Σπιτική τούρτα καριόκα

Written by on 21/01/2022

image_print
Υλικά ( χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά )
( Μερίδες: 15 κομμάτια )
Υλικά ( για την τούρτα καριόκα )
400 γραμ. ζάχαρη
400 ml νερό
4 κουτ. σουπ. κακάο
1/2 κουτ. γλ. κανέλα
8 κουτ. σουπ. κονιάκ
450 γραμ. καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
300 γραμ. φρυγανιά

Υλικά ( για την επικάλυψη )
500 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Εκτέλεση
1) Σε μία κατσαρόλα επάνω στην φωτιά ρίχνετε το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και την κανέλα.

2) Ανακατεύετε καλά τα υλικά σας με μία σπάτουλα σιλικόνης.

3) Αφήνετε το μείγμα σας να πάρει μία βράση.

4) Μόλις πάρει μία βράση αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά.

5) Σε ένα μπλέντερ χειρός ρίχνετε την καρυδόψιχα και την ψιλοσπάτε.

6) Ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά ( κονιάκ, καρυδόψιχα και φρυγανιά ).

7) Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σας με μία σπάτουλα σιλικόνης ( μαρίζ ) ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη.

8) Βουτυρώνετε μία φόρμα ή ένα ταψί διαστάσεων 28 εκ. περίπου.

9) Ρίχνετε την ζύμη σας στο βουτυρωμένο ταψί.

10) Ισιώνετε καλά την ζύμη σας με μία σπάτουλα σιλικόνης.

11) Τοποθετείτε την φόρμα σας στο ψυγείο για περίπου 1-2 ώρες και την αφήνετε μέχρι να σφίξει και να
σταθεροποιηθεί αρκετά.

12) Όταν περάσουν η 1-2 ώρες και σταθεροποιηθεί η τούρτα σας την αποσύρετε από το ψυγείο και ετοιμάζετε
την επικάλυψη.
Εκτέλεση ( για την επικάλυψη και το τελείωμα της τούρτας )
1) Σε ένα μπεν μαρί ( κατσαρολάκι με νερό επάνω στην φωτιά που στο χείλος του να εφάπτεται ένα
μπολάκι ίδιων διαστάσεων ) σπάτε σε κομμάτια την κουβερτούρα σας και την ρίχνετε μέσα σε αυτό.

2) Ανακατεύετε καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να διαλυθεί καλά και να λιώσει η σοκολάτα σας.

3) Όταν λιώσει η σοκολάτα σας αποσύρετε το κατσαρολάκι από την φωτιά και την αφήνετε στην άκρη.

4) Βγάζετε την τούρτα σας από το ψυγείο, την ξεφορμάρετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού και την ακουμπάτε
σε έναν καθαρό πάγκο εργασίας βάζοντας από κάτω ένα ταψί με μία σχάρα.

5) Αδειάζετε την λιωμένη κουβερτούρα επάνω στην τούρτα σας.

6) Στρώνετε την τούρτα σας με μία παλέτα ή σπάτουλα σιλικόνης και την απλώνετε καλά σε όλη την επιφάνεια
της τούρτας ( βάση και πλαϊνά ).

7) Πασπαλίζετε με τριμμένη καρυδόψιχα.

8) Κόβετε με την βοήθεια ενός μαχαιριού την τούρτα σας σε τριγωνικά κομμάτια.

9) Σερβίρετε το κάθε κομμάτι σε πιάτα σερβιρίσματος.

10) Διακοσμείτε ( προαιρετικά ) με ολόκληρα καρύδια.

Καλή επιτυχία…
Έξυπνες συμβουλές ( tips ) για την συνταγή σας
1) Μπορείτε εάν θέλετε να πασπαλίσετε με τρούφες σοκολάτας ή πολύχρωμες τρούφες ή κομματάκια σοκολάτας.

2) Επίσης εάν θέλετε μπορείτε να γαρνίρετε με Ινδοκάρυδο ή τριμμένη καρύδα.

3) Εάν θέλετε μπορείτε να συνοδεύσετε το γλυκό σας με παγωτό ή φρούτα εποχής.

4) Μπορείτε εάν θέλετε να γαρνίρετε με σιρόπι της αρεσκείας σας ή γλυκό του κουταλιού.

5) Εάν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε με άλλα είδη ξηρών καρπών
( π.χ αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης κ.α.λ ).

6) Μπορείτε εάν θέλετε να συνοδέψετε το γλυκό σας με γρανίτα.

Καλή απόλαυση

Αγγελος Αρχοντακης

image_print

Continue reading

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show











Current show