Οι πιο ωραίες τυρόπιτες της Αθήνας

Με φύλλο κρούστας, χωριάτικο, σφολιάτας ή με ζύμη κουρού, η τυρόπιτα είναι το πιο διάσημο πρωινό. Μπουκιά και απόλαυση. Η ποικιλία στο θέμα «τυρόπιτα» είναι μεγάλη. Συνήθως ο καθένας από εμάς έχει την δική του αγαπημένη από το τυροπιτάδικο, το φούρνο ή το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς.

Όμως, στην πόλη μας υπάρχουν και πολλά σημεία όπου αξίζει να την δοκιμάσετε έστω και μια φορά. Βγήκαμε λοιπόν στους δρόμους και αφού δοκιμάσαμε πολλές -άλλες νόστιμες,άλλες όχι- σας προτείνουμε αυτές που ξεχωρίσαμε. Κάποιες είναι παραδοσιακή αξία, κάποιες όχι, όλες τους, όμως, είναι γευστικές, βουτυράτες και φυσικά γεμιστές με φέτα. Απολαύστε, λοιπόν.

Άριστον

Η ιστορία του ξεκίνησε κάπου στο 1910 με τον παππού Αναστάσιο Λομποτέση να φέρνει την συνταγή για την βουτυράτη ζύμη κουρού από την Κωνσταντινούπολη. Με αυτήν την αφράτη ζύμη φτιάχνουν καθημερινά πολλά ταψιά με μικρές λαχταριστές τυρόπιτες για τις οποίες οι Αθηναίοι κάνουν ουρές. Τρώγεται σε δύο μπουκιές και η αίσθηση του βουτύρου μένει για πολύ στο στόμα. Στο Άριστον, όμως, εκτός από τις πασίγνωστες τυρόπιτες φτιάχνουν και πολλές πληθωρικές πίτες. Συνολικά φτάνουν τις 120 συνταγές που εναλλάσσονται στις βιτρίνες του κατά άλλα καλτ μαγαζιού της Βουλής.

Βουλής 10, Σύνταγμα, τηλ. 2103227626

Μάμ

Δεν γίνεται να κατεβαίνει κανείς την Πανεπιστήμιο και να μην σταματήσει στο Μάμ για μια τυρόπιτα. Η τραγανή της ζύμη με την βουτυράτη αίσθηση και το χρυσαφί της χρώμα σε συνδυασμό με την νόστιμη γέμιση, είναι τα μυστικά της επιτυχίας. Φτιάχνεται έτσι από 1958 όταν και πρωτοάνοιξε το μαγαζί. Η αλήθεια είναι κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία, για αυτό θα δείτε τους περισσότερους θαμώνες να φεύγουν με δύο στο χέρι από αυτές τις μικρές τυρόπιτες.

Πανεπιστημίου 34 & Ιπποκράτους, Αθήνα, τηλ. 210 3619830, Πεσματζόγλου και Σταδίου

Η Στάνη

Αυτό το μαγαζί στην κάτω μεριά της πλατείας Ομονοίας μπορεί να είναι περισσότερο διάσημο για τις κρέμες του και τα καλτ γλυκά. Όμως φτιάχνει και μια από τις πιο νόστιμες τυρόπιτες που θα βρείτε στο κέντρο της Αθήνας. Με ζύμη κουρού, χρησιμοποιούν το βούτυρό τους, και γέμιση από φέτα. Προσοχή δεν ετοιμάζουν πολλές όποτε για να την πετύχετε θα πρέπει να πάτε πρωινές ώρες.

Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, τηλ. 2105233627

Διεθνές

Εδώ η τυρόπιτα φτιάχνεται με σφολιάτα που φυσικά δεν της λείπει το βούτυρο, και γεμίζεται με μια ελαφριά γέμιση από κρεμώδη τυριά. Το Διεθνές που ξεκίνησε να φουρνίζει γύρω στις αρχές του ’70, έγινε σημείο αναφοράς για τους κατοίκους του Παγκρατίου. Γι’ αυτό, αν θέλετε να προλάβετε να δοκιμάσετε είτε την τυρόπιτά του είτε τα άλλα νόστιμα σφολιατοειδή (η πιπερόπιτά του είναι κάτι που πρέπει να οπωσδήποτε να πάρετε), καλό θα ήταν να το επισκεφτείτε νωρίς το πρωί. Το Διεθνές αποτελεί σημείο αναφοράς.

Σπ. Μερκούρη 76, Παγκράτι, 2107228166

Οι τυρόπιτες της Δήμητρας Γουναρίδη

Δήμητρα Γουναρίδη

Σε αυτό το μαγαζί που συμπληρώνει έναν αιώνα χειροποίητης παράδοσης από τις χαμένες πατρίδες, η τυρόπιτα είναι απλή, τραγανή, τριγωνική, τηγανίζεται και όταν την δαγκώσετε βγαίνει ζεστή και λαχταριστή η κρέμα φέτας που κλείνει μέσα της. Εδώ όμως, μπορείτε να πάρετε, εκτός από την εκπληκτική κιμαδόπιτα και πρασόπιτα, όλες τις πίτες τους κατεψυγμένες σε ταψάκι, για να τις ψήσετε στο σπίτι σας.

Ευαγγελικής Σχολής 3-5, Ν. Ιωνία, τηλ. 2102712548

Μαμά Ψωμί

Αυτός ο φούρνος στο Κουκάκι παίζει με βιολογικά άλευρα και το ψωμί που βγάζει είναι από αυτά που αξίζει κανείς να δοκιμάσει. Το ίδιο και η τυρόπιτα του που ψήνει καθημερινά σε μικρέ ποσότητες και είναι γεμιστή μόνο με φέτα. Αν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε επίσης και την χορτόπιτα τους με την αλάδωτη, ψωμένια ζύμη.

Ζαχαρίτσα 42-44, Κουκάκι, τηλ. 2109227686

Τραγανή και αρκετά βουτυράτη η τυρόπιτα από τον Τάσο

Τάσος

Από τις πιο ξακουστές στα νότια προάστεια που είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Την αρχή έκανε ο αρτοποιός, Αναστάσιος Κοιτίδης, γνωστός ως κυρ Τάσος, το 1955, σειρά πήρε ο γιος του και τώρα ο εγγονός του. Φτιάχνεται από ζύμη κουρού, είναι τραγανή, αρκετά βουτυράτη και με πληθωρική γέμιση. Και αφού θα βρεθείτε εκεί πάρτε για το σπίτι τα εξίσου φημισμένα γλυκά «νεγράκια».

Μαραγκού 6, Γλυφάδα, τηλ. 2108943154

Παύλου

Σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους των Ιλισίων, θα βρείτε το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο που φτιάχνει μια τυρόπιτα κουρού η οποία κλείνει μέσα της όλη την τέχνη και την μαεστρία των ανθρώπων από τα Γιάννενα. Μικρή, βουτυράτη που γίνεται ανάρπαστή με το που βγει από το φούρνο. Και ενώ την τρώτε σε δύο μπουκιές, ζητάτε άλλη μια και χαζεύετε τα γλυκά της βιτρίνας: γαλακτομπούρεκα, σιροπιαστά και την σοκολατόπιτα που θα πάρετε φεύγοντας.

Παπαδιαμαντοπούλου 24, Ιλίσια, τηλ. 210 7774012

Alma

Σε αυτό το ζαχαροπλαστείο όπου το σκηνικό του έχει μείνει πίσω στην δεκαετία του ’60, η τυρόπιτα έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια. Φτιάχνετε με σπιτική, χειροποίητη σφολιάτα που μοσχοβολάει βούτυρο, είναι στρογγυλή και με νόστιμη γέμιση. Το μικρό αυτό μαγαζί κάνει επίσης εξίσου καταπληκτικά σαμπλέ.

Aγ. Αλεξάνδρου 56, Π. Φάληρο, 2109834493

Μακεδονικόν

Άλλη κλασική διαχρονική αξία στο κέντρο της Αθήνας. Μπορεί το όνομα να σας προδιαθέτει να ζητήσετε μπουγάτσα με κρέμα – που είναι όντως πολύ νόστιμη. Όμως, έχουν και μπουγάτσα με τυρί, βαριά βουτυράτη όπως την κάνουν πάνω στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και κουρού πιο μικρή και πιο ναζιάρα που κερδίζει στις προτιμήσεις. Παρ’ όλα αυτά, θα σας λέγαμε να δοκιμάσετε και τις δύο.

Σόλωνος 73, Αθήνα, τηλ. 2130256153

Πηγή