Αποσύνδεση από το Instagram

Written by on 29/09/2020

Τα social media έχουν αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην ζωή των νέων καθώς αποτελούν μέσο έκφρασης και επικοινωνίας .Ειδικά το instagram, μια εφαρμογή αρκετά δημοφιλής στους νέους , είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που σχεδόν ποτέ δεν λείπει από τις οθόνες των κινητών τους. Οι χρήστες που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με τους ακολούθους τους ή να σχολιάζουν και να δηλώνουν ότι μια δημοσίευση τους αρέσει. Σήμερα η εφαρμογή μετράει 20 δισεκατομμύρια φωτογραφίες από όλο τον κόσμο και 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες .Είναι ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητα μας και μας προσφέρει ξεκούραση και επικοινωνία με τους φίλους μας. Αλλά όπως κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές , και εδώ, η εν λόγω εφαρμογή έχει και τα αρνητικά της.Θα εστιάσουμε κυρίως σε αυτά.
Τα social media έχουν αποκτήσει τεράστια επιρροή στον ψυχισμό μας. Τα φαινόμενα εθισμού με την εφαρμογή αυξάνονται και πολλές φορές χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα. Σπαταλάμε άπλετο χρόνο προκειμένου να βγάλουμε μια “σωστή” φωτογραφία για να κερδίσουμε μαζί με τα likes την αυτοαποδοχή, προβάλλοντας οσο πιο καλά μπορούμε την πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτό μας. Αντιθέτως , με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα αισθήματα ναρκισσισμού και η αυτοαποδοχή που ψάχνουμε δεν κερδίζεται με την επιβεβαίωση ατόμων που μπορεί να μην γνωρίζουμε καν ή να μην συμπαθούμε, αλλά αποκτάται και καλλιεργείται από τον εαυτό μας.

Πριν φάμε, πριν δούμε την αγαπημένη μας σειρά ,όταν πάμε γυμναστήριο, όταν βγαίνουμε, όταν είμαστε με τον σύντροφό μας κάνουμε story και ώστε να διαφημίσουμε την “τέλεια ζωή” μας. Παράλληλα όμως δημιουργούνται αισθήματα ανεπάρκειας και χωρίς καν να το αντιληφθούμε εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους αγαπημένους σε κίνδυνο αναρτώντας δημοσία φωτογραφίες και προσωπικά στοιχεία μας. Επίσης ενισχύεται η δυσκολία της συναναστροφής μας με άλλα άτομα από κοντά, αφού νιώθουμε πιο άνετα να γνωρίσουμε νέα πρόσωπα πίσω από μια οθόνη.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 1500 άτομα ηλικίας 14-24 από το Ηνωμένο Βασίλειο ,το Instagram κέρδισε την πρώτη θέση ως το χειρότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για την ψυχική υγεία των νέων. Πολλές φορές δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο αρνητικά επηρεάζει την ψυχολογία μας η εφαρμογή. Οσο προσπαθούμε να προωθήσουμε την εικονική αυτή τελειότητα για να νιώσουμε πλήρης ,τόσο αυτό μας αδειάζει.

Θα ήθελα να τοποθετηθώ στο συγκεκριμένο θέμα παραθέτοντας μια προσωπική μου ιστορία.
Ως χρήστης λοιπόν του instagram, μπορώ να πω πως είχα εθιστεί με την εφαρμογή. Κάθε φορά που έβγαινα έπρεπε να βγάλω ένα story για τους ακόλουθους μου ,όπως έβλεπα και εγώ τα δικά τους. Έπρεπε να ντυθώ καλά να βαφτώ για να βγάλω μια όμορφη φωτογραφία να ανεβάσω ,για να συμβάλω και εγώ με την σειρά μου στην αλυσίδα της εικονικής ευτυχίας που προβάλλουμε στο instagram.Η ευτυχία αυτή πολλές φορές δεν είναι αληθινή. Μπορεί να μην περνάω καλά στην έξοδο μου αλλά αυτό που με νοιάζει είναι να ανεβάσω κάτι αισιόδοξο στο instagram,παραμελώντας τα άτομα που έχω δίπλα μου και αυτό συνέβαινε πολλές φορές. Και κάθε μέρα τα ίδια. Σύνδεση ,αποσύνδεση και οι ώρες περνούσαν αλλά ήταν άδειες . Ο μόνος τρόπος για να κάνω κάτι παραγωγικό ήταν στην επόμενη αποσύνδεση να μην συνδεθώ ξανά και αυτό έκανα. Συνειδητοποίησα πως είχα γίνει υποχείριο του κινητού μου για αυτό αποφάσισα να κάνω πράγματα που όντως με κάνουν χαρούμενη. Καμία σχέση με την εικονική χαρά που προβάλω στα social media. Τώρα έχω αρκετό χρόνο να κάνω πράγματα για τον εαυτό μου και για τα άτομα δίπλα μου. Είναι κάτι σαν απεξάρτηση από τον εθισμό αυτό και η αποδέσμευση από την εφαρμογή μου έδειξε πως τα πραγματικά χαμόγελα δεν βρίσκονται στις οθόνες των κινητών. Η πραγματική ζωή είναι εκεί έξω και περιμένει να την ανακαλύψουμε.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα θετικά τους και τα αρνητικά τους και φυσικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Όταν φτάνουν στο σημείο να σε ελέγχουν κάτι πρέπει να αλλάξει και η αλλαγή ξεκινάει από εσένα.


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59