1

Σπιτικά γεμιστά μπαρμπούνια

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 40 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά από κάθε πλευρά στο γκρίλ )
( Μερίδες: 2 )
3-4 μπαρμπούνια
1/2 κολοκυθάκι ( κομμένο σε 8 φέτες )
1-2 ντομάτες
1/2 φλιτζ. τσαγ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 φλιτζ. τσαγ. παρθένο ελαιόλαδο
2 λεμόνια ( χυμός )
2-3 κουτ. σουπ. νερό
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1) Σε άφθονο τρεχούμενο νερό πλένετε και καθαρίζετε τα μπαρμπούνια σας από τα εντεράκια.

2) Βάζετε τα ψάρια σας σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

3) Στρώνετε ένα απορροφητικό χαρτί σε ένα δίσκο.

4) Ακουμπάτε τα πλυμένα ψάρια σας στο απορροφητικό χαρτί και τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.

5) Πλένετε καλά τις ντομάτες σας, τις καθαρίζετε και τις κόβετε σε μικρά κυβάκια.

6) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό σας.

7) Πλένετε καλά τα κολοκυθάκια σας και με την βοήθεια ενός μαχαιριού τα κόβετε σε φέτες.

8) Σε ένα μπολ ρίχνετε τις ντοματούλες σας το 1/2 φλιτζ. τσαγ. μαϊντανό και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.

9) Αλατοπιπερώνετε.

10) Με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε με μία ή δύο κουταλιές την γέμιση στην κοιλιά του
κάθε ψαριού.

11) Συνεχίζετε βάζοντας 2 φέτες από το κολοκυθάκι σας.

12) Κόβετε σπάγκους μαγειρικής και δένετε τα ψάρια σας ώστε να συγκρατήσουν τη γέμιση.

13) Βάζετε τα ψάρια σας σε μία πιατέλα.

14) Κόβετε μία μεμβράνη διάφανη.

15) Σκεπάζετε με την διαφανή μεμβράνη την πιατέλα με τα ψάρια σας.

16) Ανοίγετε την πόρτα του ψυγείου και βάζετε την πιατέλα με τα ψάρια σας.

17) Αφήνετε τα ψάρια σας μέσα στο ψυγείο να μαριναριστούν για περίπου 1 ώρα.

18) Όταν περάσει η 1 ώρα βγάζετε την πιατέλα με τα ψάρια σας από το ψυγείο.

19) Αφαιρείτε την μεμβράνη από τον δίσκο.

20) Αλείφετε με αρκετό ελαιόλαδο τα ψάρια σας.

21) Τοποθετείτε τα ψάρια σας σε ένα ταψί.

22) Ανάβετε τον φούρνο σας στο γκριλ.

23) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα ψάρια σας.

24) Ψήνετε τα ψάρια σας από κάθε πλευρά για 10 λεπτά περίπου.

25) Βάζετε την μαρινάδα από τα ψάρια σας που περίσσεψε από πριν σε ένα μπολ.

26) Μέσα στο μπολ με την μαρινάδα ρίχνετε τον υπόλοιπο μαϊντανό που σας περίσσεψε.

27) Προσθέτετε λίγο ακόμη νερό.

28) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το λεμόνι στην μέση.

29) Σε ένα λεμονοστίφτη στύβετε το λεμόνι.

30) Προσθέτετε τον χυμό του λεμονιού που στύψατε μέσα στο μπολ με την μαρινάδα.

31) Αλατοπιπερώνετε.

32) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με ένα σύρμα χειρός.

33) Όταν ψηθούν τα ψάρια και από τις δύο πλευρές ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και αποσύρετε
το ταψί με τα ψάρια σας.

34) Περιχύνετε τα ψάρια σας με την σάλτσα που φτιάξατε.

35) Αφήνετε τα ψάρια σας να απορροφήσουν την μαρινάδα για 1-2 λεπτά.

36) Όταν περάσουν τα 1-2 λεπτά τα σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας.
1) Μπορείτε να συνοδεύσετε τα ψάρια σας με ένα dip μουστάρδα ή ένα dip μαγιονέζας ή κέτσαπ.

2) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα ψάρια σας με πατάτες βραστές ή ρύζι ή καρότα βραστά.

3) Μπορείτε να συνοδεύσετε το ψάρι σας με κουνουπίδι ή μπρόκολο.

4) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε τα ψάρια σας με μία σαλάτα ( π.χ αγγουροντομάτα λάχανο ή
μαρούλι ).

5) Μπορείτε να διακοσμήσετε το πιάτο σας με πάπρικα γλυκιά ή πάπρικα καυτερή.

6) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην μαρινάδα τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά για να
γίνει το ψάρι σας πικάντικο.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης