1

Αγαπημένη μου Μαθήτρια

Αγαπημένη μου Μαθήτρια Ε ,

Σου γράφω , αυτές τις λίγες παραγράφους , αυτό το μικρό γράμμα , με την ελπίδα ότι θα το διαβάσεις και θα δώσεις σημασία σε όσα πρόκειται να σου πω . Δεν είναι κρυφά μυστικά , πράγματα που δεν έχεις ξανακούσει , μιας και τα επαναλαμβάνω διαρκώς στο μάθημα. Είναι λέξεις που έχεις ακούσει από το στόμα μου και φτάνουν στα ζωηρά αυτάκια σου που με πολλή διάθεση “πιάνουν “ τις λέξεις στον αέρα και τις κάνεις δικές σου. Θα μιλήσουμε λίγο για σένα, άσε στην άκρη τα μαθήματα , τον πολλαπλασιασμό , τις εξισώσεις , τα ουσιαστικά α ‘κλίσης και τον Οδυσσέα ,όλα αυτά που σε αγχώνουν . Θα μιλήσουμε για το πόσο ιδιαίτερο πλάσμα είσαι και πως , αν το βάλεις σαν στόχο , σαν ένα στοίχημα με τον εαυτό σου , μπορείς να καταφέρεις τα πάντα . Και χωρίς υπερδυνάμεις , σαν εκείνες στην τηλεόραση , που έχουν οι ήρωες και μπορούν να μετακινήσουν ολόκληρα κτίρια . Δική σου δύναμη , δικό σου όπλο , εκείνο που οι άλλοι θαυμάζουν σε σένα , είναι το μυαλό σου . Ναι , εκείνο το πραγματάκι που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας και αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που μας έδωσε η φύση. Γιατί , αγαπημένη μου , Ε , ποιος , πιστεύεις , ότι θα γίνει ένας σπουδαίος άνθρωπος , με γνώσεις και ιστορίες να διηγείται , θα πραγματοποιήσει τα όνειρα του ; Η απάντηση κρύβεται στην εξής λέξη : Εσύ ! Δεν με πιστεύεις ; Πάμε να το δούμε!

Στο λέω , από την πρώτη μέρα που σε γνώρισα , από την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε πάνω από εκείνη την καταραμένη άσκηση των ποσοστών ( που μεταξύ μας ούτε εγώ ήξερα την λύση της ). Κανένας δεν είναι τέλειος , κανένας δεν γεννήθηκε γνωρίζοντας την ρίζα του 178 ,ούτε τραγουδούσε Όμηρο , τα βράδια του στην κούνια . Όλοι μας μάθαμε , πάθαμε και καταλάβαμε . Όλοι μας , σε μια άσκηση κολλήσαμε , σε ένα διαγώνισμα πατώσαμε και νιώσαμε ότι δεν αξίζουμε. Ξέρω πως ταυτίζεσαι , πως νιώθεις όσα λέω , γιατί έχω δει το βλέμμα σου , αγάπη μου , όταν κάνεις λάθος και απελπίζεσαι. Και είμαι εδώ , για να το αλλάξω αυτό , να σου αποδείξω ότι μέσα από τα λάθη σου στα αλήθεια μαθαίνεις και γίνεσαι καλύτερη. Και τι σημασία έχει που δεν κατάλαβες πως ορίζουμε την μεταβλητή , το χ . Θα στο δείξω , ξανά και ξανά , και πάλι από την αρχή και δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να το καταλάβουμε τελείως και να με αγκαλιάσεις , λέγοντας μου πως με ευχαριστείς , ενώ στην πραγματικότητα , δεν έχω κάνει τίποτα. Εσύ είσαι εκείνη , που με πείσμα βγάζει γλώσσα στα εμπόδια και τα βάζει με διαφορετικό εχθρό κάθε φορά  . Και πάντα νικάς , και πάντα θα νικάς, γιατί είσαι γεννημένη μαχήτρια και σου αρέσει να διαβάζεις . Αχ , πόσο μου αρέσει , όταν μου μιλάς με ενθουσιασμό , για το καινούργιο σου βιβλίο , για την νέα ηρωίδα , που τυχαία σου μοιάζει . Να μπορούσες να δεις την χαρά μου , κάθε φορά που μου ζητάς να σου φέρω ένα βιβλίο . Όταν με ρωτάς με ανυπομονησία , πότε θα πάμε στον μαγικό παράδεισο της δικής σου φαντασίας , την βιβλιοθήκη – το μέρος μας , το μεγάλο μυστικό που φυλάμε στις καρδιές μας και που θα φροντίσουμε να το διδάξουμε και σε άλλα παιδιά – το πόσο μαγικός είναι ο κόσμος των βιβλίων . Μια παρένθεση εδώ , σαν συμβουλή , για τούτο τον μαγικό κόσμο , καλό μου . Μην σταματάς να διαβάζεις βιβλία . Μην σταματήσεις ποτέ , να ξεφυλλίζεις τις σελίδες τους και να ρουφάς με αγάπη όσα σου μαθαίνουν . Τα βιβλία είναι οι καλύτεροι μας φίλοι ,  ακόμα και εκείνο το παραπονεμένο και παρεξηγημένο των μαθηματικών . Έχει πολλά να σου πει , γνώσεις να σου δώσει και ένα μήνυμα σημαντικό : Ίσως και να το έχεις παρεξηγήσει , τι λες ; Να του δίναμε μια ακόμα ευκαιρία ;

Ξέρω πως συμβαίνουν διάφορα στο μυαλουδάκι σου , τελευταία. Ένα είναι το ρημαδι , πόσα πια να πρωτο σκεφτεί και να μάθει ; Η εφηβεία , το στάδιο που βρίσκεσαι τώρα , δεν είναι και το καλύτερο , το ξέρω ! Νεύρα , φωνές , φασαρία , άρνηση για διάβασμα . Κάθε φορά που θα νιώθεις , αυτά τα συναισθήματα που περιέγραψα , να μετράς μέχρι το δέκα και να παίρνεις βαθιές ανάσες , όπως σου έμαθα όταν αγχώνεσαι πάνω από μια άσκηση . Τι είναι πιο σημαντικό , να είμαστε ήρεμοι και να μπορούμε να λύνουμε τα προβλήματα ή να νευριάζουμε και με φωνές να μην καταφέρνουμε απολύτως τίποτα ; Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου , ότι στην πραγματικότητα δεν αξίζει να νευριάσω τόσο πολύ , για ένα πράγμα , που μετά από 10 λεπτά δεν θα θυμάμαι καν . Πως η ηρεμία θα με βοηθήσει να ξεπεράσω την δυσκολία του προβλήματος και στο τέλος θα βγω νικήτρια ! Είναι σημαντικό να πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και να αγαπάμε τον εαυτό μας – πως αλλιώς θα πετύχαινε ο άνθρωπος όλους τους στόχους του . Να θυμάσαι πάντα και να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου , πόσο έξυπνη , όμορφη , ιδιαίτερη , χαμογελαστή , αστεία είσαι. Του το οφείλεις , άλλωστε , είναι ο μεγαλύτερος σου υποστηρικτής . Να αγαπάς , κάθε εκατοστό του σώματος σου – είναι όλα πλασμένα όμορφα και αγγελικά από την φύση και εκείνα που βλέπεις ως ατέλειες , που κατεβάζεις το βλέμμα κάθε φορά που τα κοιτάς, είναι στην ουσία όλη η ομορφιά σου , το κάτι διαφορετικό που σε ξεχωρίζει . Να αγκαλιάζεις τα σημεία του σώματος σου που δεν σου αρέσουν , να τους ψιθυρίζεις πόσο περήφανη αισθάνεσαι που τα έχεις . Δεν έχεις ανάγκη , κανένα γράμμα , καμία δασκάλα , κανένα φίλο , κανέναν άνθρωπο να σου υπενθυμίζει πόσο ξεχωριστή είσαι – θα πρέπει να το έχεις πάντα στο μυαλό σου . Αυτή είσαι , ένα ξεχωριστό διαμάντι , μια μοναδική προσωπικότητα , μια υπέροχη κόρη , φίλη , μαθήτρια , ένας όμορφος άνθρωπος . Αισθάνομαι τυχερή που έχω έναν τόσο σημαντικό άνθρωπο στην ζωή μου , να του μαθαίνω όσα ξέρω και παράλληλα να με μαθαίνει και εκείνος , διδάγματα ζωής . Γιατί , αγαπημένη μου Ε , όταν συναντιόμαστε κάθε βδομάδα , δεν είσαι εσύ η μόνη που μαθαίνει – ο δάσκαλος μπαίνει και εκείνος σε ρόλο μαθητή. Μου μαθαίνεις πως να χειρίζομαι καλύτερα τα δικά μου προβλήματα , την ηρεμία μου , να αντιμετωπίζω προβλήματα που ίσως προκύψουν και πάνω από όλα , γίνομαι καλύτερος άνθρωπος . Ξέρεις πόσες φορές , μέσα στην ημέρα με πιάνει νευρικότητα , όταν κάτι δεν μου πηγαίνει καλά ; Θυμάμαι , όμως , πως είμαι δάσκαλος σου και όπως αντιμετωπίζω εσένα και τα λάθη σου με ψυχραιμία , έτσι θα πρέπει να κάνω και στην δική μου ζωή . Όμορφα , απλά και ωραία . Βλέπεις που τελικά , που για κάποιους ανθρώπους είσαι σημαντική ;

Είναι πολλές οι ασκήσεις μάτια μου το ξέρω. Είναι πολλά όσα πρέπει να μάθεις , άκου με που σε λέω. Έχεις στα χέρια σου ένα πανίσχυρο μυαλό και θέληση για μάθηση. Μην νομίζεις πως εγώ τρελαίνομαι να σε βλέπω να κουράζεσαι συνέχεια με ένα τόσο φορτωμένο πρόγραμμα , από την μία το σχολείο και από την άλλη οι γονείς , να λένε να λένε και εσύ να προσπαθείς. Είμαι μαζί σου , σε όλο αυτό και ας μην το καταλαβαίνεις . Δική μου επιθυμία , είναι να γίνεις μια βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σου , ένας καλύτερος άνθρωπος , ένας όμορφος άνθρωπος. Τι και αν τελειώσεις όλες τις ασκήσεις , αλλά το χαμόγελο σου έχει σβήσει από τα χείλη σου ; Αγαπητή Ε , εγώ θέλω χαρούμενους μαθητές , ζωηρούς μαθητές , χαμογελαστά παιδιά , με άποψη και θέλω. Θέλω να είμαι ο δάσκαλος σου , όταν κάνουμε ανάλυση τους στίχους του Ομήρου , ψυχολόγος σου όταν σου έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο και σε κάνει να νιώθεις άσχημα , προπονητής σου σε κάθε αγώνα- διαγώνισμα ,φίλη σου όταν θέλεις να μοιραστείς την χαρά μαζί μου. Είμαι δίπλα σου σε κάθε μορφή- ρόλο που εσύ επιλέγεις να μου δώσεις . 

Δεν τελειώσαμε εδώ , γλυκιά μου , αγαπητή Ε . Εδώ τελειώνει το μικρό μου γράμμα , γεμάτο συμβούλες και αγάπη για το μέλλον , για σένα , για όσα σκοπεύεις να ονειρευτείς και να κάνεις. Όσα σου γράφω , θα τα επαναλαμβάνω , θα τα λέω ξανά και ξανά , μέχρι οι λέξεις να αποτυπωθούν καλά στο όμορφο μυαλουδάκι σου. Δεν θα ξεχνάς , να αναζητάς αυτό το γράμμα , κάθε φορά που νιώθεις που δεν τα καταφέρνεις , νιώθεις πως πνίγεσαι , πως ο κόσμος δεν σε καταλαβαίνει. Να διαβάζεις συχνά τους κανόνες , αγαπητή Ε που σου έχω δώσει. Εκείνοι είναι σύμμαχοι της αυτοπεποίθησης σου , θα σου υπενθυμίζουν που και που , τι αξίζεις . Μην ξεχνάς να τρως , να πίνεις νερό , να φροντίζεις τον εαυτό σου , να του δείχνεις την απαραίτητη προσοχή , να τον αγαπάς και να τον εμψυχώνεις σε κάθε δυσκολία. Αγαπητή Ε , είμαι περήφανη που έχω την ευκαιρία να σου διδάσκω αρχαία , γλώσσα , μαθηματικά , φυσική , αγάπη , ειλικρίνεια , προσπάθεια , φιλότιμο , σεβασμό και άλλες πολλές αξίες . Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που μου άνοιξες την πόρτα του δωματίου σου και με καλοσώρισες στον κόσμο σου . Που με άφησες να ρίξω μια ματιά στην ψυχή σου , στις ανησυχίες σου , στις πιο βαθιές σου σκέψεις . Μην αμφιβάλλεις , στιγμή , λεπτό , για όσα έχω πει , τα λόγια μου κρύβουν αλήθειες . Μέχρι το επόμενο μάθημα , οι σκέψεις μου στα χνάρια σου , να διαβάσεις όσα γράφω και να θυμάσαι – είμαστε μαζί σε όλο αυτό !

                                                                             Με θαυμασμό και αγάπη ,

                                                                             Ο δάσκαλος σου

*Τα παραπάνω αποτελούν προιόν μυθοπλασίας . Ή και όχι !