Αλλαγή ώρας: Από πότε, γιατί (και ως πότε θα) είναι στην ζωή μας;

Written by on 29/03/2020

image_print

Σήμερα, ανήμερα Κυριακής 29 Μαρτίου 2020 πραγματοποιείται η μετάβαση της ώρας στη θερινή, όπως υλοποιείται, άλλωστε, ετησίως, με την προσθήκη κατά μίας ώρας στους δείκτες των ρολογιών στις 03:00πμ τα ξημερώματα, ώστε να δείχνουν 04:00πμ το χάραμα. Πρόκειται, δηλαδή, για την αλλαγή της ώρας που ένα κράτος διαλέγει να υιοθετήσει για ένα χρονικό διάστημα του έτους και πιο συγκεκριμένα: την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στη 1 πμ. ώρα Γκρίνουϊτς (GMT) έως την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του ίδιου έτους στη 1 πμ. ώρα Γκρίνουϊτς και επιτυγχάνεται σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποχρεώνει όλα τα κράτη – μέλη να την εφαρμόζουν ως νόμο.

Ποιο το ιστορικό υπόβαθρο;
Η πρώτη αναφορά ήταν από τον Benjamin Franklin σε ένα γράμμα του –με θέμα: να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα- που δημοσιεύθηκε σε γαλλική εφημερίδα. Ακολούθησε η σοβαρή πλέον πρόταση από τον William Willett στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907, αποτυγχάνοντας να πείσει αρχικώς την Βρετανική κυβέρνηση. Έπεται, όμως, η πραγματοποίηση της ιδέας του, όταν ήδη πια είχε αποβιώσει το 1915. Η πρώτη της εφαρμογή ήταν από την γερμανική κυβέρνηση στην διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου το έτος 1916, ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο την ίδια χρονιά. 

Εφαρμόζεται στην Ελλάδα;
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά στο μεσοδιάστημα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, όμως, εγκαταλείφθηκε αυτό, διότι στις 28 Ιουλίου του 1916 στις 04:00πμ, τα ρολόγια είχαν τεθεί 25 λεπτά μπροστά κατά την εισδοχή της ζώνης ώρας που είχε αποφασιστεί παγκοσμίως, δηλαδή είχε υιοθετηθεί μια απλή μετατόπιση της ώρας έναρξης της λειτουργίας δημόσιων υπηρεσιών και καταστημάτων. Με το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της με έναρξη το 1975.

Γιατί πραγματοποιείται;
Η καθιέρωση της θερινής ώρας αποφασίστηκε από τις χώρες της Ευρώπης το 1976 έχοντας ως βασικό πλεονέκτημα κυρίως την αξιοποίηση του ηλιακού φωτός ως προς την προσπάθεια εξοικονόμηση της ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενες από τον Ήλιο. Ενώ, ήδη από τη δεκαετία του ’70, υπό την αιγίδα της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποπειράσονταν το ίδιο. Από το 1996 ισχύει αυτή η ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση. 

Πότε καταργείται η αλλαγή;
Το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, αναφέροντας επιστημονικές έρευνες και μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στην ανθρώπινη ζωή, με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της διακοπής της φυσιολογικής ροής του βιολογικού κύκλου, και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών, σχετικά με τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια, υποστηρίζοντας ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει αν και κατά πόσον η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει την κοινή εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, σε σχετική ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το ψήφισμα τον Φεβρουάριο 2018, όπου και εκκρίθηκε η πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε. («TRAN»), υπερψηφίστηκε ο τερματισμός της αλλαγής με ισχύ από το 2021 διατεθέντες 410 ψήφους υπέρ έναντι των 192 κατά.

Μολαταύτα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή επικρατούν δύο περιπτώσεις. Αφενός για τα κράτη – μέλη που το επιθυμούν να διατηρηθεί η θερινή ώρα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου 2021 και αφετέρου για τα λοιπά κράτη – μέλη η χειμερινή ώρα έχοντας ως τελευταία μετατροπή αυτή της τελευταίας Κυριακής του Οκτώβρη του έτους 2021. Οι χώρες δύναται μέχρι τον Απρίλιο του 2020 να αποφασίσουν ποια ώρα θα επιλέξουν.

Ποιες οι τρεις διαφορετικές ωριαίες άτρακτοι των ΕΕ χωρών;
Δυτική Ευρώπη, Κεντρική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη

Αικατερίνη Συμφέρη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Night People

12:00 13:59











Current show

Night People

12:00 13:59