1

Αναζήτηση και θρησκείες

Η αναζήτηση του ήθους, της ευγένειας, της ευθύτητας, της αξιοπρέπειας, της τήρησης των λόγων, συνδυάζεται με μία πλευρά της ζωής που στην περίοδο της γεωργίας είναι φανερό ότι θα πρέπει να τονιστεί και να καλλιεργείται. Αυτό είναι η αγάπη, η κατανόηση, η συμπόνια.

Η Γεωργική Επανάσταση έφερε αύξηση του πληθυσμού, έως εντυπωσιακή —σε σχέση με το παρελθόν— αύξηση του πληθυσμού, οι άνθρωποι είναι περισσότεροι, ζουν πολύ ο ένας δίπλα στον άλλο· αυτό είναι επικίνδυνο αν δεν υπάρχουν κώδικες κοινής συμπεριφοράς, ανοχής και αγάπης, και συμπόνιας του ενός προς τον άλλον, και έτσι αυτή η παράμετρος τονίζεται πια, σε θρησκείες της γεωργικής περιόδου, έντονα.

Υπάρχουν κείμενα υψηλού στοχασμού σε σχέση με την αγαθή συνύπαρξη των ανθρώπων και τη μεγαλοσύνη της ψυχής, που είναι σπουδαίο να δείχνει ο άνθρωπος όταν βρίσκεται δίπλα με άλλον άνθρωπο. Και αυτό τελικά το διακύβευμα έγινε κεντρικό θέμα σε όλες τις θρησκείες του κόσμου, σε όλες τις θρησκείες που γέννησε η Γεωργική Επανάσταση.

Στοιχεία του Ο.Η.Ε. για το έτος 2000 και για το έτος 2012 μ.Χ., για τις μεγαλύτερες θρησκείες του κόσμου:

Το 2012 μ.Χ.:

● Ο χριστιανισμός παρουσιάζεται με 2 δισεκατομμύρια 200 εκατομμύρια πιστούς, σε ένα σύνολο περίπου 7,5 δισεκατομμυρίων ατόμων, και αντιπροσωπεύει το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού.

● Το Ισλάμ παρουσιάζεται με 1 δισεκατομμύριο 570 εκατομμύρια πιστούς και αντιπροσωπεύει περίπου το 22% του πληθυσμού.

● Ο ινδουισμός με 1 δισεκατομμύριο.

● Ο βουδισμός με 325 εκατομμύρια πιστούς και

● Οι σιχ με 27 εκατομμύρια πιστούς.

● Ο ιουδαϊσμός με 15 εκατομμύρια και

● Ο ζωροαστρισμός με 2,5 εκατομμύρια.

● Το σίντο με 80 εκατομμύρια πιστών.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός