Mία καρύδα στην διατροφή την αρρώστια κάνει πιο εκεί.

Written by on 13/02/2020

image_print

Τι είναι και γιατί να φάμε καρύδα;

Καλά ακούσατε! Λίγοι είναι αυτοί που πραγματικά ξέρουν τι είναι η καρύδα και πως μπορεί να ενσωματωθεί στην διατροφή μας. Άλλοι  θεωρούν πως πρόκειται για τρόφιμο υψηλής αγοραστικής αξίας και αποφεύγουν να το αγοράσουν ενώ πολλοί ισχυρίζονται πως δεν τους μοιάζει ελκυστική αποφεύγοντας έτσι να δοκιμάσουν νέες γεύσεις 

Η καρύδα λοιπόν είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από το φυτό κοκοφοίνικα και  πιο συγκεκριμένα θεωρείται καρπός του, αποτελείται από το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο. Το εξωκάρπιο έχει ιώδες χρώμα και αφαιρείτε όταν οι καρύδα πρόκειται να βγει στην αγορά. Το μεσοκάρπιο είναι το σκληρό μέρος της καρύδας και έχει την υφή και το χρώμα του ξύλου. Τέλος το ενδοκάρπιο είναι το υγρό συστατικό της καρύδας όπου χαρακτηρίζεται για το γαλακτώδες χρώμα του και την γλυκιά γεύση του. Επίσης είναι το σημείο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σαν φρούτο ή να επεξεργαστεί για να φτιαχτούν προϊόντα με βάση την καρύδα. 

Τα κύρια θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην καρύδα είναι πρωτεΐνες, λιπαρές ουσίες, ασβέστιο , μαγνήσιο, σίδηρο και υδατοδιαλυτές βιταμίνες ( φυλλικό οξύ, νιασίνη , θειαμίνη). Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες στον ανθρώπινο οργανισμό γιατί δεν συνθέτονται μόνες τους και πρέπει να προσληφθούν από τις τροφές . Συνοπτικά 100 γραμμάρια καρύδας δίνουν 354 θερμίδες.

Το γλυκό αυτό φρούτο που πολύ από μας δεν έχουμε ξανά γευτεί χαρακτηρίζεται για την αντιοξειδωτική, αντιβακτηριδιακή και αποτοξινωτική του δράση δηλαδή θεραπεύει από καρδιακές παθήσεις , ιώσεις του ανοσοποιητικού και σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια. Λόγο την υψηλής θερμιδικής του αξίας μειώνει το αίσθημα της πείνας.  Με ποιους τρόπους μπορούμε να εντάξουμε το γαλακτώδες αυτό φρούτο στην διατροφή μας;

