Με μια ανάρτηση στο Facebook με τίτλο «Ερημώνουν οι δρόμοι- Να μην ερημώσουν και οι ζωές μας» ο Σταύρος Θεοδωράκης γνωστοποίησε πριν λίγες μέρες την έναρξη μιας πρωτοβουλίας συμπαράστασης στους απομονωμένους της καραντίνας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα. Η πολύ όμορφη πρωτοβουλία αφορά μια λίστα 31 γνωστών και αγαπημένων προσωπικοτήτων της χώρας, οι οποίοι προφέρονται να… πάρουν τηλέφωνο και να ανεβάσουν τα πνεύματα σε ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά μέσα στην απομόνωση.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη:

Προσπαθούσε να πιάσει κουβέντα με τους περαστικούς που περνούσαν από το πεζοδρόμιο. Και όταν αυτοί έφυγαν κρεμάστηκε από το μπαλκόνι του και άρχιζε να φωνάζει σε δυο γάτες που λιαζόντουσαν πάνω στο καπό ενός αυτοκινήτου. «Ψιψιψι- ψιψιψι». Δεν ανησύχησα γιατί έτσι κι αλλιώς το μπαλκόνι του δεν απείχε ούτε δύο μέτρα από την γη. Ηλικία; Γύρω στα 70. Κοτσονάτο θα τον έλεγες, αν και το παλτό ήταν σαν κουβέρτα πάνω του. Ήλιος και παλτό; Ναι, αν ξημεροβραδιάζεσαι στο μπαλκόνι σου…

Δεν ξέρω αν σε όλες τις γειτονιές ο κόσμος έχει βγει στα μπαλκόνια, στους Αμπελόκηπους, όμως, θα δεις πολλούς ανθρώπους να ανοιγοκλείνουν τα στόματα στα μηχανάκια που περνάνε. Άνθρωποι που μέχρι χθες «έριχναν» κυβερνήσεις στα καφενεία με τους φίλους τους ή γιαγιάδες που μαγείρευαν για τα εγγόνια τους στα σπίτια των παιδιών τους. Και μετά, οι μοναχικοί άνθρωποι που είχαν παντρευτεί τη δουλειά και τώρα νιώθουν σαν να χώρισαν.

«Μείνετε σπίτι!» είπαμε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους – και καλά κάναμε βέβαια – αλλά μήπως πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι όλη μέρα μέσα στο σπίτι τους; Και μην μου πείτε να ακούσουν μουσική, να διαβάσουν βιβλία, να παίξουν επιτραπέζια, να μαγειρέψουν όλοι μαζί – ποιοι «μαζί»; Αυτά είναι για το Instagram.

«Αν τους παίρναμε ένα τηλέφωνο;». Η ιδέα είναι απλή. Όλοι ξέρουμε έναν άνθρωπο που είναι μόνος. Είναι ακόμη – ακόμη και ένας θείος που τον έχουμε συνεχώς έγνοια αλλά πόσες φορές να του τηλεφωνήσεις;

Πάρτε την άδειά τους, λοιπόν, και στείλτε μας ένα email στο milame@pod.gr – δώστε μας το όνομά του – το τηλέφωνό του – γράψτε μας και δυο σειρές για το τι πιστεύετε ότι θα ήθελε να συζητήσει – ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να του τηλεφωνήσουμε. Και εμείς θα τον πάρουμε τηλέφωνο!

Ποιοι εμείς; Εγώ, ο Χωμενίδης, η Σολωμού, ο Τσίμας, η Τσόκλη, η Μπακογιάννη, ο Σκουντής, ο Παπανδρέου, η Κρασαγάκη, η Παντέλη, ο Χαρίτος, η Βρούσια, η Λυμπεράκη, η Κωνσταντίνου, η Γκαρέτσου, ο Φερεντίνος, ο Μάλλης, η Βίδου, ο Βαλάρης, η Νέγκα. Όλοι, δηλαδή, οι δημιουργοί podcast του Pod.gr. Και μαζί, γνωστοί σχολιαστές. Ο Πετρουλάκης, ο Δαβαράκης, ο Πάτρας, ο Γιαννακίδης. Αλλά και φίλοι ηθοποιοί. Ο Ξάφης, η Ματίκα, ο Λούλης, ο Ιορδανίδης, η Μπρέμπου, ο Μάινας, ο Στάνκογλου.

Όλοι εμείς θα δώσουμε κάθε μέρα, μια ώρα ο καθένας, σε αυτή την υπόθεση.

Ξεκινήστε λοιπόν. Μιλήστε στους μοναχικούς ανθρώπους που γνωρίζετε ή στους ηλικιωμένους που ζουν δίπλα σας και στείλτε μήνυμα στο milame@pod.gr

Και βέβαια, τίποτα από αυτά που θα ακούσουμε από όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν θα χρησιμοποιηθεί από κανένα μας. Ούτε θα μαγνητοφωνούμε, ούτε θα ξαναενοχληθούν, βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι για οποιοδήποτε άλλο σκοπό. Μόνο ΜΙΛΑΜΕ.

Γιατί αυτό το τσουνάμι που φτάνει, μπορεί να ερημώσει τους δρόμους, αλλά δεν πρέπει να ερημώσει και τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Προσπαθούσε να πιάσει κουβέντα με τους περαστικούς που περνούσαν από το πεζοδρόμιο. Και όταν αυτοί έφυγαν κρεμάστηκε από…

Δημοσιεύτηκε από Σταύρος Θεοδωράκης στις Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

Οι 31 της πρωτοβουλίας milame Σωτήρης Βαλάρης Χριστίνα Βίδου Κορίνα Βρούσια Κώστας Γιαννακίδης Λέτα Γκαρέτσου Άρης Δαβαράκης Σταύρος Θεοδωράκης Τάσος Ιορδανίδης Ολυμπία Κρασαγάκη Άντρη Κωνσταντίνου Χρήστος Λούλης Νίκη Λυμπεράκη Στέλιος Μάινας Σπύρος Μάλλης Θάλεια Ματίκα Κατερίνα Μπακογιάννη Γωγώ Μπρέμπου Αθηναίς Νέγκα Αργύρης Ξάφης Δώρα Παντέλη Αλέξανδρος Παπανδρέου Θανάσης Πάτρας Ανδρέας Πετρουλάκης Βασίλης Σκουντής Μαρία Σολωμού Γιάννης Στάνκογλου. Παύλος Τσίμας Μάγια Τσόκλη Χρήστος Φερεντίνος Λευτέρης Χαρίτος Χρήστος Χωμενίδης Μιλήστε στους μοναχικούς ανθρώπους που γνωρίζετε ή στους ηλικιωμένους που ζουν δίπλα σας και στείλτε μήνυμα στο milame@pod.gr!

Πηγή