Κέικ σοκολάτας με γλάσο
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50-60 λεπτά ) ( Χρόνος ψησίματος: 40-50 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας ) ( Μερίδες: 8-10 ) |
( Υλικά για το κέικ ) 2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι ( μαλακό ) 1 κουτ. τσαγ. κοφτό σόδα 1 κουτ. τσαγ. κοφτό αλάτι 1 1/2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη 1/2 φλιτζ. τσαγ. φρέσκο βούτυρο 2 αυγά 50 γραμ. σοκολάτα ( κουβερτούρα ) 1 φλιτζ. τσαγ. γιαούρτι Λίγη βανίλια Καρύδια ( χοντροκομμένα ) Γλάσο σοκολάτας Υλικά ( για το γλάσο σοκολάτας ) |
Εκτέλεση ( για το κέικ ) |
1) Κοσκινίζετε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ένα κόσκινο.
2) Σε ένα μίξερ βάζετε το βούτυρο ( κομμένο σε κομμάτια ) και την ζάχαρη. 3) Ξεκινάτε το μίξερ σας σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. 4) Αφήνετε το βούτυρο με την ζάχαρη να χτυπηθούν μέχρι να αφρατεύσουν καλά. 5) Μόλις αφρατεύσουν καλά το βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτετε ένα- ένα τα κροκάδια αυγών 6) Μόλις ενσωματωθούν τα κροκάδια των αυγών στο μείγμα σας λιώνετε την σοκολάτα στον φούρνο 7) Συνεχίζετε προσθέτοντας σιγά- σιγά το αλεύρι σας. 8) Μόλις προσθέσετε όλο το αλεύρι συνεχίζετε ρίχνοντας το γιαούρτι, τη βανίλια και μισό φλιτζ. τσαγ 9) Ανακατεύετε ελαφρά με μία μαρίζ το μείγμα σας. 10) Σε ένα μίξερ ρίχνετε τα ασπράδια των αυγών και τα χτυπάτε μέχρι να προκύψει μία μαρέγκα. 11) Προσθέτετε την μαρέγκα στο μείγμα με τα αυγά σας. 12) Ανακατεύετε ελαφρά με μία σπάτουλα ( μαρίζ ). 13) Αλείφετε και πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι μία φόρμα ή ένα ταψί ( 25 εκ ). 14) Ρίχνετε το μείγμα σας στο ταψί ή φόρμα. 15) Ψήνετε το κέικ σας σε μέτριο φούρνο για 40 λεπτά. 16) Όταν περάσουν τα 40 λεπτά ελέγχετε το κέικ σας εάν έχει ψηθεί με ένα μυτερό μαχαίρι πιέζοντας με την 17) Όταν είναι έτοιμο το κέικ σας το βγάζετε από τον φούρνο και ετοιμάζετε το γλάσο σοκολάτας. |
Εκτέλεση ( για το γλάσο ) |
1) Σε μια κατσαρόλα επάνω σε σιγανή φωτιά βάζετε νερό.
2) Επάνω στο χείλος της κατσαρόλας ακουμπάτε ένα μπολ να καλύπτει όλο το κατσαρολάκι ( μπεν μαρί ). 3) Μέσα στο μπολ σπάτε την σοκολάτα σας σε κομματάκια. 4) Προσθέτετε 1 κουτ. σουπ. νερό και 2 κουτ. σουπ. γεμάτες γάλα γλυκό, ζαχαρούχο χωρίς να το αραιώσετε και 5) Ανακατεύετε το μείγμα σας με μια σπάτουλα ( μαρίζ ) μέχρι η σοκολάτα σας να λιώσει. 6) Μόλις λιώσει η σοκολάτα σας κατεβάζετε από την φωτιά, κόβετε το βούτυρο σας σε μικρά κομματάκια 7) Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί και να λιώσει το βούτυρο. 8) Ρίχνετε το γλάσο που ετοιμάσατε στο κέικ σας. 9) Σερβίρετε. Καλή επιτυχία… |
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας |
1) Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κουβερτούρα υγείας με λευκή σοκολάτα ή με σοκολάτα γάλακτος.
2) Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα του κείκ πριν το ψήσετε αποξηραμένα φρούτα ή φρουί γλασέ. 3) Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με αμύγδαλα ή φουντούκια. 4) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε το κέικ με ζάχαρη άχνη. 5) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το κέικ σας με παγωτό. |
Καλή απόλαυση