Μια εβδομάδα χωρίς Social Media

Social media

Hello little freaks🤸🏼‍♂️,

Μήνες σκεφτόμουν την χρησιμότητα των Social. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορούσα να καταλάβω αν ο χρόνος, κατά τον οποίο έκανα χρήση των Μέσων Δικτύωσης, πήγαινε χαμένος. Αφορμή για να κάνω αυτό το μίνι πείραμα ήταν το ντοκιμαντέρ του Netflix: Κοινωνικό δίλλημα. Το εν λόγω ντοκιμαντέρ εξηγεί με ποιόν τρόπο ένα περίτεχνο αυτοματοποιημένο σύστημα “AI” μας ψυχολογεί με αποτέλεσμα να παρατείνει τους χρήστες να μένουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών τους συσκευών. Αυτό γίνεται με τις διαφημίσεις και τα post ανθρώπων που φαίνεται να θαυμάζουμε ή άτομα τα οποία μας επηρεάζουνε. Οι λεγόμενοι Influencers. Αυτό το άρθρο δεν απευθείνεται σε άτομα τα οποία χρησημοποιούν το διαδύκτιο ως πηγή εισοδήματος. Μακάρι να έβγαζα και εγώ λεφτά από το Instagram. 🙄

Οι πρώτες μέρες και διαπιστώσεις

Η χρήση των μέσων μαζικής δικτύωσης για εμένα είναι κάτι σαν τίκ. Καθώς έμπαινα χωρίς λόγο για να δώ στόρι στο ινσταγκραμ ή για να δω την αρχική του Facebook. Μέσο όρο την ημέρα ξόδευα 4-5 ώρες. Συμπεριλαμβάνονται και οι συνομιλίες. 

Μετά από 2 μέρες άρχισα να καταλαβαίνω κάποιες παρενέργειες. Άνοιγα το κινητό από συνήθεια όταν δεν ήμουν απασχολημένος. Βασικά εκεί κατάλαβα πως έχω τικ. Το χέρι μου ήταν σαν να έπραττε αυτοβούλως και άνοιγε το κινητό χωρίς να το θέλω ή χρειάζομαι.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο, μετά την 3η μέρα άρχισα να συμπεριφέρομαι διαφορετικά μέσα στη μέρα. Έκανα την μέρα μου πιο δημιουργική. Άρχισα να διαβάζω ξανά, να μαγειρεύω και να τρώω υγιεινά.

Κατάλαβα πως τα Social λειτουργούν και τα λαμβάνουμε με έναν τρόπο ο οποίος μας επηρεάζει αρκετά στην καθημερινή μας σκέψη και πράξη. Οι πλατφόρμες πλέον έχουν γεμίσει με “πετυχημένα” πρότυπα ανθρώπων, και εμείς ξεχνάμε συχνά πόσο μοναδικοί είμαστε και τα βάζουμε με τον εαυτό μας που δεν έχουμε πετύχει όσο τα διαδικτυακά μας πρότυπα.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε την τάση να κάνουμε overuse σε διάφορα πράγματα στην ζωή μας καθώς και στα Social Media. Και αποτέλεσμα αυτού είναι να μην χρησιμοποιούμε τις πλατφόρμες αλλά να μας χρησιμοποιούν αυτές. Πώς; Κυρίως με τις διαφημίσεις. Οι διαφημίσεις είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης πολλών πλατφόρμων αλλά και η κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών.

Μετά από μια εβδομάδα επανεντάχτηκα στις πλατφόρμες, όμως μετά το πείραμα που έκανα δεν έχω πια όρεξη να ασχοληθώ με τα Social.

Μην ξεχνας πως…

Μην ξεχνάς πως τα Social Media είναι μια από τις πιο έξυπνες εφεθρέσεις της ανθρωπώτητας. Με τεράστιες δυνατότητες μα και ευθύνες. Σαν χρήστης έχεις την υποχρέωση, κυρίως προς τον εαυτό σου, να μην αφιερώνεις παραπάνω χρόνο από όσο χρειάζεται να επενδύσεις.

Μακροπρόθεσμα θα καταλάβεις πως με το scroll down δεν πετυχαίνεις τίποτα. Οπότε μετρίασε τον χρόνο που ξοδεύεις στο κινητό σου και άνοιξε κανένα βιβλίο, κάνε εξάσκηση ή ξέκινα ένα online course.

Written by Alex ✍🏻