1

Γεμιστά με κουκουνάρι και σταφίδες παραδοσιακή συνταγή Σύρου

Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 50-60 λεπτά )
( Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά περίπου )
( Μερίδες: 2 )
4 ντομάτες μέτριες
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
4 πιπεριές πράσινες
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
2 σκελίδες σκόρδου
4 κουτ. σουπ. σταφίδες μαύρες
5 κουτ. σουπ. κουκουνάρια
5 κουπ. σουπ. δυόσμος ψιλοκομμένος
4 κουτ. σουπ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. σουπ. πελτές
8 κουτ. σουπ. ρύζι για γεμιστά
2 κουτ. σουπ. νιφάδες βρώμης
2 κουτ. σουπ. σιτάρι
50 ml κρασί λευκό
60 ml ελαιόλαδο για το σοτάρισμα και επιπλέον για το ταψί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1) Με ένα κουτάλι αδειάζετε τις ντομάτες και κρατάτε την ψίχα.

2) Βάζετε τις σταφίδες στο κρασί να μουλιάσουν.

3) Τρίβετε το κρεμμύδι στον χοντρό τρίφτη και περνάτε το σκόρδο στην
πρέσα ή το ψιλοκόβετε.

4) Καβουρδίζετε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι.

5) Ανακατεύετε το ρύζι με το σιτάρι και τη βρώμη.

6) Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι
μέχρι να γίνει διάφανο.

7) Στην συνέχεια προσθέτετε το ρύζι με τα δημητριακά.

8) Συνεχίζετε το σοτάρισμα.

9) Προσθέτετε το σκόρδο.

10) Σβήνετε με το κρασί και το αφήνετε λίγο να εξατμιστεί.

11) Προσθέτετε τις σταφίδες.

12) Στην συνέχεια προσθέτετε την ψίχα από τις ντομάτες και τον πελτέ.

13) Μαγειρεύετε για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

14) Αποσύρετε από τη φωτιά και ρίχνετε το κουκουνάρι, τον δυόσμο
και τον μαϊντανό.

15) Αλατοπιπερώνετε.

16) Γεμίζετε τις ντομάτες και της πιπεριές κατά 2/3 τους.

17) Χτυπάτε στο μούλτι τις τριμμένες ντομάτες με 80 ml ελαιόλαδο και
3-4 φυλλαράκια δυόσμο.

18) Ραντίζετε τα γεμιστά με το μείγμα.

19) Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για μισή ώρα
με σκεπασμένο καπάκι ή με αλουμινόχαρτο.

20) Συνεχίζετε για 20 με 30 λεπτά ακόμη.

21) Βγάζετε από τον φούρνο.

22) Σερβίρετε.

Καλή επιτυχία…

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης