Μπακαλιάρος με πατάτες στην κατσαρόλα
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 65 λεπτά ) ( Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά ) ( Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά ) ( Μερίδες: 4 ) |
4 φέτες μπακαλιάρου φρέσκες ή κατεψυγμένες περίπου 200 γραμ. η κάθε μία 5 μέτριες πατάτες κομμένες σε λεπτές φέτες 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε λεπτές φέτες 4 κουτ. σουπ. άνηθος ψιλοκομμένος Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι 90 ml ελαιόλαδο Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι |
Εκτέλεση |
1) Πλένετε καλά τον μπακαλιάρο σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό.
2) Βάζετε σε μία λεκάνη νερό μέχρι την μέση. 3) Ρίχνετε στην λεκάνη τον κομμένο μπακαλιάρο σας. 4) Αφήνετε τον μπακαλιάρο σας μέσα στο νερό για 1/2 ώρα. 5) Όταν περάσει η 1/2 ώρα βάζετε ένα σουρωτήρι στον νεροχύτη και αδειάζετε το νερό. 6) Κάνετε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές. 7) Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τις πατάτες σας. 8) Καθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τα κρεμμύδια σας. 9) Πλένετε και ψιλοκόβετε τον άνηθο σας. 10) Πλένετε το λεμόνι σας σε άφθονο τρεχούμενο νερό. 11) Τρίβετε το λεμόνι σας στον τρίφτη κρατώντας το ξύσμα. 12) Στύβετε το λεμόνι σας σε ένα λεμονοστύφτη. 13) Αλατοπιπερώνετε τον μπακαλιάρο σας. 14) Σε μία κατσαρόλα βάζετε σε στρώσεις τις ροδέλες τον κρεμμυδιών και τις πατάτες εναλλάξ. 15) Αλατοπιπερώνετε. 16) Συνεχίζετε ρίχνοντας το 1/2 από τον άνηθο σας. 17) Προσθέτετε νερό μέχρι να σκεπάσετε τα υλικά σας. 18) Σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι. 19) Τοποθετείτε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας ή στο γκάζι. 20) Αφήνετε τα υλικά σας να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. 21) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και μαλακώσουν οι πατάτες βγάζετε το καπάκι από την κατσαρόλα. 22) Συνεχίζετε προσθέτοντας τον μπακαλιάρο τακτοποιώντας τον καλά πάνω από τα υλικά σας που 23) Περιχύνετε με τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο. 24) Σκεπάζετε την κατσαρόλα σας με το καπάκι. 25) Βράζετε το φαγητό σας σε μέτρια φωτιά για άλλα 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα 26) Όταν περάσουν τα 20 λεπτά μαλακώσουν καλά τα λαχανικά σας και γίνει ο μπακαλιάρος 27) Πασπαλίζετε με το ξύσμα του λεμονιού. 28) Σερβίρετε σε πιάτα ή πιατέλα. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε εάν θέλετε να κάνετε κοκκινιστό τον μπακαλιάρο σας προσθέτοντας 2 κουτ. σουπ. πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε νερό και αφαιρώντας το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. 2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες. 3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 2-3 σκελίδες σκόρδο. 4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε κόκκους πιπεριού. 5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό. 6) Μπορείτε εάν θέλετε να ψήσετε τον μπακαλιάρο σας στον φούρνο. 7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερή πάπρικα ή τσίλι ή μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά 8) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο με βρασμένο μπρόκολο ή βρασμένο 9) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδέψετε τον μπακαλιάρο σας με μία σαλάτα. |
Καλή απόλαυση