Πρωτοχρονιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

Υλικά ( χρόνος ψησίματος: 2-3 ώρες ) ( Βαθμοί ψησίματος: 180-200 ) |
1 γαλοπούλα ( 2-3 κιλών ) 500 γραμ. κιμάς 3-4 φλιτζ. τσαγ. βούτυρο ή φυτίνη 1/2 φλιτζ. τσαγ. λευκό κρασί 1 φλιτζ. τσαγ. ρύζι καρολίνα 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο & πολτοποιημένο 1 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας 1 ξύλο κανέλας 2-3 γαρίφαλα Αλάτι & πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά την γαλοπούλα, την ανοίγετε και αφαιρείτε από αυτήν τα εντόστια.
2) Καθαρίζετε και βάζετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι σας. 3) Ξεκινάτε το μπλέντερ και πολτοποιείτε το κρεμμύδι σας. 4) Με ένα φλόγιστρο καψαλίζετε την γαλοπούλα σας. 5) Βάζετε την γαλοπούλα σας σε ένα σουρωτήρι με ένα ταψί και την σουρώνετε καλά να φύγουν τα περιττά λίπη. 6) Πλένετε και ψιλοκόβετε τα εντόστια. 7) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε τον κιμά, τα κρεμμύδια και το μισό βούτυρο. 8) Αφήνετε να σοταριστούν καλά μέχρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα ο κιμάς. 9) Ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεσβολιάσει ο κιμάς. 10) Μόλις ξεσβολιάσει ο κιμάς συνεχίζετε προσθέτοντας το κρασί. 11) Αφήνετε να απορροφήσει ο κιμάς το κρασί και να εξατμιστεί το αλκοόλ. 12) Σε ένα μπολάκι ρίχνετε τον πελτέ της ντομάτας και τον αραιώνετε με λίγο νερό. 13) Προσθέτετε τον αραιωμένο πελτέ μέσα στην κατσαρόλα σας. 14) Συνεχίζετε ρίχνοντας την κανέλα και τα γαρίφαλα. 15) Αφήνετε τα υλικά σας να πάρουν μία βράση. 16) Μόλις πάρουν μία βράση τα υλικά σας πλένετε καλά το ρύζι και το προσθέτετε στην κατσαρόλα σας. 17) Ανακατεύετε καλά με μία ξύλινη κουτάλα και σκεπάζετε την κατσαρόλα. 18) Αφήνετε να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά του. 19) Μόλις απορροφήσει το ρύζι τα υγρά του το κατεβάζετε από την φωτιά. 20) Αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς ο κιμάς με το ρύζι. 21) Αλατοπιπερώνετε εσωτερικά την γαλοπούλα σας. 22) Γεμίζετε με την βοήθεια ενός κουταλιού την γαλοπούλα σας. 23) Με μία σακοράφα με λευκό σπάγκο ράβετε την γαλοπούλα σας. 24) Τοποθετείτε την γαλοπούλα σας στο ανάλογο ταψί. 25) Προσθέτετε στην γαλοπούλα σας το υπόλοιπο βούτυρο. 26) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180-200 βαθμούς. 27) Τοποθετείτε το ταψί με την γαλοπούλα σας στον προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε για 2-3 ώρες 28) Μόλις αποκτήσει το επιθυμητό χρυσαφένιο χρώμα σβήνετε τον φούρνο σας και αφαιρείτε το ταψί με την 29) Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε την γαλοπούλα σας με πατάτες φούρνου ή ρύζι βραστό.
2) Επίσης για να μην στεγνώσει η γαλοπούλα σας την σκεπάζετε με ένα βουτυρωμένο λαδόχαρτο ή 3) Εάν θέλετε μπορείτε να βάλετε την γαλοπούλα σας σε μία κατσαρόλα με νερό και να την βράσετε ώστε να 4) Μπορείτε εάν θέλετε να αφαιρέσετε τα λίπη από το ταψί και να τα χρησιμοποιήσετε φτιάχνοντας ρύζι ή 5) Εάν θέλετε για καλύτερη γεύση μπορείτε να πασπαλίσετε εξωτερικά και εσωτερικά την γαλοπούλα γλυκιά ή |
Καλή απόλαυση