέσα σε ένα σουρωτήρι μέσα σε έναν νεροχύτη ρίχνετε τις βρασμένες πατάτες σας.

9) Ανοίγετε την βρύση με το κρύο νερό και κρυώνετε ελαφρώς τις πατάτες σας.

10) Μεταφέρετε τις πατάτες σας στο μπλέντερ ή μούλτι ή στον κάδο του μίξερ.

11) Προσθέτετε λίγο αλάτι και το καθαρισμένο σκόρδο.

12) Ξεκινάτε το μούλτι ή μπλέντερ ή μίξερ και πολτοποιείτε τις πατάτες σας.

13) Σταματάτε το μπλέντερ ή μούλτι ή μίξερ και ανοίγετε το καπάκι.

14) Προσθέτετε σε ροή κλωστής λάδι, ξύδι και λεμόνι.

15) Κλείνετε το καπάκι και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά το λάδι, το ξύδι και
το λεμόνι με τις πατάτες.

16) Μόλις ομογενοποιηθούν τα υγρά σας με τις πατάτες σταματάτε το χτύπημα και αδειάζετε την
σκορδαλιά σε ένα μπολ.

17) Σερβίρετε την σκορδαλιά σας με τα τηγανισμένα μύδια ή σκεπάζετε την σκορδαλιά με μία μεμβράνη
και την τοποθετείτε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την σκορδαλιά με τζατζίκι ή κάποιο άλλο dip γιαουρτιού.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και άλλο σκόρδο ανάλογα πως το επιθυμείτε.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τις πατάτες με ψωμί μουλιασμένο και να φτιάξετε
σκορδαλιά από ψωμί.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να φτιάξετε σκορδαλιά και από άλλα λαχανικά εκτός από πατάτες.
( π.χ παντζάρια, κολοκυθάκια, καρότα κ.α.λ ).

5) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα μύδια σας με μία σαλάτα της αρεσκείας σας.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τα μύδια σας με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στο κουρκούτι σας λίγο τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή
πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και να κάνετε πικάντικα τα μύδια σας.

8) Μπορείτε εάν θέλετε αν αντικαταστήσετε την σκορδαλιά με μία κόκκινη σος πικάντικη.

9) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σκορδαλιά σας λίγες ελιές.

10) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε με αγγουράκι τουρσί τα μύδια σας.

11) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τα μύδια σας με χόρτα βρασμένα.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης