Σπιτικά μελομακάρονα με στέβια

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα ) ( Βαθμοί ψησίματος: 200 ) ( Χρόνος ψησίματος: 30-35 λεπτά ) ( Τεμάχια: 78-80 ) |
400 γραμ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο 400 γραμ. φυσικός χυμός πορτοκάλι 3/4 φλιτζ. τσαγ. σε αναλογία με την ζάχαρη 1 προς – ένα 1 2 κουτ. σουπ. κονιάκ 1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη 1/4 κουτ. γλ. γαρίφαλο σε σκόνη Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 600 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ολικής άλεσης ) 550 γραμ. αλεύρι ( για όλες τις χρήσεις ) 2 κουτ. γλ. μαγειρική σόδα 1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουντερ Υλικά ( για το σιρόπι ) Υλικά ( για το σερβίρισμα ) |
Εκτέλεση |
1) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς.
2) Με την βοήθεια ενός κόσκινου μέσα σε μία λεκάνη ρίχνετε και κοσκινίζετε το αλεύρι με το 3) Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνετε όλα τα υγρά σας. 4) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε καλά όλα τα υγρά σας. 5) Μέσα στα υγρά σας προσθέτετε όλα τα στερεά υλικά σας. 6) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν. 7) Όταν ενσωματωθούν όλα τα υλικά σας τα πλάθετε και προκύψει ένα σφιχτό μείγμα βγάζετε το 8) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς. 9) Πλάθετε το μείγμα σας σε μικρά μελομακάρονα. 10) Τοποθετείτε τα μελομακάρονα σας σε ταψιά. 11) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε τα ταψιά σας. 12) Ψήνετε τα μελομακάρονα σας για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να πάρουν ένα χρυσαφένιο 13) Στην διάρκεια που ψήνονται τα μελομακάρονα σας ετοιμάζετε το σιρόπι. |
Εκτέλεση ( για το σιρόπι και το τελείωμα των μελομακάρονων ) |
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, την ζάχαρη, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στην μέση και 3/4 καρφάκια γαρύφαλου. 2) Αφήνετε τα υλικά σας επάνω στην φωτιά να βράσουν για περίπου 5 λεπτά από το σημείο 3) Όταν περάσουν τα 5 λεπτά από το σημείο βρασμού του νερού κατεβάζετε το κατσαρολάκι από 4) Ακουμπάτε το κατσαρόλακι σας σε ένα πάγκο εργασίας και το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά. 5) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε από αυτόν τα ταψιά με τα μελομακάρονα 6) Ρίχνετε τα μελομακάρονα σας μέσα στο χλιαρό σιρόπι. 7) Αφήνετε τα μελομακάρονα σας μέσα στο σιρόπι για περίπου 20 δευτερόλεπτα. 8) Μόλις περάσουν τα 20 δευτερόλεπτα με την βοήθεια μίας τρυπητής κουτάλας τα βγάζετε από 9) Τέλος τοποθετείτε τα μελομακάρονα σας σε ένα δίσκο ή πιατέλα. 10) Πασπαλίζετε τα μελομακάρονα σας με κανέλα και αλεσμένο καρύδι. Καλή επιτυχία…. |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε τα μελομακάρονα σας και με άλλους ξυρούς καρπούς. ( π.χ φουντούκια, φυστίκια Αιγίνης, κ.α.λ ) 2) Εάν θέλετε μπορείτε να λιώσετε σοκολάτα κουβερτούρα με στέβια σε ένα μπεν- μαρι ή στον φούρνο 3) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι μίας χρήσης με σιμιγδάλι. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε γραμμές σοκολάτας με λιωμένη κουβερτούρα στα μελομακάρονα σας. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το πορτοκάλι με λεμόνι. |
Καλή απόλαυση