Θεσσαλονίκη: Η πρώτη τρισδιάστατη διάβαση πεζών – Φαίνεται σαν να ίπταται

Δημιουργήθηκε στην Καλαμαριά έξω από δημοτικό σχολείο

Με το αίτημα σύντομα να τους δοθεί και πάλι η ευκαιρία να βολτάρουν πεζοί, αλλά και με τα ποδήλατά τους στη Νικολάου Πλαστήρα, πολλοί ήταν αυτοί που πλησίασαν τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, Γιάννη Δαρδαμανέλη, τον οποίο συγχάρηκαν για την πρωτοβουλία να πεζοδρομήσει την παραλιακή οδό της Αρετσούς.

Η Πλαστήρα για τέσσερις ώρες ησύχασε από το καυσαέριο, αναστατώθηκε όμως ευχάριστα από μουσικές, γέλια και παιδικές φωνές. Ο Δήμος Καλαμαριάς φρόντισε η πεζοδρόμηση να πλαισιωθεί από μία σειρά δράσεων, όπως η μίνι συναυλία τριών μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, Θεατρικό Παιχνίδι, από την Θεατρική Αγωγή του τμήματος Παιδείας, και  η χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων, κέντρισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, που απόλαυσαν την Κυριακάτικη βόλτα τους.

Η πεζοδρόμηση της Ν. Πλαστήρα, έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για περισσότερο δημόσιο χώρο, όπου ο πεζός και το ποδήλατο θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Η ήπια μετακίνηση δεν είναι μόδα, είναι ένας καινούργιος τρόπος ζωής, που θα πρέπει να εμφυσήσουμε στους συμπολίτες μας. Είναι ανάγκη να αφήσουμε το όχημα, να γυρίσουμε την κίνησή μας σε άλλες μορφές μετακίνησης, όπως είναι το ποδήλατο» δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Παράλληλα με την πεζοδρόμηση της Πλαστήρα, στην οδό Κολουτούρου, μπροστά στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, ο εκπαιδευτικός, Ορέστης Παπαγεωργίου, σχεδίαζε την πρώτη τρισδιάστατη διάβαση στη Θεσσαλονίκη. «Στόχος είναι να γίνει μία διάβαση που θα φρενάρει τους οδηγούς. Θα φαίνεται σα να ίπταται η διάβαση από την επιφάνεια του δρόμου κι έτσι θα ξαφνιάζει τον οδηγό και θα κόβει ταχύτητα» εξήγησε ο κ. Παπαγεωργίου.

«Η τρισδιάστατη απεικόνιση της διάβασης, ήταν ένα άλλο ηχηρό μήνυμα για το πόσο απαξιώνονται οι διαβάσεις και μειώνεται η σπουδαιότητα τους. Μέσω της τέχνης θέλουμε να εφιστήσουμε τη προσοχή μας σε αυτή την απαξίωση» τόνισε η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Ναταλία Παντελίδου.

Πηγή