Κοπή πίτας Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ)

Την 16 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΓΕ, Εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντών, Πολιτών, εκπροσώπων των Δημοτικών Συμβουλίων των όμορων Δήμων Αμαρουσίου, Μελισσίων και Κηφισιάς, Εκπροσώπων άλλων Δήμων και Εκπροσώπων της Περιφέρειας, Ειδικών Επιστημόνων και προξενικών  αρχών,   πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας για το νέο έτος μετά την ευλογία του Πατέρα Θεόδωρου από την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού. 

Από του Κηφισιώτες παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Γ. Θωμάκος, ο Πρόεδρος της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς κ. Γ. Παντελεάκης, ο Επικεφαλής δημοτικής παράταξης κ. Ν. Χιωτάκης με την Αντιπρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου κα Μ. Κεφαλά-Σαλματάνη, αλλά και εκπρόσωποι άλλων δημοτικών παρατάξεων του Δήμου μας (Επανεκκίνηση τώρα, Κοινωνία Παρούσα), δείχνοντας όλοι με την παρουσία τους την επιθυμία συνεργιών προς όφελος του κτήματος και της προστασίας του δασικού του χαρακτήρα και της ανάληψης δράσεων για το κοινό, όπως και μαθημάτων για επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που συμβάλλουν στην ολοκληρωμένη εικόνα αυτού που υπηρετεί το κληροδότημα της Ιφιγενείας Ανδρ. Συγγρού, δηλαδή την πρακτική γεωργική και κηπουρική εκπαίδευση. 

Τονίστηκε η συνεργασία του ΙΓΕ για τα εκθέματα της 66ης Ανθοκομικής Έκθεσης της Κηφισιάς, και η συνέχιση διαφύλαξης του φυσικού αυτού περιβάλλοντος από το οποίο αντλούν ζωή και ενέργεια οι πολίτες στο Δήμο μας από του Δημοτικούς μας Συμβούλους,  καθώς είναι το μοναδικό εναπομείναν φυσικό δάσος της ευρύτερης περιοχής και ολοκλήρου του λεκανοπεδίου Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας – στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, με έκταση 950 περίπου στρεμμάτων. 

Στο Κτήμα  Συγγρού στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών,  ΙΓΕ, (γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, θερμοκήπια, καλλιέργειες, πάρκινγκ), τα σχολεία των Αναβρύτων, ένα ΙΕΚ και ένα ΤΕΕ αφιερωμένα στη γεωργική εκπαίδευση, η διατηρητέα Βίλλα Συγγρού και ο διατηρητέος ναός του  Αγ. Ανδρέα, και πρόκειται για τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 968/1991) και ανευρέσεως αρχαιολογικών ευρημάτων.

Το ΙΓΕ, που είναι ο διαχειριστής του Κληροδοτήματος Ιφιγενείας Συγγρού  και κατά συνέπεια και του Κτήματος Συγγρού, υπάγεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με έργο του την προσφορά γεωργικής και κηπουρικής εκπαίδευσης με ταυτόχρονη προστασία της περιουσίας του Κληροδοτήματος, δηλ. του Δάσους, των καλλιεργειών, των διατηρητέων κτισμάτων, κλπ., με σκοπό του να συμβάλλει στην ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας και στην άνοδο του επαγγελματικού και πολιτιστικού επιπέδου.

Με ευαισθησία για το περιβάλλον και το κοινό καλό και πίστη στο έργο της καλλιέργειας ενδιαφέροντος για το φυσικό μας «πλούτο» ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΙΓΕ,  ευχήθηκε μία Καλή «Παραγωγική» Χρονιά σε όλους!  

Φλώρα Μυρσαλιώτου