Η rave σκηνή στην Ελλάδα
Written by Ερμιόνη Ταυλαρίδου on 14/05/2020
Η λέξη rave προέρχεται από την αγγλική λέξη που σημαίνει παραληρώ. Η rave σκηνή δεν αντιπροσωπεύει απλά είδη ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και μια ολόκληρη μουσικοκοινωνική κουλτούρα και ένα κίνημα σαν ένα σύγχρονο κίνημα των χίπηδων του 60′, με διαφορά στον ηλεκτρονικό ήχο και στο σύγχρονο lifestyle. Με σύνθημα peace-love-unity-respect δηλαδή ειρήνη-αγάπη-σεβασμός, η rave σκηνή ήρθε στην Ελλάδα για να κάνει την δική της επανάσταση. Οι επαναληπτικοί ήχοι, τα πολλαπλά εφέ σε συνδυασμό ψυχοτρόπων ουσιών, η σύνδεση του σώματος με τον ρυθμό, οδηγούν το άτομο σε κατάσταση έκστασης. Εγώ όπως και πολλοί άλλοι το χαρακτηρίζω active meditation δηλαδή ενεργός διαλογισμός. Δημιουργούνται έτσι συναισθήματα αγάπης για τους γύρω του.
Εκατοντάδες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ψυχοτρόπα ναρκωτικά δεν φέρνουν το άτομο εκτός εαυτού ενώ αντίθετα γίνεται άρση αναστολών και αποκαλύπτεται ο πραγματικός εαυτός. Η αληθινή μας φύση, η σύνδεση των πάντων, η σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό. Φυσικά εδώ πρέπει να γίνει διαχωρισμός στην χρήση από την κατάχρηση.
Τα είδη ηλεκτρονικής μουσικής και η προέλευσή της
Η ηλεκτρονική μουσική γεννήθηκε στην Μ.Βρετανια το 1988 με την εμφάνιση του acid house. Αργότερα η techno γέννησε την psychedelic trance. Η psychedelic trance με το πέρασμα του χρόνου υποδιαιρέθηκε σε διάφορα ήδη. Το Τελ Αβίβ είναι η πόλη μάνα της psychedelic full on ενώ από την Ινδία, ήρθε να αντικαταστήσει την uplifting η goa trance. Πρώτο και καλύτερο το uplofting ακμάζει στην Ελλάδα με παράνομα τότε πάρτι με καλύτερους των καλυτέρων όπως ο cheruvim ο holymen και πολλοί άλλοι ενώ σημαντικό ρόλο στη γέννηση της rave μουσικής συντέλεσαν οι Άγγλοι prodigy.
H psychedelic σκηνή στην ελλάδα σήμερα
Οι ευρωπαϊκοί ήχοι της psytrance καθιερώνονται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, χώρα φημισμένη από το παρελθόν με το ιστορικό φεστιβάλ στην Σαμοθράκη όπου ravers από όλο τον κόσμο έδωσαν το παρόν και ακόμα και σήμερα το αναπολούν. Η psytrance full on έρχεται στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους θρύλους skazi, hallucinogen, 1200 microgrammes ενώ σήμερα υπάρχει πλέον και η dark psychedelic με πατέρες των σκοτεινών ήχων και των πιο γρήγορων bpm kindzadza, goagill, psykovsky και άλλους.
Η διαφορά της σημερινής psy σκηνής στην ελλάδα
Μια κλασσική φράση που θα ακούσει κανείς από έναν παλιό raver είναι ότι παλιά η σκηνή είχε ψυχή. Οι μουσικοί παραγωγοί, τα πάρτι και η ενέργεια του κοινού παλιά ήταν στα πλαίσια της αγάπης της αλληλεγγύης του αλληλοσεβασμού, αρκετά πανομοιότυπη με την κουλτούρα των χίπις. Η σκηνή ήταν καθαρά underground και ο κόσμος πήγαινε στα parties για την μουσική και το vibe ήταν πολύ πιο αγνό.
Δυστυχώς όλο το μανιφέστο των ρέιβερς έχει σήμερα εξαλειφθεί και η rave μουσική έχει γίνει μόδα. Ενώ για ανεξήγητο λόγο, φαινόμενο καθαρά και μόνο στην Ελλάδα, με τα ελληνικά party έχει εμπλακεί ο χουλιγκανισμός και οι καυγάδες, κάτι τελείως αντίθετο από αυτό που χρόνια πρέσβευε η σκηνή, το μότο ειρήνη -ενότητα-σεβασμός. Στο μότο αυτό επίσης έχει προστεθεί η υπευθυνότητα καθώς πολλοί νέοι κάνουν επικίνδυνη κατάχρηση ουσιών με επικίνδυνους συνδυασμούς με αποτέλεσμα όλων αυτών μερικά party σήμερα μετατρέπονται σε θρίλερ.
Όλα αυτά είναι οι λόγοι οι οποίοι έχουν απομακρύνει τους αληθινούς ρέιβερς από τα party. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος καθώς είναι απαραίτητο και χρέος εκείνων που αγαπούν πραγματικά την σκηνή, όπως λέει και το μανιφέστο των ρέιβερς να μεταβιβάσουν το μήνυμα της αγάπης της ειρήνης και του σεβασμού στις επόμενες γενιές αντί να μένουν θεατές μιας κουλτούρας χρόνων που καταστρέφεται.