  1. Γάλα Καρύδας – Νερό καρύδας 
    Καταρχάς ένα πολύ γνωστό προϊόν με βάση την καρύδα είναι το γάλα. Μπορούμε είτε να αγοράσουμε έτοιμο από το σούπερ μάρκετ είτε να φτιάξουμε μόνοι μας χτυπώντας στο μπλέντερ τριμμένη καρύδα με την διπλάσια ποσότητα ζεστού νερού και στην συνέχεια σουρώνοντας το. Το γάλα αυτό είναι ένα τέλειο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλατος στα άτομα που έχουν δυσανεξία στην λακτόζη , είναι χορτοφάγοι ή βίγκαν και για άτομα  που πάσχουν από ελκώδης κολίτιδα η νόσο του Κρον. Έχει βρεθεί ότι βοηθά στην πέψη , στην ρύθμιση του σακχάρου και ανακουφίζει από την δυσκοιλιότητα. Τα 100 ml γάλα καρύδας περιέχουν 20 θερμίδες , 1 γραμμάριο λίπους , 3 γραμμάρια υδατανθράκων και ίχνη πρωτεϊνών.
    Και ναι η καρύδα μπορεί να γίνει νερό και δεν μπορεί μόνο να μας ξεδιψάσει και να μας ενυδάτωση αλλά μας παρέχει και ηλεκτρολύτες, βιταμίνες και όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η καρύδα. Συστήνεται στους αθλητές ύστερα από την άσκηση τους όπου ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρολυτών χάνεται και πρέπει να αναπληρωθεί . Λόγο της γλυκιάς του γεύσης αναζωογονεί το σώμα, δίνει ενέργεια, συμβάλλει στον καθαρισμό της επιδερμίδας και βοηθά στην πέψη. Μια κούπα νερό καρύδας μας προσφέρει 45 θερμίδες,  10 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια πρωτεϊνών
  2. Λάδι Καρύδας 
    Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή διαβάσει συνταγές που να περιέχουν λάδι καρύδας; Πολλοί διάσημοι μάγειρες το χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους δίνοντας ένα ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά τους. Ξέρουμε άραγε ποια είναι τα οφέλη αυτού του λαδιού; Το διαφορετικό αυτό έλαιο περιέχει ένα συνδυασμό λιπαρών οξέων που παρέχει θετικές επιδράσεις στην υγεία. Πρώτον είναι το μοναδικό έλαιο που δεν αποθηκεύει  τα λιπαρά οξέα του στις λιποαποθήκες όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα λάδια και αυτό βοηθά στο αδυνάτισμα. Συστήνεται η αντικατάσταση της μαργαρίνης και άλλων ελαίων που χρησιμοποιούνται στην μαγειρική με λάδι καρύδας. Επίσης εκτός από την ικανότητα του να ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να μειώνει το αίσθημα της πείνας, ενισχύει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Στην αγορά πωλούνται  πολλά προϊόντα ομορφιάς που έχουν σαν κύριο συστατικό λάδι καρύδας. Μερικά προϊόντα είναι οι κρέμες προσώπου, οι κρέμες μαλλιών, οδοντόκρεμες κτλ που υπόσχονται εξαιρετικά αποτελέσματα στους καταναλωτές λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης. Μια κουταλιά λάδι καρύδας λοιπόν μας δίνει 117 θερμίδες από τις οποίες 14 γραμμάρια λίπους. 
  3. Αλεύρι καρύδας
    Κέικ με αλεύρι καρύδας, λάδι καρύδας, μπανάνες και μέλι.. μμμ. Ακούγεται υγιεινό αλλά και συνάμα πολύ νόστιμο. Δεν μπορούμε βέβαια να φτιάξουμε μόνο κέικ με αλεύρι καρύδας, υπάρχουν άπειρες συνταγές που μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κανονικό αλεύρι με καρύδας. Γιατί να το κάνουμε αυτό? Επειδή πρώτον μας παρέχει όλα τα οφέλη που προαναφέραμε από την καρύδα. Ακόμη  θα δώσει αρώματα στα φαγητά ή τα γλυκά μας και περισσότερες φυτικές ίνες από ότι το κανονικό αλεύρι. Είναι το ιδανικότερο αλεύρι για άτομα με κοιλιοκάκη ( δυσανεξία στην γλουτένη), χορτοφάγους ή άτομα με τροφικές αλλεργίες. Συγκριτικά με τα άλλα αλευρά περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και έχει την ιδιότητα να τραβάει πολύ νερό. Οπότε όταν αντικαθιστάτε σε συνταγές  που έχουν κανονικό αλεύρι είναι προτιμότερο να προσθέτουμε ίση ποσότητα νερού-αλευρού. Δηλαδή αν η συνταγή έλεγε 1 φλιτζάνι αλεύρι φαρίνα εμείς να βάλουμε 1 φλιτζάνι αλεύρι καρύδας και 1 φλιτζάνι νερό. Τα 100 γραμμάρια αλεύρι καρύδας περιέχουν 387 θερμίδες , 17 γραμμάρια λίπους, 25,5 γραμμάρια υδατανθράκων και 18 γραμμάρια πρωτεϊνών.
  4. Κρέμα Καρύδας
    Γιατί τόσες μακαρονάδες, τόσα αλά κρεμ φαγητά με ένα σωρό φρέσκες κρέμες που χαρακτηρίζονται πλούσια σε λιπαρά και ανθυγιεινά από την στιγμή που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα καρύδας και να φτιάξουμε ποιοτικά τα ίδια φαγητά με λιγότερα λιπαρά; Η Κρέμα καρύδας λοιπόν περιέχει καλά λιπαρά οξέα, πλούσιο άρωμα και η κρεμμώδης υφή της σε κάνει να θες να την φας με το κουτάλι. Φτιάξτε σαντιγί χτυπώντας την στο μίξερ με μέλι, παρασκευάστε πεντανόστιμη δροσιστική πανακότα με κρέμα καρύδας ή βάλτε την στα φαγητά σας αντί κρέμα γάλακτος και απολαύστε το μοναδικό άρωμα καρύδας που θα δώσει. Μια κουταλιά κρέμα καρύδας μας δίνει 50 θερμίδες , 5 γραμμάρια λίπους και ίχνη από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
  5. Ζάχαρη καρύδας- Τριμμένη καρύδα
    Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ζάχαρη καρύδας και στην τριμμένη καρύδα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Η ζάχαρη καρύδας συστήνεται σε διαβητικούς γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Παρασκευάζεται από τα άνθη των τροπικών καρυδών και είναι το τέλειο αντικαταστατό της κρυσταλλικής ζάχαρης. Μπορεί να αντικατασταθεί με την ίδια αναλογία σε όλες τις συνταγές στο καφέ, στο τσάι. Η τριμμένη καρύδα πουλάτε με την μορφή της αφυδατωμένης και μπορούμε να την προσθέσουμε στην φρουτοσαλάτα μας, στην βρώμη μας το πρωί, στις τηγανίτες μας ή ακόμη να φτιάξουμε τα αγαπημένα μας τρουφάκια.  Μια κουταλιά ζάχαρη καρύδας δίνει στον οργανισμό μας 56 θερμίδες και 14 γραμμάρια υδατανθράκων ενώ η τριμμένη καρύδα το ένα κουτάλι δίνει 102 θερμίδες, 9,5 γραμμάρια λίπους, 3,5 γραμμάρια υδατανθράκων και 1 γραμμάριο λίπους.
    Δεν είναι καταπληκτικό; Υπάρχουν 8 διαφορετικοί τρόποι που μπορούμε να εντάξουμε στην διατροφή μας την καρύδα, σαν φρούτο, σαν γάλα, σαν νερό, σαν λάδι , σαν κρέμα, σαν αλεύρι, σαν ζάχαρη, σαν τρίμμα ακόμη και καλοκαιρινό κοκτέιλ μπορούμε να κάνουμε μέσα σε αυτήν, φυσικά χωρίς προσθήκη επιπλέον ζάχαρης. Εσείς επιλέγετε πως θέλετε να την χρησιμοποιήσετε , εννοείτε πως μπορείτε να χρησιμοποιείται καθημερινά σε όλες τις μορφές. Αν θέλετε λοιπόν να προσέχετε την υγεία και το σώμα σας θυμηθείτε όλα όσα είπαμε τις προηγούμενες μέρες.

Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί πτυχίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 



Current show

Variety Vibes

18:00 19:59











Current show

Variety Vibes

18:00 19:59