Δείτε πως η διατροφή επηρεάζει τη ψυχολογική μας κατάσταση!

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου σε μέγιστο βαθμό και όταν αναφερόμαστε στην υγεία, δεν αναφερόμαστε μόνο στη σωματική υγεία αλλά και στη ψυχική.

Είναι εξίσου σημαντικό να επικεντρωθούμε και σε αυτή πρωτού εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα. Καθώς αποδεικνύεται πως η ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία έχουν σύνδεση μεταξύ τους και αποτελούν μέρη του ίδιου συνόλου για να πετύχουμε την «ευεξία».

Μέσα στη μέρα μας, όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε σαν να είναι 3 διαφορετικά μέρη που δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Κάνουμε παρεμβάσεις στη διατροφή μας, χωρίς να σκεφτούμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ψυχολογία μας.

Για παράδειγμα, σίγουρα υπήρξαν αρκετές φορές που στερηθήκαμε το αγαπημένο μας φαγητό σε μια δίαιτα και αυτό επηρέασε τη ψυχολογία μας έντονα.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να υπάρχει μια ιεράρχηση των επιλογών μας για τον τρόπο ζωής προκειμένου να έχουμε ως στόχο τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Το πώς αισθανόμαστε, το πώς φαινόμαστε, ακόμα και η ποιότητα των σκέψεων μας επηρεάζεται από τη διατροφή που επιλέγουμε να κάνουμε. Μια υγιής εικόνα του σώματος ξεκινά από την υγιεινή διατροφή. Η αυτοεκτίμηση ξεκινά από το σώμα μας εφόσον το μυαλό και το σώμα αποτελούν μια οντότητα!

Μπορεί για παράδειγμα, να ακολουθείς την πιο υγιεινή διατροφή, όμως από την άλλη πλευρά να δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς το έντονο άγχος στη ζωή σου ή να έχεις προβλήματα με τον ύπνο σου ή ακόμα και να δυσκολεύεσαι να βρεις χρόνο για να κάνεις την άσκησή σου.

Ωστόσο, πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό, ούτε καν το «μυστικό για την ψυχική υγεία» αλλά ούτε και για την ισορροπημένη διατροφή! Διότι η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια κοινή προσέγγιση για έναν ψυχικά υγιεινό τρόπο ζωής που μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός και λειτουργικός για όλους. 

Αναστασία Κακλαμάνου