23 Απριλίου : «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη ένα βιβλίο για πάντα»

Written by on 23/04/2024

image_print

Εντερλέζι ονομάζεται μια σερβική θρησκευτική γιορτή, που λαμβάνει χώρα στις 23 Απριλίου του Ιουλιανού ημερολογίου ή στις 6 Μαΐου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, ενός από τους πιο σημαντικούς αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η γιορτή αυτή είναι κινητή και προσαρμόζεται στο εορτολόγιο ώστε να ακολουθεί το Πάσχα, το ορθόδοξο ( για αυτό και φέτος ο εορτασμός θα ακολουθεί το Γρηγοριανό ημερολόγιο και θα πραγματοποιηθεί 6 Μαΐου).

Κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου η Βαρκελώνη γεμίζει από Τριαντάφυλλα, βιβλία και ερωτευμένους. Στην Βαρκελώνη, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου γίνεται μια ιδιαίτερα ρομαντική γιορτή. Οι κάτοικοι της Καταλονίας γιορτάζουν την ημέρα του πολιούχου τους, Sant Jordi, με μια περίεργη και συνάμα ιδιαίτερη παράδοση. 

El día de Sant Jordi

Τι είναι το Φεστιβάλ του Sant Jordi και πότε πραγματοποιείται;


Είναι μια από τις πιο πρωτότυπες γιορτές στην Καταλονία και πραγματοποιείται την άνοιξη, στις 23 Απριλίου. Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές φεστιβάλ που συνδυάζει τον πολιτισμό και τον ρομαντισμό, γιορτάζοντας τόσο την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου όσο και την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Την ημέρα αυτή, συνηθίζεται τα ζευγάρια να ανταλλάσσουν δώρα: οι άνδρες λαμβάνουν ένα βιβλίο και οι γυναίκες ένα τριαντάφυλλο. Ωστόσο, αυτό έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες να μπορούν να λάβουν βιβλία και τριαντάφυλλα.
Κατά μήκος των δρόμων της Βαρκελώνης στήνονται πάγκοι με βιβλία και λουλούδια. Οι δρόμοι γεμίζουν με ανθρώπους που περπατούν γύρω από τους πάγκους, αναζητώντας ένα δώρο για τον αγαπημένο τους, αλλά και για την οικογένεια και τους φίλους τους. Θα βρείτε τις τελευταίες εκδόσεις, θα δείτε γνωστούς καλλιτέχνες να υπογράφουν αντίτυπα των βιβλίων τους και φυσικά το άρωμα των τριαντάφυλλων θα πλανάται στον αέρα.

Τι μπορείτε να δείτε και να κάνετε στη Βαρκελώνη στις 23 Απριλίου;


Είναι μια μέρα για να περπατήσετε στην πόλη και να απολαύσετε την ατμόσφαιρα του φεστιβάλ. Δρόμοι όπως η La Rambla, η Paseo de Gracia, η Paseo de Sant Joan και η Rambla de Cataluña πρέπει να επισκεφθείτε, επειδή είναι γεμάτοι από πάγκους που πωλούν βιβλία και τριαντάφυλλα, καθώς και από λογοτεχνικές δραστηριότητες όπως εργαστήρια και συναυλίες. Είναι επίσης εύκολο να απολαύσετε τις “sardanas” (παραδοσιακούς χορούς) και τους δημοφιλείς “castells” (ανθρώπινους πύργους) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μέρη όπως η Plaza Sant Jaume.
Η ημέρα του Sant Jordi είναι επίσης μια ευκαιρία να επισκεφθείτε κτίρια όπως το Δημαρχείο, το Palau Güell, το συγκρότημα art nouveau του Sant Pau, το Ateneo και το Palau de la Generalitat, όπου συνήθως διοργανώνονται ειδικές δραστηριότητες ή ανοικτές ημέρες με δωρεάν ξεναγήσεις.
Μια από τις πιο ιδιαίτερες ξεναγήσεις είναι η Casa Batlló, όπου η αρχιτεκτονική του Γκαουντί απεικονίζει τον θρύλο του Sant Jordi και του δράκου, ο οποίος σχετίζεται με το φεστιβάλ.

Ποια είναι η προέλευση του φεστιβάλ;


Αυτό το περίεργο φεστιβάλ προέρχεται από ένα μείγμα παραδόσεων από διαφορετικές περιόδους.Συμπίπτει, αφενός, με το γεγονός ότι ο Sant Jordi είναι ο προστάτης άγιος της Καταλονίας από τον 15ο αιώνα και, αφετέρου, προέρχεται από τον περίφημο μύθο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου (ο ιππότης νικά τον δράκο που τρομοκρατούσε το χωριό και την πριγκίπισσα,και αφού διαπέρασε τον δράκο με το σπαθί του, ο Άγιος Γεώργιος έδωσε στην πριγκίπισσα ένα από τα όμορφα κόκκινα τριαντάφυλλα που ξεχύθηκαν από το σώμα του θηρίου) και από την παλιά μεσαιωνική παράδοση της επίσκεψης στο παρεκκλήσι του Sant Jordi στο Palacio de la Generalitat, όπου γινόταν ένα πανηγύρι τριαντάφυλλων ή “πανηγύρι των ερωτευμένων”. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Sant Jordi είναι επίσης ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων στην Καταλονία.

Πηγή

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Musicland

22:00 23:59











Current show

Musicland

22:00 23:59