1

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: Πώς καθιερώθηκε και ποιό είναι το φετινό της μήνυμα

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 2 Απριλίου, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Καθιερώθηκε πριν από από 56 χρόνια (1966), από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα ( IBBY), να γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε χρόνο, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Σκοπός της παγκόσμιας πρωτοβουλίας αυτής είναι :

  1. Να τονίσει την αξία των βιβλίων
  2. Να τονώσει την αγάπη για το διάβασμα (φιλαναγνωσία)
  3. Να στρέψει την προσοχή στα παιδικά βιβλία
  4. Η ενθάρρυνση μιας διεθνούς συνεργασίας για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνία για παιδιά και νέους.

Tο φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίο

Το 2022, υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα του Καναδά. Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον πολυβραβευμένο συγγραφέα Richard Van Camp. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από την επίσης πολυβραβευμένη εικονογράφο και συγγραφέα Julie Flett.

Οι ιστορίες είναι φτερά

που σε βοηθούν να πετάς ψηλά κάθε μέρα.

Richard Van Camp

Το διάβασμα είναι ελευθερία. Το διάβασμα είναι ανάσα. Το διάβασμα σ’ αφήνει να βλέπεις τον κόσμο με τρόπο διαφορετικό και σε καλεί σε κόσμους που δε θα θέλεις ποτέ να τους αποχωριστείς.

Το μήνυμα μεταφράστηκε στα μετάφραση στα ελληνικά από Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου (Λότη Πέτροβιτς-Loty Petrovits) αγαπημένη συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και εφήβους, ενώ η αφίσα τυπώθηκε και διανέμεται με τη φροντίδα των Εκδόσεων Πατάκη.

Νένα Ευθυμιάδου