Γεμιστή χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 120+ λεπτά ) ( Μερίδες: 10+ ) |
1 μικρή γαλοπούλα ( 2 1/2 κιλά )
Για την γέμιση με κιμά: Για την γέμιση με συκωτάκια και κάστανα: Για την γέμιση με μήλο, φασκόμηλο και σέλερι: |
Εκτέλεση ( για την γαλοπούλα ) |
1) Καθαρίζετε και καψαλίζετε καλά την γαλοπούλα, να φύγουν όλες οι τριχίτσες με μαχαίρι, προσέχοντας να μην κάνετε μεγάλη σχισμή στην κοιλιά, αφαιρείτε τα εντόστια ( κρατάτε τα συκωτάκια ). 2) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτετε βούτυρο και κρεμμύδι και τα 3) Στην συνέχεια προσθέτετε τον κιμά να σοταρηστεί. 4) Ανακατεύετε με κουτάλα να φύγουν οι σβόλοι. 5) Ρίχνετε τις ντομάτες, λίγο ζεστό νερό, τον μαϊντανό και 6) Αφήνετε την γέμιση να σιγομαγειρευτεί. 7) Όταν ψηθεί ο κιμάς, αποσύρετε, προσθέτετε τα καρύδια, τα 8) Ανακατεύετε καλά. 9) Στην συνέχεια παίρνετε την γαλοπούλα και την αλατοπιπερώνετε στο 10) Με κουτάλι σούπας, γεμίζετε με ποσότητες γέμισης την κοιλιά της 11) Ράβετε το άνοιγμα με κουζινική κλωστή. 12) Βάζετε λίγη γέμιση και τα συκωτάκια από την γαλοπούλα στο 13) Με κουζινικό σπάγκο δένετε καλά και τα πόδια του πουλιού ώστε να 14) Βάζετε την γαλοπούλα στο ταψί τοποθετόντας γύρω της πατάτες, 15) Αλατοπιπερώνετε. 16) Περιχύνετε λιωμένο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού στην γαλοπούλα. 17) Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. 18) Ψήνετε την γαλοπούλα στον φούρνο στους 175 βαθμούς, γυρίζοντας 19) 20 λεπτά πριν το τέλος, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο έτσι ώστε να |
Εκτέλεση ( για την γέμιση με κάστανα και συκωτάκια ) |
1) Σε καφτό νερό, ζεματάτε το συκώτη για 5 λεπτά.
2) Ξαφρίζετε με τριπητή κουτάλα τους αφρούς. 3) Κόβετε τα συκωτάκια σε λωρίδες και σε κυβάκια. 4) Τα βάζετε σε ένα μπολ. 5) Σε τηγάνι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια, το 6) Ανακατεύετε και αφήνετε για πολύ λίγο. 7) Ρίχνετε το ρύζι και την τριμμένη ντομάτα. 8) Τέλος προσθέτετε το νερό ( η σάλτσα θα είναι έτοιμη όταν μελώσει ). |
Εκτέλεση ( για την γέμιση μήλο ) |
1) Κόβετε τα τσιαπάτα σε φετούλες και μετά σε καρέ και τα βάζετε σε ένα βαθύ μπολ. 2) Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το 3) Προσθέτετε τα καρεδάκια του μήλου, τα φυλλαράκια του φασκόμηλου 4) Στην συνέχεια ρίχνετε την γέμιση στο μπολ με τα ψωμάκια. 5) Ανακατεύετε καλά. 6) Προσθέτετε τα χτυπημένα αυγά αραιωμένα στο ζωμό κοτόπουλου. 7) Ανακατεύετε και απλώνετε την γέμιση σε ταψάκι. 8) Αλατοπιπερώνετε. 9) Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. 10) Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα 11) Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο. 12) Συνεχίζετε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα. 13) Σερβίρετε την γέμιση ως συνοδευτικό στην έτοιμη γαλοπούλα 14) Διακοσμήτε με ντοματίνια, λόλα ή ( οποιοδήποτε άλλο λαχανικό |
Καλή απόλαυση