Σπιτικά απακοπιτάκια με ζυμάρι γιαουρτιού
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180 ) ( Μερίδες: 8 ) |
Υλικά ( για την ζύμη ) 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 180 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 200 γραμ. γιαούρτι πλήρες, στραγγιστό 150 ml σπορέλαιο Λίγο αλάτι Υλικά ( για την γέμιση ) Υλικά ( για την επάλειψη ) |
Εκτέλεση ( για την ζύμη ) |
1) Στον κάδο του μίξερ με εξάρτημα τον γάντζο ρίχνετε το γιαούρτι και το βούτυρο.
2) Ξεκινάτε το μίξερ και χτυπάτε τα υλικά σας μέχρι να ομογενοποιηθούν. 3) Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά σας προσθέτετε το αλάτι και το σπορέλαιο. 4) Συνεχίζετε το χτύπημα και ρίχνετε σιγά-σιγά το αλεύρι. 5) Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά και προκύψει ένα εύπλαστο ζυμάρι σταματάτε το μίξερ. 6) Βγάζετε τον γάντζο από το μίξερ και αφαιρείτε το ζυμάρι. 7) Τοποθετείτε το ζυμάρι σας στον πάγκο εργασίας και ετοιμάζετε την γέμιση. |
Εκτέλεση ( για την γέμιση και το τελείωμα τους ) |
1) Σε ένα μεγάλο μπολ σπάτε τα αυγά σας.
2) Σε έναν τρίφτη μέσα σε μία λεκάνη τρίβετε τα τυριά σας. 3) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού ψιλοκόβετε το απάκι μέσα σε μία λεκάνη. 4) Ρίχνετε τα τριμμένα τυριά σας στο μπολ με τα αυγά σας. 5) Συνεχίζετε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο απάκι και αλατοπιπερώνετε. 6) Αρχίζετε να πλάθετε την φάρσα σας. 7) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε την ζύμη σας σε μικρά μπαλάκια σχήματος καρυδιού. 8) Παίρνετε ένα μπαλάκι και το ανοίγετε στο χέρι σας σε σχήμα στρογγυλό. 9) Ακουμπάτε το ζυμαράκι σας στον πάγκο εργασίας και κάνετε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο 10) Παίρνετε μία κουταλιά του γλυκού από την φάρσα σας και την ακουμπάτε επάνω στο κέντρο του 11) Κλείνετε από κάτω το πιτάκι και πλάθετε σε μπαλάκι. 12) Κάνετε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα ζυμάρια σας. 13) Σπάτε ένα αυγό σε ένα μικρό μπολ και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφετε τα πιτάκια σας. 14) Πασπαλίζετε κάθε πιτάκι σας με σουσάμι ή μαυροσούσαμο. 15) Τοποθετείτε τα πιτάκια σας σε ένα ταψί. 16) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς. 17) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το ταψί με τα πιτάκια σας. 18) Ψήνετε τα πιτάκια σας στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφένιο 19) Μόλις πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα τα πιτάκια σας ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και 20) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε το απάκι με γαλοπούλα βρασμένη.
2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κίτρινα τυριά με άσπρα τυριά 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην φάρσα σας ψιλοκομμένα αλλαντικά της αρεσκείας 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στην φάρσα σας ψιλοκομμένες πολύχρωμες πιπεριές. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα και 6) Μπορείτε εάν θέλετε να χωρίσετε το ζυμάρι σας σε δύο ίσα μέρη και με το ένα μέρος να φτιάξετε 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο θυμάρι ή λίγο δυόσμο ή βασιλικό μέσα 8) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε μέσα στο ζυμάρι σας λίγη ρίγανη. 9) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το αλεύρι με αλεύρι ολικής και τα τυριά με τυριά φυτικά. |
Καλή απόλαυση