1

Πως θα σώσεις τον κόσμο!

Όπως όλοι γνωρίζουμε, διανύουμε μία δύσκολη περίοδο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Σε μία διεθνή κοινωνία που τα πάντα μοιάζουν ετοιμόρροπα, η ανάγκη για το εμβόλιο της σωτηρίας του κόσμου γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Ίσως να περιμένετε να σας πω να φοράτε μάσκα και να παραμείνετε στο σπίτι, αλλά την δουλειά αυτή την έχουν αναλάβει άλλοι, και ξέροντας πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς απασχόληση αυτές τις μέρες δεν σκοπεύω να εμπλακώ στα πόδια τους.

Σε ένα κόσμο που σπέρνει φόβο και ανασφάλεια επιλέγω να δω όλες τις επιλογές μου. Καθώς τις έχω απλώσει όλες επάνω στο τραπέζι του εγκεφάλου μου παρατηρώ, πως ίσως για πρώτη φορά η σωτηρία του κόσμου δεν βρίσκεται σε εργαστήριο ιατρικής!

Σε μία καθημερινότητα τοξική, όπου καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου ο άνθρωπος είναι φυλακισμένος, το παιδί καθηλωμένο σε μία οθόνη, η ψυχική και σωματική ευεξία απίθανη, η λέξη κλειδί είναι η κατανόηση. Κατανόηση πρωτίστως στον ίδιο μας τον εαυτό και μετέπειτα στους συνανθρώπους μας. Κατανόηση στην κυριαρχία των έντονων συναισθημάτων μας, κατανόηση στα ξεσπάσματα μας, κατανόηση στην απειθαρχία μας, κατανόηση στο αίσθημα του φόβου, του πόνου, της απελπισίας, της υπομονής, της βαρεμάρας, της ενοχής ως προς τον ίδιο μας τον εαυτό και των γύρων μας…

Δεν υπάρχει χώρος, δεν υπάρχει άλλος χώρος για αυστηρή κριτική. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατακρίνοντας την ύπαρξη μας και των υπολοίπων, διότι το αποτέλεσμα είναι μονάχα αρνητικό. Βρισκόμαστε σε μία συνεχόμενη πίεση και όπως γνωρίζουμε κανένα επιχειρηματικό πλάνο δεν βγάζει θετικά ποσοστά με αυτό τον τρόπο. Απλοποιώντας το νόημα, πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε σκληροί, να έχουμε υψηλές απαιτήσεις, να σφίγγουμε περαιτέρω τα σχοινιά γύρω από τον λαιμό του εαυτό μας, κατηγορώντας τον που δεν λειτουργεί -έχοντας κακή ψυχολογία- όπως εμείς θέλουμε!

Πού βρίσκεται αυτή η σωτηρία; Βρίσκεται όταν καθίσεις στο λάπτοπ, χαμογελάσεις και δώσεις την περισσότερη παραγωγικότητα που μπορείς. Βρίσκεται όταν αφήνεις το πιάτο με το φαγητό επάνω στο γραφείο του παιδιού σου και του πεις κουράγιο. Βρίσκεται όταν παίρνεις πρωτοβουλία να πεις στο άτομο που είχες τσακωθεί –ξέρεις κάτι, είμαστε όλοι πιεσμένοι, όλα καλά-. Βρίσκεται όταν κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη, τον αγκαλιάζεις και του λες πόσο ευγνώμων είσαι που κάθε μέρα, καλή ή κακή, είναι εκεί για εσένα άσχετα με το αν έχει χάσει ή πάρει 5 κιλά. Βρίσκεται όταν αφήνεις πίσω σου τις αποτυχίες και συνεχίζεις να προσπαθείς. Κυρίως όμως βρίσκεται σε όλες τις γωνίες και κυρτότητες του εργαστηρίου του εγκεφάλου μας αρκεί να είμαστε σε θέση να τις αναζητήσουμε.

Χρειαζόμαστε μία μικρή υπενθύμιση για να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Φανταστείτε έναν κόσμο με κατανόηση. Έναν κόσμο όπου καταργούμε τα ταμπού για το πώς πρέπει να αισθανόμαστε. Έναν κόσμο όπου έχουμε μια ευκαιρία να μας αγαπήσουμε πραγματικά και να μοιραστούμε αυτό το γέννημα αγάπης με όλους τους συνανθρώπους μας.

Μην ξεχνάτε, ο κόσμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ιδέα, μία αντίληψη δική μας. Αλλάζοντας αυτή την ιδέα, αντίληψη… αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος!

Αλίκη Αϊδίνη