1

Κεϊμά γιαουρτλού με αφράτες σπιτικές πίτες

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 100 λεπτά )
( Χρόνος ψησίματος: 15 λεπτά )
( Βαθμοί ψησίματος: 200 στον αέρα )
( Μερίδες: 6)
Υλικά ( για τις πίτες )
1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
2 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1/2 κουτ. γλ. αλάτι
1/2 κουτ. γλ. ζάχαρη
Αλεύρι ( όσο πάρει ) περίπου 250 γραμ.

Υλικά ( για τον κιμά )
500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο

Υλικά ( για την σάλτσα ντομάτας )
1 κουτί ντοματάκια, ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλιτζ. τσαγ. νερό
1 κουτ. σουπ. πελτές ντομάτας
1 πρέζα ζάχαρη
Αλατοπίπερο
Φρέσκος δυόσμος

Υλικά ( για την σάλτσα γιαουρτιού )
3 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι
Λίγος δυόσμος, ψιλοκομμένος
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση ( για τις πίτες )
1) Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε το 1/2 αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη και το ελαιόλαδο.

2) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας.

3) Συνεχίζετε προσθέτοντας το αλάτι και σταδιακά προσθέτετε εναλλάξ το νερό με το υπόλοιπο αλεύρι.

4) Ζυμώνετε καλά τα υλικά σας μέχρι να προκύψει μία μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.

5) Μόλις προκύψει μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια με την βοήθεια ενός μαχαιριού την
χωρίζετε σε 4 ίσα ζυμαράκια.

6) Πλάθετε το κάθε ζυμαράκι σας σε στρογγυλά μπαλάκια.

7) Λαδώνετε ένα ταψί.

8) Βάζετε στο λαδωμένο ταψί τα στρογγυλά μπαλάκια σας.

9) Κόβετε μία μεμβράνη και σκεπάζετε το ταψί με τα μπαλάκια σας.

10) Αφήνετε τα μπαλάκια σας να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

11) Όταν περάσει η 1 ώρα και φουσκώσουν τα μπαλάκια σας αλευρώνετε έναν πάγκο εργασίας.

12) Ακουμπάτε ένα-ένα τα μπαλάκια και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγετε το κάθε ζυμαράκι σας σε
στρογγυλή πίτα.

13) Με την βοήθεια ενός πιρουνιού τρυπάτε τις στρογγυλές πίτες σας.

14) Σε ένα τηγάνι επάνω στην φωτιά ρίχνετε ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο ανάλογα πως τις προτιμάτε και
το αφήνετε να κάψει.

15) Μόλις κάψει το λάδι σας βάζετε μία-μία τις πίτες και τις τηγανίζετε από κάθε πλευρά μέχρι να
πάρουν ένα χρυσαφένιο χρώμα και να ροδίσουν.

16) Αφήνετε τις πίτες σας στην άκρη και ετοιμάζετε τον κιμά.

Εκτέλεση ( για τον κιμά )
1) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε 3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο.

2) Αφήνετε το ελαιόλαδο σας να κάψει για 1-2 λεπτά και προσθέτετε τον κιμά.

3) Σοτάρετε τον κιμά σας μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα και να απορροφήσει όλα τα περιττά
υγρά του.

4) Μόλις απορροφήσει όλα τα περιττά υγρά ο κιμάς σας τον αλατοπιπερώνετε.

5) Κατεβάζετε από την φωτιά τον κιμά σας και ετοιμάζετε την σάλτσα ντομάτας.

Εκτέλεση ( για την σάλτσα ντομάτας )
1) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το κρεμμύδι σας.

2) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε το σκόρδο σας.

3) Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τον δυόσμο σας.

4) Σε ένα κατσαρολάκι επάνω στην φωτιά ρίχνετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και το
ελαιόλαδο.

5) Σοτάρετε τα υλικά σας για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθούν.

6) Μόλις περάσουν τα 1-2 λεπτά και μαραθούν τα υλικά σας προσθέτετε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.

7) Συνεχίζετε προσθέτοντας το νερό, τον πελτέ, την ζάχαρη και το αλατοπίπερο.

8) Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα.

9) Λίγο πριν δέσει η σάλτσα σας προσθέτετε τον ψιλοκομμένο δυόσμο.

10) Όταν δέσει η σάλτσα σας αφαιρείτε το κατσαρολάκι από την φωτιά και ετοιμάζετε την σάλτσα
γιαουρτιού.

Εκτέλεση ( για την σάλτσα γιαουρτιού )
1) Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, τον δυόσμο και λίγο αλάτι.

2) Με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός ανακατεύετε τα υλικά σας μέχρι να ενσωματωθούν και να
προκύψει μία σος.

3) Μόλις προκύψει μία σος σταματάτε το ανακάτεμα και αφήνετε την σάλτσα σας στην άκρη.

4) Τελειώνετε το φαγητό σας.

Εκτέλεση ( για το τελείωμα του φαγητού σας )
1) Σε ένα πιρέξ στρώνετε τις πίτες σας.

2) Ρίχνετε επάνω στις πίτες σας τον κιμά.

3) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας απλώνετε και στρώνετε τον κιμά σας επάνω στις πίτες σας.

4) Συνεχίζετε ρίχνοντας και απλώνοντας την σάλτσα ντομάτας.

5) Τέλος περιχύνετε με την σάλτσα γιαουρτιού σας.

6) Με την βοήθεια μίας σπάτουλας απλώνετε το γιαούρτι σας.

7) Ανάβετε και προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς.

8) Ανοίγετε την πόρτα του φούρνου και τοποθετείτε το πιρέξ σας.

9) Ψήνετε το κεϊμά σας για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς στον αέρα μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο
χρώμα.

10) Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά και πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα το κεϊμά σας ανοίγετε την πόρτα
του φούρνου και αποσύρετε το πιρέξ σας.

11) Με την βοήθεια ενός μαχαιριού κόβετε το φαγητό σας σε κομμάτια.

12) Σερβίρετε σε πιάτα.

Καλή επιτυχία…

Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τον μοσχαρίσιο κιμά σας με χοιρινό ή σόγιας ή
κοτόπουλου ή αρνίσιο.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μέσα στην σάλτσα ή στον κιμά σας μπούκοβο ή καυτερή
πάπρικα ή τσίλι για να την κάνετε πικάντικη.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια της αρεσκείας σας.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε πολύχρωμες ψιλοκομμένες πιπεριές.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε το γιαούρτι με μία ελαφριά μπεσαμέλ.

6) Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε τριμμένα τυριά.

7) Εάν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε αλλαντικά της αρεσκείας σας
( π.χ μπέικον, γαλοπούλα, ζαμπόν, πάριζα κ.α.λ ).

8) Μπορείτε εάν θέλετε να αντικαταστήσετε τις σπιτικές πίτες με αραβικές πίτες ή πίτες ολικής αλέσεως.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης